Last news in Fakti

24 Юли, 2018 10:54 1 676 8

Фондовете за втора пенсия постигат 4.45% доходност

  • кфн-
  • втора-
  • пенсия-
  • фондове

Всички покриват минималните изисквания на Комисията за финансов надзор

4.45% средна доходност постигат универсалните пенсионни фондове за последните две години - от 30 юни 2016 до 29 юни 2018 г., показват данни на Комисията за финансов надзор, публикувани вчера. Всички фондове успяват да прескочат минималната доходност на годишна база за същия период, определена на 1.45%, като при повечето резултати от управлението на активите са поне два пъти над задължителното ниво, под което не могат да падат.

Само два от универсалните фондове, където се превеждат вноски за втора пенсия на родените след 1959 г., са постигнали доходност над 5% - "Съгласие" (5.48%) и "ДСК Родина" (5.36%). Най-слаби са резултатите на "ЦКБ "Сила" - 2.96%. Двата най-големи фонда - "Доверие" и "Алианц България", които държат по 20% относителен дял от пазара, имат съответно 3.98% и 4.30%. Спрямо предния отчетен период - от 31 март 2016 до 30 март 2018 г., всички фондове са влошили показателите си.

По-добри резултати постигат доброволните фондове (за т.нар. трета пенсия), които имат повече свобода при инвестирането на средствата - за тях среднопретеглената доходност е 5.73%. И тук обаче доходността се е понижила спрямо предходното тримесечие при повечето фондове. Докато към 30 март "Съгласие" имаше 9.06% за 24 месеца, сега се отбелязва намаление с два процентни пункта до 7.06%. "ДСК Родина" е с 6.49%, "Пенсионноосигурителен институт" - с 6.44%, "Доверие" - с 6.22% (тук има леко подобрение спрямо предходното тримесечие), а най-слаб е резултатът на "Топлина" - 3.90%.

Пенсионно - осигурителните дружества управляват около 13 млрд. лв., припомня в. „Сега“. Средната сума по партидите в универсалните фондове към края на март беше 2886.44 лв., като първите, които ще получават втора пенсия - хората, които днес са на 55-59 г., имат 3631.46 лв. Предстои тази година правителството да определи как да се изплаща втората пенсия, тъй като по този въпрос в момента кодексът за социално осигуряване мълчи.

Социалното министерство предложи концепция, която предвижда няколко варианта за плащане - пожизнена пенсия, пожизнена пенсия с наследяемост, схема с програмирано плащане. Разчетите обаче показаха, че за повечето от първите пенсионери с две пенсии сумите от универсалните фондове ще са нищожни. За 70% от хората, които ще се пенсионират в периода 2021-2027 г., натрупванията в личната им партида не биха осигурили пенсия в размер от 50 лв. 55% от тях ще получават най-много до 30 лв. Едва 20% ще могат да разчитат на пенсия в размер между 50 и 100 лв., което представлява между 25 и 50% от настоящия размер на минималната пенсия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НАТО ВЕЦ

    5 3 Отговор
    Те, че "натрупват доходност", натрупват, но ако искате да видите нещо от тези пари, 5 години преди пенсиониране ги прехвърлете в НОЙ.

    Коментиран от #3, #7, #8

  • 2 Morgoth

    9 0 Отговор
    Супер! Хайде сега да видим как са нещата не за 2, а за 30 години, защото когато говорим за пенсия 2 години е твърде малък отрязък от време. 30 години са време през които ще има време на растеж както е сега, но и поне 2 или дори 3 икономически кризи, защото те са циклични. Предната дойде със загуби за тези фондове, които напълно унищожават доходността им за целия предишен период. Като сложиш и факта, че имат такси за поддръжка, реално може да се окаже че сме на загуба.
  • 3 Morgoth

    5 3 Отговор

    До коментар #1 от "НАТО ВЕЦ":

    Що чак тогава бе - прехвърли си ги още сега. Той Влади Горанов само това чака за да ти схруска паричките. Дадеш ли на държавата пари, забрави да ги видиш повече.

    Коментиран от #4

  • 4 НАТО ВЕЦ

    1 2 Отговор

    До коментар #3 от "Morgoth":

    Преди да твориш, поинтересувай се от механизма на "изплащане" на 30-те % от тези фондове.
  • 5 Тъп

    5 0 Отговор
    Мхм доходност.Вземат 5% на всяка вноска и 1 % в края на всяка календарна година.Смешници.Узаконен рекет.Ще гръмнат първите пенсионни след като стане време да плащат.Сега едни сладки приказки за наивници.Споко стадото ви верва !!!
  • 6 Пенсионер

    4 0 Отговор
    Моите пари изчезнаха , и вашите ще идат в НОИ без вашето съгласие.
    Това е капан за наивници.
    Сега няма да получа нищо ,уж индивидуална сметка ама без да ме уведомят са ги пратили в НОИ .
    Остава да правя вятър на супата
  • 7 Иван

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "НАТО ВЕЦ":

    Въобще не планирам да се пенсионирам в България. Това си е гавра с населението на Територията. Втората пенсия нямало да достигне даже 50 лв. Третата и тя. За какво да плащам осигуровки тогава? Ами, че 5 години работа в западноевропейска държава ще ми даде пенсия в пъти по-висока от нашенската. И имат много други спусоби и инструменти как да си финансирам бъдещото пенсиониране сега, за да получавам големи суми в бъдеще. В България какво е - цял живот беден, като се пенсионираш съвсем...
  • 8 123

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "НАТО ВЕЦ":

    То щото 97% от населението остана във фондовете а само такива умници като теб се прехвърлиха в НОИ и изреваха след това, продължавай да говориш глупости