Last news in Fakti

22 Юли, 2018 14:21 2 817 12

И европейците нямат пари за почивка

  • европа-
  • ваканция-
  • почивка-
  • пари
И европейците нямат пари за почивка - 1
Снимка: Shutterstock

Може ли да си позволите 7-дневна почивка? От отговора на този въпрос зависи не само колко заможни сте, но и какъв ви е стандарта на живот, казват специалисти. Оказва се, че 56.4% от българите нямат толкова пари, че да отидат на едноседмична почивка, сочат данните на Eurostat. Най-зле в Европа обаче са македонците и сърбите. От тях съответно 65.3% и 62.8% са тези, които не могат да отидат за 7 дни на почивка. Разглеждайки данните общо, то 32.9% от населението на Европейския Съюз не може да си позволи по-дълга почивка.

В другия край на класацията са гражданите на Норвегия. Само 6% от тях изпитват финансови затруднения по отношение на ваканция. След нея се нарежда Швеция с 8.2% и Швейцария с 8.9%.

От държавите членки на Европейския съюз, най-назад е Румъния, където 66.6% от гражданите не могат да си позволят седемдневен отдих, следвана от Хърватска с 61.2%. Според данните за 2015 година, 71.5% от турците нямат пари за едноседмична почивка.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Христо

    13 8 Отговор
    То турците ако тогава са нямали пари сега още по-нямат. Лирата от 70-80ст тогава сега е 34...
  • 2 Инкогнито

    23 5 Отговор
    Става въпрос за почивка което включва спане,храна в ресторанти + допълнителни екстри ! Българина пълни багажника с лютеница и шпек и седи две седмици в Гърция на кънпинг или в Мичурин и плаща 7 лв.за нощувка!

    Коментиран от #12

  • 3 Червената шапчица

    18 4 Отговор
    Почивка не е да лежиш на плажа на кърпа да спиш за 10 лв. да закусваш в стаята да обядваш Дюнер и да веперяш цаца с картофки и да се наливаш наливна бира Алмус!!!
  • 4 Кибик

    13 1 Отговор
    Като гледам какви помияри идват на почивка на Слънчака, не мога да си представя какви отрепки са тези които не могат изобщо да си позволят почивка. На англичаните им излиза по-евтино със социалните си помощи да дойдат да почиват ол-инклузив и да пият по цял ден бира отколкото да си стоят в къщи.
  • 5 442

    15 0 Отговор
    Ако говорим за седмична почивка в хотел 3 и повече звезди над 80% от бьлгарите не могат да си го позволят! Защо не уточним параметрите?
  • 6 aaaa

    11 7 Отговор
    Един живот живеем хора! Мислете добре къде искате да го прекарате и да не съжалявате накрая като родителите ни...Живота минава бързо!
    Знайте си цената и за по малко от 1000 лева не работете,защото това е прага,а ако и това не ви стига търсете повече.Живейте колкото можете по-добре!
  • 7 Турист

    13 0 Отговор
    Истинската почивка е две седмици с включени нощувки при добри условия и храна
  • 8 Townboy

    0 4 Отговор
    Няма само ние да страдаме че сме в ЕС. Нека и западняците да усетят какво е да си в конгломерат като бившия СССР.
  • 9 Баш Майстора

    3 0 Отговор
    Нека солидарно да съберем средства за европейските граждани, които не могат да си позволят едноседмична почивка. Или пък да си осиновим по едно европейско семейство и да ги заведем на море.
  • 10 ДЪРЖАВНИЯ АПАРАТ И ПИСЪРУШКИ

    3 0 Отговор
    СА НАЙ ДОБРЕ. ХИЛЯДА НАЦИОНАЛНИ ПРАЗНИКА СЪБОТА И НЕДЕЛЯ ПОЧИВАТ ПЛАТЕНА ОТПУСКА БОЛНИЧНИ И КЪТ УДАРИШ ЧЕРТАТА ОТ 360 ДЕНА БАЧКАТ ТОЧНО НАПОЛОВИНА .ОТДЕЛНО ФИКСИРАНО РАБОТНО ВРЕМЕ С ХИЛЯДА ПОЧИВКИ ЗА КАФЕ И КОЛЕДНИ БОНУСИ.
  • 11 Аха

    3 0 Отговор
    Тази комплексирана женица, която е написала странната статия явно си мисри, че живее в Париж, подобно на повечето селяни дошли в София. Сравненията с държави извън ЕС, някои от които са водили и война до скоро са неуместни.
  • 12 оня с папагала

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Инкогнито":

    Е по-добре ли е да си стои в града и да прави това , което прави през
    останалото време на годината ?