15 Февруари, 2012 19:11 1 484 3

Гърция спря износа на ток

  • гърция-
  • ток
Гърция спря износа на ток - 1
Снимка: БГНЕС

Забрана за износ на електрическа енергия наложи късно снощи гръцкото министерство на околната среда и климатичната промяна. Мярката бе наложена превантивно с цел да се предотврати евентуален срив на системата за електроснабдяване в страната. Забраната започва да действа от обедните часове в сряда и ще е валидна за неопределен период от време, пише GRReportert,

В текста на министерското решение се посочва, че мярката е била предприета предвид намаления брой на наличните топлинни станции, забраната за износ на електричество от България и Македония, обявяването на извънредно положение в гръцката разпределителна система за природен газ, заради липсата на снабдяване и лошите атмосферни условия.

Това е третата поред мярка, която бе наложена през последните дни с цел спасяването на електроенергийната система. Според гръцки медии тя работи на пълни обороти и превишава възможностите си вследствие на всички посочени по-горе причини, както и поради недостатъчното захранване на страната с природен газ, което се дължи на спирането на кранчето на азерски газ от страна на Турция. Преди няколко дни турският енергиен министър Танер Йълдъз съобщи, че доставките на природен газ от Азербайджан са напълно спрени, поради технически проблем. На 8 февруари от гръцката компания за природен газ ДЕПА обявиха, че Турция е спряла доставките на газ за Гърция и не очаква те да бъдат възстановени в продължение на дни. От компанията потвърдиха, че доставките са били спрени през нощта на 7 февруари, след като доставките са намалели под 60 на сто от номиналния обем.

Според източници решението на гръцкото министерство е било неизбежно и е трябвало да бъде прието много по-рано, понеже разпределителната система за природен газ се намира в критично състояние още от 18 януари. Наличните резервни количества от втечнен газ в Ревитуса могат да покрият потреблението за само три дни. В момента всичко зависи от навременното осигуряване на нов спешен внос на втечнен газ от ДЕПА.

От почти седмица нуждите от електрическа енергия се покриват от частни станции за природен газ в процент 18 на сто. 6 до 10 на сто е участието на особено скъпите петролни станции на националната компания за електрификация ДЕИ. В същото време е ограничено използването на водноелектрическите централи, заради особено ниските нива на язовирите.

В същото време иранската телевизия Press TV съобщи, че Техеран прекъсва износа на петрол към шест европейски страни, между които се намира и Гърция. В електронната страница на медията се посочва: „В отговор на санкциите, които бяха наложени от Европейския съюз срещу енергийния и банковия сектор на Иран, ислямската република преустанови износа на петрол в Гърция, Холандия, Испания, Италия, Франция и Португалия”.

Новината предизвика голямо безпокойство в Атина, понеже Гърция е енергийно зависима от иранския петрол, който получава на кредит.

Малко по-късно в съобщение на Ройтерс се появи опровержение на иранското министерство за петрола. „Опровергаваме тази новина. Ако бъде прието подобно решение, то ще бъде обявено от Висшия национален съвет за сигурност”, заявил представител на ведомството пред репортер на международната новинарска агенция.

След появата на съобщението на Press TV цената на брента скочи с долар на барел и достигна до 118,35 долара.

Преди около месец 27-те страни-членки на Европейския съюз приеха решение за спиране на вноса на ирански петрол от 1 юли. От своя страна властите в Техеран бяха предупредили, че ще го прекъснат сами по-рано в „някои страни”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 неразбиращ

    1 0 Отговор
    ВАРЕЛ? Кой ги пише тези статии?
  • 2 МММ

    0 0 Отговор
    Май все по зле става при гърците
    До колкото си спомням май преди време (не знам сега дали е така)
    България продаваше ток на Гърция а те го препродаваха на Италия.
  • 3 ВИП АМГ

    0 0 Отговор
    neka im e na garcite.tova sa nai kovti sasedite ni sled makedoncite