Last news in Fakti

13 Септември, 2018 23:00 1 471 4

Транспортните застраховки поскъпнаха с 20% през август

  • транспорт-
  • застраховки

Като цяло инфлацията през август продължава да бъде висока – 3.5% спрямо същия месец на 2017 г.

Транспортните застраховки са поскъпнали с над 20% през август, показват данните на Националния статистически институт (НСИ). Толкова голямо покачване на цените няма при нито една от другите групи стоки и услуги, които статистиката следи и включва в инфлационния индекс.

НСИ не предоставя разбивка за поскъпването при различните видове застраховки. Проверка в застрахователните брокери обаче показва, че от началото на август компаниите са повишили рязко цената на „Гражданска отговорност“. От миналия месец задължителната застраховка е средно по-скъпа с 40-50 лв. С натрупването от началото на тази година цените са с около 100 лв. нагоре.

Застрахователите обясняват покачването на цените с тълкувателното решение на Върховния касационен съд (ВКС), според което право да търсят компенсация за морални вреди при ПТП с фатален край имат по-широк кръг от роднини на починалия. Това на практика натовари застрахователите и дефицитът между приходите от полиците по „Гражданска отговорност“ и разходите за обезщетения на роднини на починали в катастрофа нарасна.

Като цяло инфлацията през август продължава да бъде висока – 3.5% спрямо същия месец на 2017 г. Толкова беше и през юли, а освен застраховките, поскъпват още петролните продукти и услугите и стоките, свързани пряко с тях.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Калинка от Герб

    11 0 Отговор
    А бе не разбрахте ли че увеличение на минималната заплата с няколко лева да очаквате след това двойно и тройно увеличение на цените. Това се повтаря като цикличност в милата ни родина. И с по големите цени идват по големите приходи в бюджета от ддс. Например на нас дават един лев отгори а депутатските и на управляващите се увеличават с пет лева. След увеличенията и инфлацията се изяждат три лева ние сме на загуба а те са на печалба от два лева.
  • 2 Ставрев

    10 0 Отговор
    Застрахователите са болшинството мутри, които през 90-те години обикаляха с бухалки да рекетират! КФН, вместо да ги контролира, работи за тях. Всяка година представят измислени причини за да увеличат застраховките. През август, преди фалита на "Олимпик" те бяха предупредени и надуха спекулативно цените. Вече не вярвам на тази държава. Всичко е мафия
  • 3 не че нещо ама е така

    5 0 Отговор
    и това са 20%? аз си мисля, че е двойно, ама айде...
  • 4 Пешо

    6 0 Отговор
    Крадат парички от ремонта и строителството на пътищата и сега ни застраховат скъпо, явно защото е риск да пътуваш в България.