34% от промишлените предприятия се оплакват от липса на работници

През декември показателят "бизнес климат в строителството" запазва приблизително нивото си от предходния месец

Публикувана: 28 Декември, 2018 19:20
34 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2022
34% от промишлените предприятия се оплакват от липса на работници
Снимка: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ

През декември 2018 г. общият показател на бизнес климата намалява с 0,5 пункта в сравнение с предходния месец, сочи проучване на Националния статистически институт. Това се дължи на по-неблагоприятния бизнес климат в промишлеността.

Показателят "бизнес климат в промишлеността" се понижава с 2.7 пункта най-вече заради по-резервираните очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Според тях настоящата производствена активност се запазва, като очакванията им за дейността през следващите три месеца са по-благоприятни.

Несигурната икономическа среда и недостигът на работна сила остават най-сериозните пречки за развитието на бизнеса, посочени съответно от 37% и 34.1% от предприятията.

По отношение на продажните цени в промишлеността по-голяма част от мениджърите предвиждат те да се запазят през следващите три месеца.

През декември показателят "бизнес климат в строителството" запазва приблизително нивото си от предходния месец. Отчита се подобрение в оценките на строителните предприемачи относно настоящото бизнес състояние на предприятията, докато очакванията им за следващите шест месеца са по-резервирани.

Основните проблеми за дейността продължават да бъдат свързани с недостига на работна сила, несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша, макар че през последния месец се отчита намаление на негативното им влияние.

Относно продажните цени в строителството мениджърите не очакват промяна през следващите три месеца.

Показателят "бизнес климат в търговията на дребно" нараства с 3.2 пункта, което се дължи на оптимистичните оценки и очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията. Същевременно обаче очакванията им както за обема на продажбите, така и за поръчките към доставчиците през следващите три месеца са по-неблагоприятни.

Най-сериозното затруднение за бизнеса остава конкуренцията в бранша, посочено от 57% от предприятията. През последния месец се наблюдава и засилване на негативното влияние на фактора "недостатъчно търсене", който измества на трето място фактора "несигурна икономическа среда".

Търговците на дребно предвиждат продажните цени в сектора да се запазят през следващите три месеца.

Показателят "бизнес климат в сектора на услугите" остава приблизително на равнището си от ноември. По отношение на търсенето на услуги настоящата тенденция се оценява като намалена, а очакванията за следващите три месеца са по-резервирани.

Конкуренцията в бранша и несигурната икономическа среда продължават да са основните пречки за дейността на предприятията.

Относно продажните цени в сектора на услугите мениджърите очакват те да останат без промяна през следващите три месеца.

България

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Юлиан Попов
Бившият служебен министър на екологията и блогър коментира оставката на образователния министър Тодор Танев:
Заради доклада на ЕК, забавената съдебна реформа, убийството на моделиера Антов и тежкия сняг ще трябва да си иде министъра на образованието Танев. Така става в политиката."

Още бисери