16 Юни, 2018 10:21 10 382 22

Ето кой държи половината от богатството на света

  • богатство-
  • свят-
  • състояние
Ето кой държи половината от богатството на света - 1
Снимка: Shutterstock

„Богатите стават все по-богати, но бедните не ставали все по-бедни”, заключава анализ на Воѕtоn Соnѕultіng Grоuр. Скоростта, с която първите трупат капитал, се увеличава много бързо, коментират икономически анализатори. Личното богатство в света през 2017 г. е достигнало 201.9 трилиона USD. Това е с 12% повече в сравнение с 2016-а и е най-бързият темп за последните 5 години.

Богатството се увеличава най-вече благодарение поскъпването на акциите на световните фондови борси. Все по-богати стават инвеститорите извън САЩ. Причината е, че получиха значителни стимули, за да развиват бизнеса си, а също така и редица валути поскъпнаха спрямо долара.

В резултат към днешна дата почти 50% от богатството на света е съсредоточено в няколкостотин милионера и милиардера. В Северна Америка се намират 86.1 трилиона USD. Там инвестиционният капитал е съсредоточен в хора, чието индивидуално богатство надвишава 5 млн. USD.

„Това, че състоянието, пpитeжaвaнo oт милиoнepитe ĸaтo пpoцeнт oт oбщoтo бoгaтcтвo, ce yвeличaвa, нe oзнaчaвa, чe бeднитe cтaвaт пo-бeдни. Toвa oзнaчaвa, чe вcичĸи зaбoгaтявaт, нo бoгaтитe гo пpaвят пo-бъpзo”, обяснява вoдeщият aвтop нa дoĸлaдa Aннa Зaĸpзвecĸи.

Най-високите темпове на ръст се отчитат в Азия. За 2017-а там общото богатство отчита ръст от 19%, до 36.5 трилиона USD. 57% от тях са в ръцете на китайци.

В Източна Европа и Централна Азия процентът на богатството, притежавано от свръхбогати хора, е най-висок.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 memento

    41 3 Отговор
    могат да си купят някоя и друга година, но могат ли да си купят вечност?

    Коментиран от #3, #4, #11, #12, #21

  • 2 Dim for you

    78 7 Отговор
    Богатите стават по-богати
    а бедните умират
    А в България са толкова прости
    че даже не протестират

    Коментиран от #14

  • 3 BOXER

    10 11 Отговор

    До коментар #1 от "memento":

    Ако все още не могат, то скоро ще могат.
    Генетични експерименти, клониране, процес на подмладяване, отглеждане или принтиране на органи - неща върху, които усилено се работи.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 математика

    5 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Там инвестиционният капитал е съсредоточен в хора, чието индивидуално богатство надвишава 5 млн. USD. - Това не го разбрах! Освен това, като преписвате такива статии, имайте предвид, че в САЩ няма понятие "милиард". При тях, след милион, следва билион, след това трилион.

    Коментиран от #13

  • 6 среднощен

    14 3 Отговор
    Няма нито едно "име"!? Просто проценти и статистика!? Много удобно! "Плодът на живота" няма да ни се даде в този свят! Иначе така злото ще стане "вечно" във времето! Времето е "време" защото върви към своя край! "Вечен живот" във времето не е "благо", а "наказание"! Да виждаш любимите ти хора как умират... после следващите, как пак умират...!? Ужас! "Вечният живот" във времето е мечта само на "свръх егоисти", които така или иначе вече живеят в "ада"! Защото "живот без любов" е "ад"! Любовта "изисква" Вечен Живот, тоест битие при Бога! Това ни дари Христос! А настоящият временен свят, лишен от надеждата за Вечен живот, ни дарява само болка!
  • 7 Stefko 88

    3 0 Отговор
    А, не съм ли аз? Бреййй.
  • 8 дали някога се замислят

    12 2 Отговор
    Богатите, които стават все по-богати дали някога се замислят за какво им е цялото това богатство и под главите си ли ще отнесат натрупаното имане
  • 9 jo hustan

    5 5 Отговор
    комунягите от раша не ги опоменават...
  • 10 Варна

    16 3 Отговор
    Преди смяната на всеки строй се случва това. - Бързо забогатяване на малка част от хората. - Следва недоволство ... - И кръв!
    Така в скоро време ще има вълнения и смяна на общественият строй.
    - Това е цикълът на историята, в който навлизаме отново.
    Робовладелски, Феодален, Боржуазен... (дори СОЦ-а)
    - Всички те са сменени с кръв!
  • 11 саддса

    7 4 Отговор

    До коментар #1 от "memento":

    Те не могат в момента, но ти също не можеш. Разликата е че той има много по-голям шанс да се излекува от някоя болест, докато бедните и семействата им нямат такава възможност.
  • 12 otnemem

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "memento":

    Това е най-лесното оправдание "никой не е вечен", както и пълна глупост.
  • 13 асддса

    3 3 Отговор

    До коментар #5 от "математика":

    Билион е Милиард на английски....
  • 14 Не народ, а мърша

    9 3 Отговор

    До коментар #2 от "Dim for you":

    В България протестират за ниски цени, иначе смелите и корави "юнаци" са истински мишоци, страх ги е да протестират за достойни заплати и високи доходи, ниските цени са им достатъчни! Нищо, че с ниски цени може да си купят само боклуци - това им стига, все е нещо! Не народ, а мърша!
  • 15 шовинист

    4 2 Отговор
    всяко натрупване на прекалено богатство у малък процент хора води до бъдещи кланета. Управляващите света сатанисти това и искат да стане и затова са оставили няколко хиляди глупака да се самоопианяват от това колко много пари имат.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 1234

    7 1 Отговор
    Аз пък не искам да съм най богатия в гробищата.
  • 18 Nuclear Kim

    1 2 Отговор
    Еми дайте им имената на тея богаташи бе, не с срамувайте толко, хахаха!

    Коментиран от #19

  • 19 гост 2

    3 0 Отговор

    До коментар #18 от "Nuclear Kim":

    За Светът проблемът не са тези с измеримото имане, а тези които са над парите. Тези които ги печат и тези с властта да управляват съдбите на човечеството. Парите за тях нямат значение, а са само инструмент за постигане на цели.
  • 20 волен сидеров

    4 1 Отговор
    ще им дойде края на богатите съвсем скоро
  • 21 ТОЧКАТА

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "memento":

    МОГАТ ДА СИ КУПЯТ И ВЕЧНОСТ!!!Вече има технологии за прехвърляне на ,,,съзнанието,, в ...компютър...ТЯЛОТО вече НЕ им трябва!!!и не е фантастика....
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.