Last news in Fakti

9 Октомври, 2018 22:01 1 912 5

България и Саудитска Арабия с общ проект за завод за фураж край Шумен

  • фураж-
  • завод-
  • шумен-
  • румен порожанов
България и Саудитска Арабия с общ проект за завод за фураж край Шумен - 1

България и Саудитска Арабия подписаха меморандум, според който в следващите шест месеца трябва да се изготви бизнесплан и конкретни мерки за създаване на съвместна Българо - саудитска държавна компания. Един от конкретните проекти е изграждането на завод за фураж край Шумен. Документът бе подписан от министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов и Халед ал Абуди, директор на саудитската компания за инвестиции в земеделието и животновъдството Salic. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието, храните и горите.
Министърът на земеделието, храните и горите се срещна със саудитския си колега Абдулрахман ал Фадли.

Той подчерта интереса към българското месо, най-вече агнешко. „В България имах възможността да опитам вашето агнешко и то е чудесно“, допълни саудитският министър.
„За да реализираме внос на месо е много важно възможно най-скоро да се открие директна авиолиния между двете страни“, подчерта Румен Порожанов и изрази увереност, че това ще стане възможно най-скоро.

Ал Фадли заяви още, че продуктите от рози и сътрудничество в областта на ветеринарната медицина също са обект на интерес от страна на Саудитска Арабия.
„Знаем, че ветеринарната медицина и здравеопазването на животните е на много добро ниво в България, имаме нужда от обмен на специалисти“, обясни саудитският министър на земеделието, околната среда и водите. Министър Порожанов припомни, че саудитски екип вече е посетил Българската агенция по безопасност на храните през юни. Той пое ангажимент сътрудничеството да се развие на най-високо ниво.

Министрите Порожанов и Ал Фадли откриха едно от най-големите изложения за храна и земеделски продукти в Саудитска Арабия - Saudi Agro- food. Порожанов бе специален гост на събитието, в което България участва за първи път. Страната ни се представя с щанд, разположен на площ от 90 кв. м, на който 9 български фирми предлагат млечни и месни продукти, минерални води, пакетиран ориз, козметични продукти от етерични масла, мед и консервирани зеленчуци.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалист

    5 6 Отговор
    Добра новина! Браво! Суровини за фуражи колкото щеш. Ще има хляб за българите и в селското стопанство. България е благословена земя за този на който му се работи.
  • 2 Баш Майсторът

    7 2 Отговор
    Толкова ли много обедняхме,че до арабите опряхме.Доколкото си спомням преди години,ние българите строихме из изтока,сега времената се променят,не е на хубаво.,.,
  • 3 БКП

    4 1 Отговор
    ал фадли сигурно е опитвал от агнешкото преди 90год. когато във фуража нямаше химикали, когато идваха арабите и ги избираха като ги хващаха за опашките и веднага преценяваха кое става и кое не става.
  • 4 Townboy

    4 1 Отговор
    Тия чаршафи не ни трябват тук. Ще използват бизнеса за параван да вкарват орки и да правят терористични клетки.
  • 5 onq s konq

    3 2 Отговор
    Продукцията на Добруджа е насочена предимно за Международния пазар.Тия за да си осигурят суровини,ще трябва да надскочат съответните цени.Което определено ще вдигне още повече рентите на собствениците на земя там.А нищо чудно и самият Завод да започне да арендува земя!