19 Юли, 2018 22:00 1 379 3

Четири държави от Дунавския регион подкрепят жените - предприемачи

  • дунав-
  • река-
  • жени-
  • предприемачи

Центрове за женско предприемачество ще бъдат създадени в четири държави от Дунавския регион, съобщи Ралица Жекова, изпълнителен директор на Регионалната агенция за предприемачество и иновации във Варна. Звената ще бъдат структурирани в университети в България, Унгария, Румъния и Босна и Херцеговина.

Изграждането на центровете ще стане в рамките на международен проект за насърчаване на предприемачеството сред младите жени. Средствата за реализацията му - над 2 милиона евро, са осигурени по програма INTERREG. Водещ партньор по проекта е регионалната агенция, като в него участват още 13 публични и частни организации от девет държави от Дунавския регион.

До края на тази година ще бъде направено проучване какви са нуждите на младите дами, които искат да започнат свой бизнес и какви пречки срещат, обясни Жекова. По думите й според изследванията на Глобалния предприемачески монитор в европейски мащаб едва между 7 и 10 на сто от тези представители на обществото откриват свои фирми, като само около 2 процента от тях оцеляват след първите три години на пазара.

В рамките на проекта партньорите ще разработят различни модели за развитие на предприемаческата култура на младите жени, допълни Жекова. Според нея за България могат да бъдат набелязани и конкретни мерки как да им бъде оказвана подкрепа, тъй като асоцииран партньор по проекта е министерството на икономиката.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Boxer

    7 1 Отговор
    Младите жени да си раждат децата. Не да ги баламосват с некви бизнеси. Щото когато българката стане майка за първи път, циганката става за първи път баба. Кой има интерес България да няма деца?
  • 2 ай стига бе

    5 0 Отговор
    Защо не подкрепяте жените,копачи,миньори,секачи,арматуристи, секачи ???
  • 3 Паток

    1 0 Отговор
    Знаех си аз, че гадовете от Австрия и Германия само гледат да унищожат жените предприемачи от Видин, Лом и Тутракан, ама сега ще видят те....