28 Март, 2018 09:21 2 824 1

Кой е добрият работодател?

  • работа-
  • интервю-
  • работодател-
  • кандидат
Кой е добрият работодател? - 1
Снимка: Shutterstock

Поредният споделен опит в проекта „Кандидатите споделят” на Human Capital Store идва от Иринея Ангелова. Тя е икономист и е заемала позиции като административен асистент, помощник счетоводител и адвокатски сътрудник. За нея е важно работата да носи удовлетворение под формата на спокойна работна среда, където да контактува с хора със сходни интереси. Също така смята, че работата трябва да влияе добре на самочувствието й. Основно търси нова работа с помощта на интернет обяви или чрез свои познати.

Според Иринея критериите за добър работодател се формират още в процеса на подбор. Особено важно е коректното и изчерпателно представяне на условията на работа. Качества на добрия работодател са индивидуалният подход и сериозното отношение при подбора.

Признак за липса на професионализъм в подбора може да се окаже задаването на лични въпроси, както и ситуацията, в която интервюиращите не знаят кого са поканили на среща. Също така може да се окаже, че работното време не се спазва или че заплащането е неадекватно за обявената позиция. Всичко това са непредсказуеми в процеса на подбор събития, с които търсещите работа се сблъскват впоследствие.

HSC: Иринея, защо търсите нова работа?

Иринея: Търся нова работа не само за препитание, но и за душевен комфорт и самочувствие, както и за удовлетворяване на нуждата от контакт с хора с общи интереси.

HSC: Какво правите, за да я намерите?

Иринея: Ежедневно преглеждам публикуваните обяви в сайтове, предлагащи работни места и кандидатствам по обяви, на чиито критерии отговарям.

HSC: Какви източници ползвате, за да намерите подходящи за Вас свободни работни места?

Иринея: Познати и обяви за работа в интернет пространството.

HSC: Разкажете за случай, който според Вас е пример за добра практика при процеса на подбор.

Иринея: Добър пример за подбор на персонал е да накараш интервюирания да се чувства спокоен и уверен, да му спечелиш доверието, за да може той/тя да даде възможно най-много и в най-добър вид информация за себе си и професионалния си опит.

HSC: Кой метод, използван в процеса на подбор, според Вас е най-ефективен?

Иринея: Коректното и пълно представяне на условията на работа. В повечето случаи изложеното в обявата, офертата за работа по време на интервю и последващата действителност се разминават.

HSC: Разкажете за случай, който според Вас е пример за лоша практика при процеса на подбор.

Иринея: За мен примери за лоша практика при процеса на подбор са:

  1. Въпросите, свързани с личния живот и семейното положение, с което често се злоупотребява;
  2. Когато служител от агенция за подбор ме изпрати да си търся подходяща обява в търсачката на уеб страницата им без никакво съдействие от така наречения „посредник при намиране на работа”;
  3. Случи ми се да не знаят кого са поканили на интервю и да ми четат автобиографията в момента на срещата ни.

HSC: Кой метод, използван в процеса на подбор, според Вас е най-неефективен?

Иринея: Много лошо впечатление ми прави и веднага разбирам, че нещата няма да се получат, когато видя огромна купчина с разпечатани автобиографии. Тогава веднага осъзнавам, че си губя времето. На такива срещи се задават т.нар. „заучени въпроси”, а интервюиращите са толкова уморени и разсеяни, чак безразлични, че е престъпление да търсят персонал по този начин. Несериозно и неуважително отношение към търсещите работа.

HSC: Какво е важно за Вас, за да приемете дадено предложение?

Иринея: На първо място е важно да усетя, че хората срещу мен ме приемат, т.е. бихме могли да се сработим. Хубаво е да знам, че ще имам възможност за професионално развитие. Много е важно да знам, че работното време се спазва, важно е и местоположението на работното място. Не на последно място по важност е адекватното за позицията заплащане.

HSC: Какви източници ползвате, за да намерите информация за бъдещ работодател?

Иринея: Кандидатствам предимно по обяви, които дават информация за името на фирмата/институцията, като по този начин имам възможност да намеря уеб страницата ѝ и да преценя дали видяното ме устройва.

HSC: Има ли нещо, което съм пропуснала да Ви попитам, а е важно да се знае?

Иринея: Не се сещам.

HSC: Какво е Вашето послание към тези, които ще прочетат това интервю?

Иринея: Посланието ми е сериозно и коректно отношение и от двете страни - работодатели и служители.

HSC: Какви са препоръките Ви към проекта „Кандидатите споделят”?

Иринея: За пръв път попадам на подобен проект и съм много приятно изненадана. Нека този проект помага и предлага ценни съвети на все повече хора, както при търсенето на работа, така и при подбора на служители.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.