Last news in Fakti

21 Октомври, 2018 00:00 2 122 9

5% от БВП на България са от автомобилната индустрия

  • авто индустрия-
  • бвп

Над 170 фирми произвеждат компоненти и системи за водещите международни автомобилни марки

5% от БВП на България са от автомобилната индустрия - 1

Броят на заетите в автомобилната индустрия продължава да нараства, като надхвърля 50 хиляди души. Общият приход, реализиран от сектора през 2017 г., е близо 2,5 милиарда евро и представлява 5 на сто от БВП на България. Това заяви заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на международната автомобилна конференция „Automotive Forum Sofia 2018", организирана от "Аутомотив Клъстер България".

Заместник-министър Борисов подчерта, че към момента в България оперират над 170 фирми,

които произвеждат компоненти и системи за водещите международни автомобилни марки. „През последния месец две компании от автомобилния сектор обявиха инвестиции за над 100 млн. лв. и се очаква да бъдат разкрити над 3000 работни места, в региони с висока безработица", изтъкна Борисов.

Икономическият заместник-министър заяви, че за периода от 2005 г. до сега по Закона за насърчаване на инвестициите са издадени 31 сертификата в автомобилната промишленост. Като 26 от тях са за клас А, 3 за клас Б и 2 за приоритетен инвестиционен проект. „Общият размер на инвестициите по проектите е над 1 млрд. лв., а генерираната заетост е 14209 нови работни места", поясни Борисов.

„През последните години автомобилния сектор в България отчете значителен възход и е обект на засилен интерес от страна на потенциални нови инвеститори и доставчици на компоненти за автомобили", заяви Борисов. По думите му може категорично да се заяви, че България е на международната карта на автомобилостроенето с установени традиции и развита подходяща базова инфраструктура за нуждите на производствената индустрия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 vasik atanasova

    3 2 Отговор
    АУДИ
  • 2 Вярвайте ми

    10 13 Отговор
    До като България е троянският кон на Русия в Европа и един болт за автомобил,няма да се произвежда ТУК!
  • 3 Без пари не ме търси

    21 2 Отговор
    За минималната заплата от 250 евро всички ще си изместят производството тук
  • 4 Boxer

    6 0 Отговор
    50 хиляди души = 5 % ; 500 хиляди = 50% от БВП. Интересно, около милион работещи, могат да изхранват останалите 5-6 милиона българи...

    Коментиран от #6

  • 5 onq s konq

    6 8 Отговор
    В България е пълно с хора които могат макар и трудно да броят само до 500.Е къф е смисъла да им се дават по-големи заплати,след като няма да го осъзнаят и оценят?
  • 6 гост

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "Boxer":

    Ами то в момента работещите са 2 милиона , по официалната статистика !!! Включително държавната администрация , военни , полицаи и всичко останало на бюджетна издръжка !!! Ако сметнеш тия дето реално произвеждат и създават някакъв приход , може и по-малко от милиона да са !!!
  • 7 пико

    6 1 Отговор
    Нормално за 580лв заплата. Леони дават в момента 580лв брутна заплата за работник на поточна линия в гр. Плевен. Те за това са тук! ЕВТИНА РАБОТНА РЪКА!
  • 8 Хаха

    4 1 Отговор
    По възможност ВЪОБЩЕ Не се хващайте на такива клошарски "заплати"
  • 9 незнайко

    1 0 Отговор
    И какво произвеждаме, ако не е тайна ???