Никой не контролира сделките "паспорт срещу инвестиции"

Петима чужденци годишно вземат българско гражданство за вложени в страната над 1 млн. лева

Публикувана: 6 Август, 2018 09:08
0 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1219

Инвестициите, обещани от чужденци в замяна на българско гражданство, на практика не се контролират. Това следва от отговорите на различни институции на въпросите на "Сега".

Средно по петима чужденци годишно получават българско гражданство заради направени от тях инвестиции в страната, показват данните, предоставени от Министерството на правосъдието. Според статистиката от началото на 2013 до 21 май т. г. 27 лица са взели български паспорт с указ на вицепрезидента за значителен принос към икономиката ни.

Законът урежда облекчена процедура по получаване на гражданство, ако чужденецът е вложил над 1 млн. лв. Предвижда се отмяна на натурализацията, ако инвестициите не се поддържат, но такъв случай за петте години няма, твърдят от ведомството на Цецка Цачева.

От министерството на правосъдието обаче не дават данни за произхода на инвеститорите - в информационната им система нямало такъв модул. А по въпроса за контрола уточняват, че удостоверенията за вложените средства се издават от други институции - Българската агенция за инвестиции (БАИ), Министерството на икономиката или банка.

От БАИ обясниха пред в. "Сега", че само издават сертификати на инвеститорите по представените им документи, а по-нататъшният контрол не влизал в "полето им на дейност". Освен това уточниха, че никой не ги уведомява, когато чужденец, вложил милион или повече, получи гражданство заради икономическия си принос у нас.

От Министерството на икономиката твърдят, че досега не са лансирали предложения за даване на българско гражданство заради инвестиции.

В периода 2011-2018 г. обаче МИ е номинирало 14 чужденци да получат право на постоянно пребиваване в страната за особени заслуги. От ведомството на Емил Караниколов посочват, че издават удостоверения на чужденци за инвестиции в български предприятия и за създадени работни места у нас. Тези документи са за пред Министерството на външните работи за получаване на работни визи и за пред МВР за издаване на разрешение за продължително или постоянно пребиваване.

Според правилника за прилагане на Закона за чужденците, ако бъде предоставено постоянно пребиваване, лицето следва да декларира пред МИ незабавно всяка промяна на обстоятелствата, свързани с инвестициите му, както и веднъж годишно, ако промяна няма, посочват от министерството. И добавят, че ако инвестицията е изтеглена или намалена, са длъжни да информират дирекция "Миграция", която има право да отнеме предоставеното право на пребиваване. За целта се проверявали данните за фирмите в Търговския регистър и отчетите, които предприятията предоставят. Статистика води и Комисията по българско гражданство към президентството. От нейните публикувани отчети става ясно, че през 2017 г. чужденците, получили гражданство заради инвестиции, са 12. Сред тях обаче няма бизнесмени, които са вложили пари в производствени предприятия. Всички в групата са финансови инвеститори. Част от тях са купили облигации и съкровищни бонове за над 1 млн. лева, други са вкарали в наши банки едри суми на доверително управление.

Обобщените данни за 2017 г. показват, че общо 3857 души са получили българско гражданство на различни основания. Най-много са от Македония и Украйна. Следват Израел, Турция, Молдова, Сърбия, Русия. Българи са станали и по един пришълец от Австралия, Алжир, Великобритания, Конго, Куба, Германия, Нигерия. Предходната година българско гражданство са получили с 10 000 души повече - 13 410 души. Най-много от тях - заради произход. През 2015 г. новите българи са малко над 10 хиляди.

В рубриката "месечни отчети" на комисията в президентството последният качен документ е за март. Единствената публикация в графата "Анализи на Комисията по българско гражданство" е от 6 ноември 2012 г. Тя гласи: "В процес на разработка".

ОТКАЗИ

Според отчета за 2014 г. 7160 души са се сдобили с българско гражданство, а осем кандидати са получили отказ. Двама от отхвърлените са "спортисти, за които постъпилите предложения не са били достатъчно убедителни и след отправени запитвания до Министерството на спорта не са потвърдени". "На едно лице е отказано придобиване на гражданство в областта на финансите поради непредставени конкретни убедителни аргументи в потвърждение на изключителен принос", пише още в документа.

ИНВЕСТИЦИИ НА ХАРТИЯ

Разследване на "Биволъ" разкри, че част от обещаните от чужденци инвестиции, които са получили български паспорти, на практика не са реализирани. Справки в Търговския и Имотния регистър показват, че някои от тях просто са си купили скъпо жилище в България, но така и не са развили крупен бизнес, каквито са били прокламираните им намерения. Други дори и това не са предприели. На нито един от споменатите в разследванията не е отнет паспортът заради неизпълнени обещания.

България

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери