Last news in Fakti

15 Октомври, 2018 23:27 13 142 46

Рекордна инфлация в България през септември

  • инфлация-
  • българия

През септември потребителските цени в България се повишиха стабилно за шести пореден месец, като годишната инфлация достигна най-високо ниво от началото на 2013 година, показват данни на Националния статистически институт (НСИ).

Индексът на потребителските цени (CPI) се повиши през септември с 0,3% спрямо август, когато нарасна по-скромно с 0,1 на сто. Това представлява поредно увеличение на месечната инфлация през настоящата година, като тя се понижи за последен и единствен път през март.

На годишна база инфлацията през септември се ускори до 3,6% след стабилизация на ниво от 3,5% през предходните два месеца, отбелязвайки най-високо ниво от февруари 2013 година насам.

Средногодишната инфлация за периода октомври 2017 - септември 2018 година нарасна с 2,7% спрямо периода между октомври 2016 и септември 2017 година.

През септември цените на хранителните продукти и на безалкохолните напитки се увеличиха на месечна база с цели 1,5%, докато цените на алкохолните напитки и на тютюневите изделия отчетоха повишение с 0,2%, а цените на облеклото и обувките се понижиха с 0,2 на сто.

Цените на жилища, вода, електроенергия, газ и други горива, се увеличиха с 0,4%, тези за здравеопазване - с 0,1% и за транспорта - с цели 0,5 на сто.

Хармонизираната инфлация (индексът HICP според общите европейски стандарти) обаче се сви през септември с 0,3% на месечна база, докато на годишна база хармонизираната потребителска инфлация в нашата страна се забави леко до 3,6% от 3,7% през август.

Данните на НСИ са ясен знак за продължаващото ускоряване на потребителската инфлация стабилно над нивото от 3% за четвърти пореден месец.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Plovdiv

    127 9 Отговор
    Първият полъх на задаващия се ураган...
  • 2 тошо

    139 9 Отговор
    Нещата отиват на безпаричие и свиване на търговията и потреблението. И управляващите алчни некъдърници пак ще се изкарат невинни- виновен е народа че ги търпи.
  • 3 ГЕРБаха ни майката

    105 9 Отговор
    Дивидентите от управлението на самодържеца ГЕРБойко, но само почакайте зимата да видите, какво дърво ни е приготвил не за огрев разбира се, а за гризане !
  • 4 1994

    104 11 Отговор
    Никога повече ГЕРБ !

    Коментиран от #6

  • 5 onq s konq

    14 88 Отговор
    Нормалната и умерена инфлация каквато се наблюдава в Европа/не говоря за Жанвиденова инфлация,нито за тая на Мадуро/ от порядъка на 2-3 % Е ПОЛЕЗНА ЗА ИКОНОМИЧЕСКОТО РАЗВИТИЕ НА СТРАНИТЕ.Нещо повече-ТЯ Е ЖЕЛАТЕЛНА!

    Коментиран от #15, #16, #29

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 комунистболшевик

    16 43 Отговор

    До коментар #6 от "LEGIONARIVS":

    Как кой ? ......другарката Нинова-да и се..м в устата.

    Коментиран от #8

  • 8 Westing

    60 4 Отговор

    До коментар #7 от "комунистболшевик":

    Но нали ГЕРБ и другаря Борисов управляват, защо да е виновна само дригарката Корни? Бойко ни обещаваше едно, а се прави обратното.
  • 9 дедо Цоню

    55 6 Отговор
    Ще идва "гербавата зима". Този път не постни пици ами глад, студ и болести....
  • 10 Ген. Луков

    69 9 Отговор
    Време е за падане на Правителството! Такова вредно и крадливо управление не сме имали никога!

    Коментиран от #40

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Ставрю

    39 5 Отговор
    Бог Кратун ще ни измъкне от инфкацията. Оставете господаря да решава проблемите не мислете много. Току виж утре наредил на цялата преса да пише че по негиви изчисления вече е изчезнала тая пуста инфлация. ГЕРБ=МАФИЯ
  • 13 Бойко ефенди

    46 3 Отговор
    Какво няма да има инфлация (безпаричие) като имаме 700 000 държавни Кърлежи , които смучат кръвчицата на народа

    Коментиран от #46

  • 14 766

    68 2 Отговор
    К`ви 2-3%? - Инфлацията е средно с 15% нагоре без да се налага да я смятам подробно! Средно с 3% е само на токът. А какво да кажем за горива,газта,плодове, зеленчуци, хляб, застраховки и други услуги които са повишени драстично, някои от тях с над 30%? - Да помните увеличение на застраховките с почти 50%? А доматите да са продаване на почти 4лв? Пиперът да не пада под 2лв. Камбите да стигнат 2,80. Връзка копър да се продава по 60ст. Хляб на 1,3лв.? Горивота пак се върна в старите граници от над 2лв...? - Какви 2-3 на сто? Като добавите новите данъци и предстоящото увеличение на осигуровките тежестта върху населението ще удари със сигурност поне 30%. Няма как заплатите, като изключим държавният сектор, който не се води от ик.логика да компенсират разликата. Заплатите като изключим София в някои от големите градове падат! Има изравняване на заплатите от малките градове с тези от по- големите. Това се дължи на миграцията, а причината е съсипаният бизнес. Бремето става по- тежко благодарение на шепа идиоти начело с Винету

    Коментиран от #18

  • 15 325

    27 2 Отговор

    До коментар #5 от "onq s konq":

    И това е мнение на човек, който живее на село, кара 20 годишна БМВ 3-ка и чака на рентата за да живее... - Как мислиш, че изглежда мнението ти?

    Коментиран от #23

  • 16 Аналлизатор

    21 2 Отговор

    До коментар #5 от "onq s konq":

    А престани вече с тоя поучителен тон и еврейски светоглед.Изживаш се като госпожа в детската градина-само съвети и напътствия.
  • 17 Коментар

    25 1 Отговор
    Това го пиша от Месец Май.
    Скритата Инфлация Яко ще се спука през Есевта.
  • 18 Къде е правдата

    3 28 Отговор

    До коментар #14 от "766":

    Пълни глупости !

    Ти си изключително неграмотен !

    Но при демокрацията, имаш право да се изкажеш и пишеш всичко, включително и смешни глупости !

    Не ни пречиш !

    Пиши си глупостите, така ще разберем, какви "гении" ражда България, а и ще се повеселим от сърце !

    Коментиран от #21, #25

  • 19 Аналлизатор

    6 12 Отговор
    Пълни глупости ! Ти си изключително неграмотен ! Но при демокрацията, имаш право да се изкажеш и пишеш всичко, включително и смешни глупости ! Не ни пречиш ! Пиши си глупостите, така ще разберем, какви "гении" ражда България, а и ще се повеселим от сърце !Добре ли си?Пускат ли те да пазаруваш или си заключен и на терапия?

    Коментиран от #24, #28, #36

  • 20 Е.А

    18 1 Отговор
    Българският народ не трябва да мълчи,а трябва нацинална стачка да направи и само така ще се решат някои проблеми
  • 21 Аналлизатор

    12 3 Отговор

    До коментар #18 от "Къде е правдата":

    Не се вълнувай и спазвай предписанията на лекарите.
  • 22 Зара

    24 1 Отговор
    Ако евро парите и държавни поръчки наистина отиваха за държавата и народа нямаше да се усети, все пак сме в Европа нормално е да гоним техните цени и стандарти, ама на нас ни вдигат всичко и те си прибраха парите, все пак толкова острови, къщи по света, яхти има за купуване...трябват им...
  • 23 onq s konq

    8 17 Отговор

    До коментар #15 от "325":

    Имам крава пием млеко!Ти като немаш - купуваи си бела водица!А и беенвето ми не е троика а е петица и лети къто птица
  • 24 Готин ама не съвсем

    10 0 Отговор

    До коментар #19 от "Аналлизатор":

    Що са ви еднакви коментарите с предишния???
    Или ви спускат едни и същи, от горе, да спамите тук??

    Коментиран от #33

  • 25 766

    15 2 Отговор

    До коментар #18 от "Къде е правдата":

    В последно време се наблюдава, особено сред електората на ГЕРБ да се изживяват като гении сред глупци. - Те обикновено правят кратки, назидателни коментари демонстрирайки едва ли не лична обида. - Няма нищо пич! - Ще ти трябва време да осъзнаеш къде грешиш. Резултатите от одобрението или неодобрението на мнението ти тук е показателно. Въпреки всичко може би ще имаш добрината да ни осветлиш как живеем по- добре и че това е само усещане за лошото състояние на икономиката на страната.
  • 26 Бай хойДД

    24 1 Отговор
    СЪБОДИ СЕ НАРОДЕ ДА ИЗХВЪРЛИМ ТАЯ ПАПЛАЧ КРАДЛИВА НАЧЕЛО С ТИКВОНА ИНАЧЕ ЗАГИВАМЕ БАЕНО И СИГУРНО
  • 27 Дедо Йоцо

    21 2 Отговор
    Чета коментарите и виждам че само оня с коня е доволен тук!Дали има нещо общо с управляващата партия този психопат?
  • 28 766

    7 2 Отговор

    До коментар #19 от "Аналлизатор":

    Виждам, че ползваш няколко псевдонима ... - Карай с един! - Така е по- лесно няма да си тормозиш мозъка, а и май друг е истинският ползвател на единият от псевдонимите

    Коментиран от #34

  • 29 Гост

    15 0 Отговор

    До коментар #5 от "onq s konq":

    Принципно си прав, стига тези цифри да бяха вярни, но за жалост - не са! Наясно съм със статистиката и вярвай ми, изчисленията не са коректни.

    Коментиран от #31

  • 30 123

    11 0 Отговор
    Режимът на Борисов е предвидил двеста милиона лева в бюджета за 2019 г. за абсолютно безплатна евтаназия на всеки достигнал пенсионна възраст.

    Коментиран от #35

  • 31 onq s konq

    1 10 Отговор

    До коментар #29 от "Гост":

    Постът ми ном 5 има ФРАПИРАЩО ПРЕОБЛАДАВАНЕ НА МИНУСИ СРЕЩУ ПЛЮСОВЕ.Ти започваш мнението си със думите "ПРИНЦИПНО СИ ПРАВ"...И сега е момента защо при мен-минуси бол,а ПРИ ТЕБ-няма кьорав минус,а САМО ПЛЮСОВЕ?А иначе изказваме ЕДНА И СЪЩА МИСЪЛ,като ти ПРОСТО РАЗШИРЯВАШ ИЗКАЗА СИ относно коректността на статистиката:)

    Коментиран от #39

  • 32 флипп

    4 0 Отговор
    Видими резултати!
  • 33 Аналлизатор

    0 2 Отговор

    До коментар #24 от "Готин ама не съвсем":

    Коментара ми се отнася до пост #18!Използвах неговите думи,защото той най-точно се е описал!
  • 34 Аналлизатор

    0 1 Отговор

    До коментар #28 от "766":

    И ти ли не схвана къде е уловката?Станах жертва на приятелски огън.
  • 35 Пенционер

    0 2 Отговор

    До коментар #30 от "123":

    Зарадва ме!
  • 36 Асака

    9 0 Отговор

    До коментар #19 от "Аналлизатор":

    Почакайте да влезе тол системата и тогава дави питам какво ще правим и после еврото 100% мъртъвци
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Пешо

    16 0 Отговор
    НСИ да го закриват - манипулира и лъже хората, а в ръководството му е онзи дъртак проф. Константинов, който пък манипулира изборите.
  • 39 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #31 от "onq s konq":

    Защото в коментар 5 ти имаш предвид принципа /апропо, аз - също/, но темата/статията/ е конкретно за България. В тази връзка хората не вярват на статистиката /изнесените данни/ и то с право. Това директно рефлектира като отрицателни оценки върху поста ти. Макар и принципно да е верен, той противоречи на мнението на хората и реалните факти. Те затова.. :))
  • 40 редник

    7 0 Отговор

    До коментар #10 от "Ген. Луков":

    Че коя държава по света има правителство, което да не е вредно и крадливо. Няма такава. Просто нашите балкански мишки могат да крадат само от нас, а тлъстите интернационални плъхове крадат "интернационално". Перспективите в планетарен мащаб са мноого, мноого мрачни, но такава е реалността.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 ФОРИ

    3 0 Отговор
    Чест прави на майките,които от три месеца правят,онова което ние с вас само пишем и говорим.Днес са вече и пенсионерите.Правителството от много време е неадекватно за всичко,което се случва в България!Това не е инфлация,това е геноцид на управляващите!
  • 44 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Случват се такива неща в богатите държави като нашата !
  • 45 Гост

    0 0 Отговор
    Горивата се увеличиха с 6%. Цените на хранителните стоки също се увеличиха с 6-10%
  • 46 Антисоциалист

    0 1 Отговор

    До коментар #13 от "Бойко ефенди":

    Уважаеми, лъжете. Няма 700 00 на държавна служба, нито милиардерите у нас са толкова, по-малко са и членовете на мафиите им. Лъжете и, че "инфлация" означава "безпаричие".