8 Март, 2012 14:28 1 299 0

Швеция: Наплив на IT специалисти от Южна Европа

  • it специалисти-
  • компании-
  • търсене-
  • швеция-
  • имигранти

Увеличава се броят на южноевропейците от IT бранша, които се насочват към Швеция. „Поразително е колко много IT специалисти от Гърция и Испания си търсят в момента работа в Швеция”, казва Питър Палмкуист, главен изпълнителен директор на една от най-големите агенции за подбор на персонал в скандинавската страна. Но фактът, че много от тях не говорят шведски, ще създаде проблем в процеса на подбор.

Макар да не е изненада, че хората от страни, засегнати от проблемни икономики и с високи нива на безработица в Южна Европа си търсят работа другаде, броят на мигриращите към Швеция се е увеличил драстично. Съветът по миграция заяви, че например, броят на гърците с жилищно разрешително се е удвоил само през последната година, а за испанските работници този процент в момента е 30%.

Интересното е, че HR агенциите в Швеция виждат една определена тенденция: броят на южноевропейските IT консултанти, търсещи работа в страната, нараства. Палмкуист казва, че след посещението му на скорошно кариерно събитие, той забелязал, че

"Има много голяма част чужденци (но не имигранти), които временно търсят работа”, споделя Палмкуист . Той отбелязва, че в страната има структурен недостиг на IT персонал, но основният проблем, произтичащ от това е, че много от тях не говорят шведски, a фирмите предпочитат да наемат консултанти, които знаят езика.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА