21 Октомври, 2018 16:36 3 514 35

Търсим половин милион работници

  • заплати-
  • работници

Синдикалист: Заплатите не растат, а милионерите са повече

„Икономиката расте с умерено добри темпове, в същото време сме едва на 12 място по ръст на брутния вътрешен продукт за първото полугодие, а икономиките на почти всички страни от Централна и Източна Европа растат по-бързо от нашата.“ Това каза в предаването "Неделя 150" Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал.

Ако искаме да настигнем икономиките от Централна и Източна Европа, трябва да имаме догонващ растеж, а в момента имаме изоставащ растеж, подчерта той.

„В средносрочен план ние смятаме, че ако се развиваме с тези темпове, ще са ни нужни 500 хиляди работници и специалисти в следващите пет години, предвид демографските тенденции, миграцията и ръста на икономиката“, уточни Велев. Сред дефицитните кадри той посочи сериозната липса на инженерно-технически кадри, медицински сестри, учители, шофьори, на работещи в туризма и селското стопанство.

„Чуждестранните инвестиции в дялов капитал не растат, а намаляват, тоест, повече напускат страната, отколкото идват. Местните инвестиции също намаляват. Очевидно възможностите за растеж са много по-големи от реализираните в момента“, заяви Васил Велев.

Президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов обърна внимание върху факта, че съотношението между минималния и максималния осигурителен доход, каквото е било замислено в началото и е било прокламирано, е 1:10.

„Днес трябваше максималният осигурителен доход да бъде 5600 лева, а сега големият въпрос е, че от 2600 щял да стане 3000. Тоест, той продължава драматично да изостава от нивото, на което трябва да се намира“, каза той.

Димитър Манолов от своя страна припомни, че постъпленията от подоходния данък у нас са по-високи от тези от корпоративния, което „не се случва на много места по света“. „Това, че бизнесът увеличава заплатите по-малко, отколкото бюджетът, не значи, че по-малко се произвежда, а че тези увеличения отиват на други места. Защото паралелно се увеличава и броят на милионерите всяка година“, коментира синдикалистът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Пища Хуфангел

    64 0 Отговор
    Търсят се 500 хиляди заплащането повече от щедро цели 5 стотака и карат за градския!!
  • 3 Коментар

    62 0 Отговор
    Не Търсите Модерни Роби.
    Ама няма вече те Избягаха.
  • 4 Циганин

    76 0 Отговор
    Минимална заплата 1500 лева и внезапно всички сектори ще се запълнят.

    Коментиран от #14

  • 5 Миризлив Пор

    75 0 Отговор
    Когато търсенето надвиши предлагането се повишава цената. При положение че само обявяват "има недостиг на инженери, лекари и медицински сестри" а предлаганите заплати в сектора не нарастват то значи търсенето не е истинско. В случая се търсят инженери със перфектни езикови познания по немски и/или англиски - ами същите се търсят и в Германия и в Англия само дето там не дават по 1000 лева а по 3-4000 евро/паунда и след данъци вземаш поне 2000 чисти. Отделно ТАМ неплащането на заплата е престъпление - нека г-на Велев да обясни колко са забавените заплати от неговата организация.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 морко

    39 0 Отговор
    Ще търсят ама нямаа..........не им се плаща на родните работодатели. Няма какво да умувате.Това е причината за липса на работници. Пример: България- работник в туризма,няма да казвам длъжности, от 300 до 500 евро нето , сезон 2018. Германия-от 800 до 1100 евро нето за същите длъжности, два пъти по-дълъг сезон,бонуси,настаняване, работно време 8 часа.........може и още разлики да изброявам,но тия са состатъчни.
  • 8 Тъпи

    35 0 Отговор
    1500 лв заплата е около 400 лв пенсия след време
    3-4000 евро заплата е около 1200 евро пенсия след време
    В случая в България ако останат само ц-иганите ,инвалидите ,пенсионерите и др. но липсва работна ръка може и по малка пенсия на получавате .

    Коментиран от #9, #16

  • 9 ква пенсия

    26 2 Отговор

    До коментар #8 от "Тъпи":

    те гони...ами нали сега 50% идва от бюджета...т.е от данъците на работещите в ЧАСТНИЯ сектор . както бягат хората ще останат само шведи и пенсионери и то няма да има за заплати на калинките в администрацията ти пенсии сънуваш
  • 10 херодот

    39 0 Отговор
    Имам блед спомен,че работници се наемат срещу заплащане,а не се "търсят". За истинските работодатели е ясно,че трудът е стока и я купуват.Но за НАЗНАЧЕНИТЕ РАБОТОДАТЕЛИ явно нещата стоят по друг начин .
  • 11 Българин

    47 1 Отговор
    Ами за заплата 500-600лв няма дя ги намерят.Бизнеса трупа милиони и луксозни автопаркове, харчи пари за тлупости, но човешки заплати не дава.Тогава чорбаджийте да си работят сами! И до това ще се стигне, ако се бъзикат с работника.
  • 12 Ха ха ха

    27 0 Отговор
    Ми нека да си търсят работници те баламите вече ги няма. Работодателите да не се правят на утрепани, ами да ПЛАЩАААТ ПОНЕ ПО 1500 лв. заплата иначе ще има да си търсят и пак няма да намерят. Вече дойде време работодателите да плащат, защото ако още се ослушват ще останат и без тези, които и в момента имат.
  • 13 основният

    16 0 Отговор
    проблем ще е точно за родният бизнес и за хората които го подкрепят ...имам в предвид избирателите които гласуват за мошенниците управлявали ни до сега . за хората имащи желание да работят има достатъчно възможности на запад . така работодателите ще останат без работници и без бизнес а гласоподавателите поддържащи престъпното управление .....това са най-вече държавната администрация,учители,полиция....ще останат сами в една държава която ще бъде закрита...просто няма да има от кого да събират данъци и да им плащат заплати или пенсии. и така на България ще бъде сложен край....за голямо съжаление .
  • 14 Запълване

    21 0 Отговор

    До коментар #4 от "Циганин":

    Ще се запълнят, ама да не фалират Шишман чорбаджиите ни, че те не са конкурентни в нормална бизнес среда, а само у нас, където се крият данъци, такси, рушвети, дерат се работниците и се продава менте продукт ....

    Коментиран от #15

  • 15 Бай мангау

    5 2 Отговор

    До коментар #14 от "Запълване":

    Менте продукти в България не се произвеждат , но се крият милиони от данъци . Не знам кое е по-лошо , чорбаджийте ли да крият данъци или парите да ги изяжда корупцията по високите етажи .
  • 16 Циганин

    17 0 Отговор

    До коментар #8 от "Тъпи":

    Какви пенсии бе брат ? Някой от днешното поколение ще бъде ли жив и здрав да доживее да получава пенсия. Набутаха ни допълнителния пенсионен фонд за да цицат още пари от народа знаейки че с тоя начин на живот ще мрем като гъби.
  • 17 Решение!

    11 0 Отговор
    Наемете най-ревностните си гласоподаватели, те и без това се роят като мухи!
  • 18 Нищо не търсим

    18 0 Отговор
    Нищо не търсят нашите гнусни капиталисти! Аз си търся допълнителна работа към основната, 20-28 часа на седмица и не намирам НИЩО дори за 4-5 лв. на час. Българският работодател е супер тъ.о коп..е.
  • 19 Порно

    21 0 Отговор
    Търсят се я - с два езика, 10 години стаж по специалноста , средно 6 дни по 12 часа работа седмично, заплата макс 1000, ама не по трудов договор, после - нямало кандидати. За ситуацията в туризма по добре да не споменавам.
  • 20 ГЕРО

    17 0 Отговор
    Тър сим някой да работи за 255€ да работи 24 ч. осем дена, но не можем да намерим
  • 21 Sultan Selim

    13 0 Отговор
    Завърших магистър, уж се търсят квалифицирани, но нещо не мога да си намеря работа, после защо квалифицираните бягали по европа, после Европа има ръст на икономиката, а бг изостава, С кражби и корупция номер1 чакайте ръст
  • 22 чичо

    12 0 Отговор
    Кой не скача е червен, кой не скача е .......-помните ли?Искахте капитализъм-получихте го.Иначе, всички коментари са точни и аз за пръв път виждам такова единомислие.Ако винаги бяхме такива сега щяхме да живеем по-добре,ама нали сме умници.....
  • 23 калпазани на корем

    11 0 Отговор
    В бежанските лагери има бол!!!Какво чакате??!!!
  • 24 чудесно

    11 0 Отговор
    Но тези 500 000 няма да дойдат при Вас за 250€ на месец. Иначе работници - бол. Зависи от предлаганите парични месечни възнаграждения за добре свършена работа. Чул съм, че с трици маймуни трудно, или никак не се ловят.
  • 25 лимонад

    10 0 Отговор
    Ако има търсене, ще има и предлагане.
    Големите милионери не имат парите си от спестени заплати, това може да ви е 100% ясно.
    просто нямаме никакъв контрол и май и никакви ценности и затова навсякъде е - "квото доди"....
    затова пътищата се рушат през 2г, затова падат облицовки на сгради и т.н. Като не работи съдебната система, като обществените поръчки се приемат на принципа - по-добре от нищо.., като повечето ни закони са направени единствено за лобиране на големият бизнес - как да става нещо ? въдят се монополи един след друг, обединяват се и се изкупуват бизнеси с цел монопол... така ще е. И по зле ще става... и не е проблемът в това, че данъците били малки и че пенсионерите били много. Проблемът е, че държавата не успява да накара работоспособните да искат да работят. Пълно с НПО-та и консултантски органи и други породи кърлежи, а производство - 0. Дори вече доматите и картофите си не произвеждаме! Свинското месо внасяме от държави, които дори не го консумират! Едно време в училище се опитваха да събудят креативност в децата. Сега ги учат как да са асистенти и обслужващ персонал за чужденци. Бабаитлъка по улиците не се допускаше. Още помня как къщите не се заключваха и всеки беше добре дошъл на другия на гости!
  • 26 1500лв минимална

    4 3 Отговор
    Чета в коментарите, че се иска минимална заплата от 1500лв, но никой май не се замисля как се работи, т.е. Каква е ефективността на труда в България. Не може да идваш в 10 на работа, за да пушиш с колегите и да си клюкарите, после да ходиш на обяд, да се провериш фейса и да си ходиш, че трябва да вземеш детето от детска... И да искаш висока заплата. Тя трябва отнякъде да дойде.

    Бил съм и съм работил в още две държави, освен в България. Е, ми навсякъде има яко бачкане, само тук е постоена " диктатура на работещите" . Все се чува мърморене, все недоволство. Този е "чорбаджия", оня е "изедник". Ма взимайте кредити и почвайте да правите бизнес, бе хора.

    Коментиран от #27, #33

  • 27 джими

    5 1 Отговор

    До коментар #26 от "1500лв минимална":

    за съжаление и в твоите приказки има истина...пълно е с мързеливи, псевдоеманципирани и глупави жени и мъже. Но е истина и че работодателите не полагат усилия да задържат качествения персонал и увеличаването на заплатата е мръзна дума
  • 28 Диогенчо

    1 0 Отговор
    И аз търся РАБОТНИК, ама няма! Изгоря ми свещта вече, а бъчвата ми се разсъхна.... Я да ги махате тия некадърни, нагли и безскрупулни управници вече!
  • 29 abv

    1 0 Отговор
    Търсят будали да им работят за по 600-700 лева. Такива вече няма . Даже и циганите отдавна се ориентираха на запад и за няколко години навънка си строят къщи в България. Какъв растеж на икономиката , когато можещите и знаещите бягат навънка, а в производството не достигат кадри. Работодателите не дават достатъчно, а никой не иска повече да е бял роб. В по-малките градчета хората още се лъжат и то по-възрастните. Всичко останало търси други начини .

    Коментиран от #30

  • 30 стефчо

    5 0 Отговор

    До коментар #29 от "abv":

    Takа е ,даже и циганите просят по Скандинавия и събират по 100 евро на ден от просия но никога няма да се хванат да бачкат за нашенски робовладелец. Да си търсят роби за цеховете и заводите от Африка или Нова Зеландия все тая....
  • 31 Гост

    2 0 Отговор
    от "ще се търсят 500 000 работника" до "трябва да се вдигне прага на осигуряване" стигам до извода че се търсят 500 000 работника за да има кой да плаща социалните на едни други, че инъче издиша системата.
  • 32 Патриот

    1 0 Отговор
    Ако има заплати ще има и нормално работници.
    Ама за тия пари... Колко човека извън София и големите градове - Плавдив, Варна, БУргас взимат по 1000лв.
    Там 800лв е напълно доволна заплата за 6-дневна работна седмица.
    Как да има работници?
  • 33 Миризлив Пор

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "1500лв минимална":

    Само нямаш идея колко си прав. Но нека да го кажем така - всяка карта си има 2 лица - Отиваш на интервю за работа изброени куп изисквания за образование, стаж, квалификация, работно време, езици, активен шофьор и т.н. в един момент установяваш че и човек със средно образование без много голям стаж и без "отлични езикови познания по английски" добре би се вписал на работното място то и за това заплатата е такава. В един момент се прави подбор от "тези които се навиха да работят за тези пари" - сам се сещай между какви хора ще избираш и за това работят както си описал. Може би точно тук е разликата между подбора тук и там, явно хората си подбират добре служителите със ДОСТАТЪЧНА квалификация, работят на нови а не на 2-3 употреба машини постоянно в ремот и висок процент брак и успяват да ги натоварят и естествено да им платят добре защото са подбрали хора които за квалификацията си получават добра заплата и това е една доста солидна мотивация за тях. На мен лично винаги ми е било смешно кога за квартален магазин се търси продавач-консултант с английски, висше образование и отлична компютърна грамотност.
  • 34 Иво

    0 0 Отговор
    Докато само пишете по форуми така ще е! Страх Ви е да си казвате мнението очи в очи с началниците, зор да не спре плащането по ипотеката на 40-те квадрата апартамент купен "на зелено".
  • 35 ААА

    0 0 Отговор
    Виждам един резерв от 500 000 работници ,в държавната администрация. Да затварят спешно лъскавите офиси , и други развъдници на корупцията , и вънка на улицата , и свободният пазар , да се доказват там . Стига сме хранили огромна армия некадърници . Всяка дейност на малкият и среден бизнес да минава на заплатен патент.