29 Септември, 2017 16:06 2 196 4

Коя балканска държава е икономически най-свободна

  • икономика-
  • свобода-
  • държави-
  • класация
Коя балканска държава е икономически най-свободна - 1
Снимка: Shutterstock

Първото място е за Румъния, сочат резултатите от проучване на института „Фрейзър”. Всяка година той измерва степента на икономическа свобода на 159 държави в света. Що се отнася до Балканите, рекапитулацията е следната: 5 държави са подобрили икономическите си резултати, а други 5 са с влошени такива.

По отношение на общото класиране северната ни съседка заема 20-то място. Двата основни фактора, които са тласнали Румъния с две места по-нагоре в класацията през тази година в сравнение с 2016-а, са: по-висока степен на свобода на търговията и по-доброто регулиране на кредитния пазар.

България е с три места по-надолу спрямо миналогодишната класация и е на 48-ма позиция. Добре се представяме по отношение стабилността на валутата и регулирането на кредитния пазар. Високи обаче остават административните тежести върху бизнеса.

България обаче е в ТОП 5 на държавите, които най-много са прогресирали по отношение на икономическата свобода за последните 15 години. В групата влизат още Румъния, Албания, Руанда и Кипър.

Хонг Конг, Сингапур и Нова Зеландия образуват ТОП 3 на икономически най-свободните държави. В края на класацията са Венецуела, Централноафриканската република и Конго.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДДР

    9 0 Отговор
    Последно, че не разбрах - че Румъния е нъмбър уан на Балканите разбрах, ами нашата страна как е на Балканите, че не разбрах?!
    Много данни и накрая нищо, иначе благодаря за сведенията за Румъния, но все пак тук все още е България, нали?!

    Коментиран от #2

  • 2 gost

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "ДДР":

    По-зле сме от Румъния. Тя е на 20 място, а ние на 48. То е ясно показано...
  • 3 onq s konq

    2 3 Отговор
    Може да сме доста по-назад от румънците,но идва "Конски великден" и тогава ПОСЛЕДНИТЕ СТАВАТ ПЪРВИ
  • 4 петър

    3 1 Отговор
    румъния не е балканска държава