Last news in Fakti

24 Октомври, 2017 10:45 2 321 9

На трето място сме по продължителност на работната седмица

  • ес-
  • бизнес-
  • работна седмица-
  • работа

Средното равнище за изработени часове за една седмица за Европа е 38 ч. и 1 минута

Българите се нареждат на трето място по изработени часове за една седмица за последното тримесечие на 2016 г. по данни на Евростат.

Средно сме работили по 40 ч. и 48 мин. седмично на основната си работа. Изпреварват ни само съседните Турция (46 ч. и 48 мин.) и Гърция (42 ч. и 18 мин.), съобщава infograf по данни на европейската статистика.

Една от причините за "високите стойности" е, че България е страната с най-нисък дял на работещите на непълен работен ден в ЕС.

Най-малко са работили в Холандия (30 ч. и 18 мин.), Дания (32 ч. и 54 мин.) и Норвегия (33 ч. и 18 мин.).

Средното равнище за изработени часове за една седмица за Европа е 38 ч. и 1 минута.

България е една от многото европейски държави със стандартен работен ден от 8 часа. Само пет са държавите с по-кратък работен ден (Италия, Франция, Дания, Турция и Белгия), а в Норвегия и Швейцария той е 9 часа.

Всички останали европейски страни имат 8 часов стандартен работен ден, като средната продължителност е 7,9 часа.

Страната ни се намира почти в средата по продължителност на платения годишен отпуск. На служител с трудов стаж от една година в България се полагат най-малко 20 дни отпуск при средното 21,5 дни за Европа.

Най-продължителен отпуск имат във Финландия и Франция (по 30 дни), следвани от Великобритания с 28 дни и Италия с 26.

Най-малък е минималният отпуск в Турция (само 14 дни), Азербайджан (15 дни), Босна и Херцеговина, Казахстан, Украйна и Беларус (по 18 дни).

Почивните дни на национални празници в България през 2017 г. са 17, като 12 от тях се падат между понеделник и петък, а 5 са през уикендите.

Повече празнични дни има само в 4 други държави, а в Армения и Грузия те също са 17.

Най-много почивни дни има в Азербайджан (28), като 21 дни са през работната седмица, а 7 през уикендите. На второ място се нарежда Казахстан с 21 национални почивни дни, от които 17 са през седмицата.

Най-малко са националните празници и почивни дни в Ирландия (9), като само един от тях е през уикенда. Следват Белгия и Люксембург с по 10 почивни дни. Сподели


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БОБИ КОЧА

    32 0 Отговор
    А по заплата кога ще станем трети?
  • 2 Пешо Магарето

    24 0 Отговор
    Явно никога . Работещи бедни ужас
  • 3 Ужас

    21 0 Отговор
    Хахах само в отрицателните статистики сме на челни места!
  • 4 ссср

    24 0 Отговор
    В най-богатите страни се работи най-малко...
    В най-бедните страни се работи най-много...
    Как става това???
  • 5 Гого

    14 0 Отговор
    Ако питате нашите робовладетели малко работим и много ни плащат!

    Коментиран от #6

  • 6 гост

    11 0 Отговор

    До коментар #5 от "Гого":

    Тука е така , работим най много за да храним богатите,а те от своя страна да изнасят богатствата навън и да ограбват бавно и сигурно държавата,като дават жълти стотинки на народа и го карат да се чувства мизерен и убит от безсилие.Работодатели тука няма,карат те да работиш по 10 ЧАСА 6 дена в седмицата,дават ти отпуск когато те кажат,режат от заплатата постоянно и те осигуряват на минимална заплата,че дори понякога и на 4 часа и някои ден ще вземеш пенсия за трудовия си стаж все едно нямаш такъв,ще ти дадат минималната пенсия,а какво правят работодателите всички разходи ги прекарват през фирмите си няма служебни няма лични и после се взима ДДС пишат се коли за лично ползване на фирмите а и ги купуват чисто нови и им ги водят товарни за да излезе на половин цена.Дават си заплатите на работодателите през фирмите за да няма данък 10 % а 5% и това ако ти е оправия и държава и работодател здраве му кажи.А ние като потребители къде ни е ДДС-то нали всеки човек си има разходи и ходи до магазина плаща си тока водата телефона,а забравих не сме фирми и няма ДДС хах всичко се крепи на измамата жалко за нас обикновените хора.
  • 7 Диди

    2 2 Отговор
    В Германия се дава 6 седмици платена отпуска за година.Има браншове,фирми,които дават по малко.

    Коментиран от #9

  • 8 Един

    9 0 Отговор
    Въх! Веднага да я изтриете тая статия! Те работодателите толкова се оплакват, че не работим достатъчно ! ( за тях де, щото г-зовете им са големи и нямат засищане - каквото да направиш - там потъва!)
  • 9 Патриот

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Диди":

    А тук дават? Почти месец, но пък в пъти по-малка заплата.
    Защо си чужбина.
    В България освен, че нямя работна ръка, няма и заплатодатели.
    Има само работодатели.