Двоен ръст на печалбата на "Еврохолд" за 2017 г.

Приходите на холдинга за изминалата година надхвърлят 1.2 млрд лв.

Публикувана: 2 Февруари, 2018 12:38
0 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2608

Една от големите български публични компании - ''Еврохолд България'' АД, изпраща силна 2017 г. след стабилен ръст на приходите и значително повишение на рентабилността и на трите стратегически бизнес линии на холдинга - застраховане, продажба на автомобили и лизинг, сочи консолидираният отчет на дружеството.

Приходите на холдинга за изминалата година надхвърлят 1.2 млрд лв., което е 14% ръст на годишна база, а нетната печалба се удвоява до близо 20 млн. лв. Оперативната печалба (EBITDA) се увеличава с 50% до приблизително 52 млн. лв. Собственият капитал на компанията нараства два пъти до близо 211 млн. лв., а активите й към декември превишават 1.3 млрд. лв.

Застрахователният бизнес на Еврохолд в Югоизточна Европа, представен от „Евроинс Иншурънс Груп“ АД (ЕИГ), има съществен принос за постигнатите резултати. Приходите от него нарастват с 14% за година до близо 970 млн. лв., а нетната печалба се повишава 4 пъти до около 37 млн. лв. Само приходите от застрахователни премии растат с 22% до 645 млн. лв.

Автомобилният и лизинговият бизнес на Еврохолд, опериращи съответно под бранда „Авто Юнион“ АД и „Евролийз Груп“ ЕАД, също повишават значително продажбите и печалбата си.

През 2017 г. Еврохолд издаде облигационна емисия на международните пазари за 70 млн. евро и увеличи капитала си с близо 41 млн. евро като в увеличението се включиха всички големи акционери на компанията. Холдингът и застрахователният му бизнес получиха и първия си рейтинг от международната агенция „Фич“. Специализираното в инвестионно посредничество дъщерно дружество - „Евро-Финанс“ АД, придоби миноритарен дял в германската банка Varengold Bank AG, която се очаква да отвори клон в България до края на март 2018 г. ЕИГ завърши покупката на АТЕ insurance в Румъния и придоби значителен дял в руския застраховател ООО РСО Евроинс.

„Постигнатите резултати говорят сами по себе си. „Еврохолд“ е все по-разпознаваемо име сред инвеститорите, които се интересуват от Източна Европа“, коментира председателят на надзорния съвет на „Еврохолд България“ АД Асен Христов.

„Към облигациите ни имаше силен интерес и в емисията се включиха инвеститори от всички големи финансови центрове на Европа. Уверени сме, че ни предстоят нови успешни излизания на капиталовия пазар в Европа. Сделката в Русия е част от стратегията ни за разширяване в страните от ОНД, а компанията, в която придобихме значителен дял, е много добре позиционирана във важни за нас продуктови линии като карго, туристически застраховки и др. ООО РСО Евроинс застрахова над 1/3 от руските туристи в България. Очакванията ни за 2018 г. са позитивни. Прогнозите за икономиките на страните, в които оперираме, са благоприятни и предвижданият икономически растеж ще стимулира по-нататъшното проникване на застрахователните ни услуги.“ Това обобщи Асен Христов.

България

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Пламен Дишков-Кела
Арестуваният през лятото в Португалия бургазлия, издирван десетилетие с европейска заповед за арест.
Аз, без да се крия, не ме намериха 10 г. Ако съм се крил, сигурно и 40 нямаше да ме намерят"

Още бисери