Last news in Fakti

27 Април, 2018 06:29 10 688 2

В Гърция всичко върви добре. Но само на хартия.

  • гърция-
  • икономика-
  • дълг-
  • алексис ципрас-
  • бизнес-
  • криза

Реалността не е розова

В Гърция всичко върви добре. Но само на хартия. - 1
Снимка: Shutterstock

"Всичко ще се оправи и ние ще се справим" - от седмици насам гръцкият министър-председател Алексис Ципрас се изразява оптимистично за състоянието на гръцката икономика. Принципно позицията му не е грешна. Само че погледът към гръцкото ежедневие и трудностите на местния бизнес показват една твърде различна картина.

55-годишният Тасос Йозефидис се завръща преди 10 години от Берлин и открива малък ресторант в центъра на родния си град Солун. Въпреки че работи от сутрин до вечер, спечеленото му стига само колкото да покрие месечните си сметки.

Гърците все още усещат кризата

"Икономическата ситуация тук изобщо не е розова, макар че се опитват да ни я представят за такава", казва Тасос. Според него, кризата в Гърция продължава. "Има само една добра новина, свързана с гръцкия туристически бранш. През тази година в страната се очакват близо 34 милиона туристи и това действително представлява огромна финансова инжекция с оздравително въздействие."

Тасос подчертава, че ако не бяха туристите, той отдавна щял да се върне в Германия. Защото бизнесът с гръцките клиенти не върви добре. "Само с гърци не се получава. Те харесват ястията, които предлагам. Влизат и разглеждат менюто. Но когато видят цените, се отказват. Моите цени им се струват прекалено високи, а някои даже ми го казват директно."

Тасос Йозифидис обвинява сънародниците си за сегашната ситуация в Гърция: "Днешният грък е изгубил ценностите, с които е бил прочут в древността. Днес той трябва отново да се научи на честност, солидарност и доверие в бизнеса."

Тасос вярва, че ситуацията в страната ще се подобри едва когато бъде изкоренена корупцията в политиката. Пред гостите в своя ресторант той с възхищение разказва за германската данъчна система, която му се струва много по-справедлива. Недоволството му е насочено не само срещу данъка върху добавената стойност (ДДС), който в Гърция възлиза на 24%, а като цяло срещу високото данъчно бреме, което възпрепятства развитието на малкия и среден бизнес. Общо 40% от печалбата на ресторанта му отива за данъци.

Той успява да задържи своите 17 работници единствено през лятото, защото само тогава заведението му върви добре. "Туризмът е твърде нежно цвете. Ако в Егейско море отново се стигне до някаква сериозна криза, туристите пак ще изчезнат. И тогава? На всички е ясно, че ако иска да оцелее икономически, страната трябва да започне да произвежда собствена продукция, а не да разчита само на туристи", казва Тасос.

Бизнесменът Йоргос Циакмакис може само да потвърди това заключение. Той вярва, че страната се нуждае и от повече разсъдливост и търпение. 67-годишният Йоргос, който търгува с метали, като цяло е оптимистично настроен, макар че успява да задържи своя бизнес, само защото магазинът и жилището му са негова собственост. "Ако трябваше да плащам и наем, със сигурност щях да съм се отказал". В момента той въвежда в бизнеса двете си деца, които са безработни.

"Търговията сякаш е замръзнала"

"Търговията в момента върви зле. Направо е замръзнала", казва Циакмакис и обяснява, че почти няма пари в обращение. Хората купуват малко и постоянно се пазарят за цената. В магазините никой вече не отпуска стоки на кредит, а преди това беше нещо обичайно. Сега всичко трябва да се плати начаса.

"След последните заплахи от страна на Турция хората станаха още по-предпазливи в харченето на пари", казва Циакмакис. Все пак бизнесменът има доверие на сегашното правителство - повече, отколкото на всички предишни. Сходни са настроенията и сред повечето му сънародници. Независимо от трудната икономическа ситуация, близо 80% от гърците определят премиера Ципрас като най-сериозния и отговорен политик в страната.

Циакмакис се надява, че скоро няма да има предсрочни избори. "Това би бил краят за Гърция. Чака ни още много работа", казва той.

Христос Кандас е бизнесмен от по-младото поколение. Специалистът по електроника и компютърни системи от десет години насам ръководи специализиран магазин. Той казва: "В официалните статистики може и да се съдържат положителни данни, но основните доходи на хората и техният жизнен стандарт намаляват. В резултат на това сме принудени да се учим да живеем с все по-малко и да се откажем от много неща."

Според младия грък, пропастта между по-малките и по-големите фирми става все по-голяма. "Силните стават все по-силни. А по-слабите - още по-слаби. Същевременно средното съсловие на практика изчезна изцяло."

Като цяло днес икономическите данни на Гърция са по-добри, отколкото преди няколко години. Явно обаче трябва да мине още много време, докато хората започнат да усещат нещо от този възход.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалист

    7 1 Отговор
    Да спрат да плачкат - фермерите им вземат по над 1000 евро пенсия. От къде - от откраднати от Европа пари. Да намалят цените и няма да се отърват от туристи цялата година.
  • 2 Пешо

    6 0 Отговор
    И по 800 Евро кихнаха на калпак на пенсионерите за Великден, ама те са зле, а ние сме добре!