17 Януари, 2019 12:25 2 838 25

Светът дължи 3 пъти повече от размера на световната икономика

  • икономика-
  • свят-
  • задлъжнялост

Достигнати са рекордните 244 трилиона USD

Светът дължи 3 пъти повече от размера на световната икономика - 1
Снимка: Shutterstock

Рекордните 244 трилиона USD дължи светът към края на 2018 г., което е три пъти размера на световната икономика. За третото тримесечие на 2018 г. задлъжнялостта е 318%, сочи анализ на Іnѕtіtutе оf Іntеrnаtіоnаl Fіnаnсе. Това е малко под максимума от 320% от БВП достигнат през същото тримесечие на 2016-а. От Международния валутен фонд предупреждават правителствата да предприемат мерки за овладяване на растящите нива на дълга и да запълнят буферите си, тъй като лихвите през 2019-а ще растат.

За 10 години общият правителствен дълг се е увеличил от 37 трилиона USD до 65 трилиона USD. До 72 трилиона USD се е покачил дългът на нефинансовите предприятия като е достигнал исторически пик от 92% от БВП.

До 46 трилиона USD е нараснал дългът на домакинствата. Основната причина за ръста му от 30% е ръстът в икономиката на развиващите се държави и най-вече Китай. Близо 60 трилиона USD дължи финансовия сектор, което е повишение от 10% за изминалото десетилетие.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да бе да

    31 3 Отговор
    И на кого?
  • 2 Емил

    36 3 Отговор
    На кого ги дължи??? На някой извън света ли??? Тотална глупост!

    Коментиран от #10

  • 3 Румбата

    43 4 Отговор
    Това означава че богатите са троино по богати от колкото реално трябва да са.. А бедните са 3 пъти по бедни от колкото трябва да са
  • 4 Гост

    37 1 Отговор
    Това означава, че има едни хартийки, които с нищо не са обезпечени, т.е. могат да се ползват за тоалетна хартия. Ако се намачкат достатъчно добре.... Преди, зад банкнотата стоеше количество злато. Сега в банките, по сметките си, виждаме едни цифри, зад които нищо не стои... Това е..

    Коментиран от #18, #22

  • 5 злато

    22 1 Отговор
    дължат се на тези които отпускат дългове и печатят пари без покритие.
  • 6 999

    28 0 Отговор
    Това на практика означава, че се задава поредната световна криза с много фалити и разбира се война. - Това показва история от от 1932-33 година насам. Великата депресия се решава с Второта Световна Война. Ние влязохме преди известно време в криза и то пак по вина на САЩ и тя продължава. Очаква се с нова сила да удари тази година или най- късно следващата. Войната в Сирия е на приключване, а трябва нов отдушник - нов военен конфликт. На ли виждате как бясно всички пазарят оръжие! Отговорите оставям на Вас.
  • 7 Meganoob BG

    7 5 Отговор
    Ако Америка и Гърция са света е вярно.
  • 8 Експериментът

    21 0 Отговор
    Световната икономика е едно 'голямо тайнство". Виртуална финансова пирамида във която държавите си менкат една на друга несъществуващи пари и трупат лихви върху тях.
  • 9 УчЕн

    11 1 Отговор
    Парите все повече се откъсват от материално-веществената си основа и преминават от относителна към абсолютна самостоятелност. Но парите не се ядат, не се пият, с тях не можеш да се образоваш, да се лекуваш, да отидеш на обущар или на кино, на театър.... Алчността ще погуби човечеството! Идеята на парите е: "Аз да печеля, но друг да работи и да произвежда блага". Затова "икономист" трябва да звучи гордо, докато "финансист" - презрително....
  • 10 До Имил

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "Емил":

    Тотално неразбиране показвате, Емиле... Давайте го по-спокойно.
  • 11 Именно

    3 1 Отговор
    На марсианците ли ги дължим? ;)
  • 12 Pompev

    6 0 Отговор
    Да кажем така,например-в България има 10 милиарда пари в обращение,а длъжниците дължат 100 милиарда,демек 10 пъти колкото цялото количество
  • 13 123

    11 0 Отговор
    Дължим ги на банките и на шепа богати мултимилиардери. Хората произвеждат суровини, стоки и услуги, които се потребяват пак от хората, но в системата се намесват едни чичковци дето слагат лихви, дават заеми и т.н., контролират паричните потоци, заплати, данъци и т.н. като по този начин отнемат част от стойноста на произведеното от отделните държави, а и от самите хора и ги набутват в дългове...
  • 14 Един

    7 0 Отговор
    Икономистите, финансистите и банкерите са с НЕИЗМЕРИМА РАЗРУШИТЕЛНА СИЛА!
  • 15 ГосТ

    4 0 Отговор
    Ванга е кАзАла май,че жълтите ще превземат света. Това ще бъдат жълтите жилетки обаче 😂. Шегата си е шега,но това е спасението-груба, къртеща анархия и после социализъм. Единствените, които имат право на възражение са големите мозъци, които определят ноосферата. Но повечето нямат проблеми със соца и никак не са богати,а и амбициите не са им такива.
  • 16 асддса

    6 0 Отговор
    На кого ? Тези които произвеждат парите и държат всичко. Те принтат хартиики, определят им стойност, дават ги на хората скъпо и така те им робуват до края на живота си. На тези
  • 17 ТОЧКАТА

    2 0 Отговор
    Новитефинансови инструменти са най-опасното ОМП....НЕ това на Саддам....
  • 18 ТОЧКАТА

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    Дааа,не са ОБЕЗПЕЧЕНИ...Помним какво пишеше на лева....А сега на банкнотата от пет паунда пише,,НА ПРИНОСИТЕЛЯ НА БАНКНОТАТА ЩЕ БЪДАТ ИЗПЛАТЕНИ ПЕТ ПАУНДА,,!!!!!
  • 19 Мила

    0 0 Отговор
    Мисля, че това е от глобалните проблеми на човечеството. Ресурсите са ограничени, а нашите потребности растат. Постепенно започваме да живеем на кредит докато балонът не се спука и установим колко малко ни е останало след това.
  • 20 луси

    2 0 Отговор
    Все едно да печелиш 100 000, да харчиш 60 000, да инвестираш 20 000, фирмата да струва 950 000, която ти дава дохода, да имаш 600 000 - още, къщи, гора, земя.. И дълг от 320 000.
  • 21 луси

    2 0 Отговор
    Все едно да печелиш 100 000, да харчиш 60 000, да инвестираш 20 000, фирмата да струва 950 000 - която ти дава дохода, да имаш 25 000 в банка, още, къща, апартамент, земя.. И дълг от 320 000.
  • 22 Виртуални така да се каже

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    Даже и хартийки не са, а числа по електронните стени на Валстрийт :-)
  • 23 Странгер

    0 0 Отговор
    Рядко пиша тук, но вие правите изводи без елементарни познания по темата.
    Заемите, респективно дълговете са инвестиция - на някой към някогу.
    Най елементарно това означава, че дълга са все още неизработени пари, но този който ти ги дава има гаранция за възвращаемост....
    Ако заплатата ти е 1000лв. а това е практически твоя вътрешен продукт, а някой ту даде на лизинг нещо и то ще ти струва 3000лв. с лихвите значи дългът ти надхвърля с 300% брутният вътрешен продукт!!
    Толкова ли е трудно за разбиране
    НЕ СЕ ВОДЕТЕ ПО ЕВТИНИ ПРОПАГАНДИ
    Лела нощ

    Коментиран от #24

  • 24 Един друг

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "Странгер":

    Тези сравнения между дълг и брутен продукт са просто някакъв индикатор, също като кредит спрямо заплата. Все едно някой като тегли 300 000 кредит, а годишната му заплата е 100 000, значи кредитът му е 3 пъти по-голям, което общо взето не дава информация относно погасяването. Освен това, тези трилиони, дето ги цитират тук не включват дериватите, а с тях става хептен грозна картината. Както и да е, световната икономика се базира на две неща - дълг и растеж, което е unsustainable отвсякъде и развръзка неизбежно ще има.
  • 25 Анонимен

    0 0 Отговор
    И на кого дължи сетът тези пари?
    Банката дава една сума срещу лихва,а след като е дала само точна сума и лихвата реално не съществува като сума в обръщение от къде ще дойдат парите и това не е ли повод постоянно да сме в недостиг на пари и да се трупат дългове?
    Кой ни притежава и контролира?
    Парите се печатат в крайна сметка,но сама идея е опорочена с лъжа и измама,а нас съдят!
    Правилно ли е да бъде така?