Last news in Fakti

31 Януари, 2019 15:07 2 206

Нов начин за финансово ограмотяване на деца

  • пиб-
  • fib-
  • деца-
  • карти-
  • пари

„Дебитни карти за тийнейджъри” от ПИБ

Нов начин за финансово ограмотяване на деца - 1
Снимка: М. Богданова ©

Бързото развитие на дигиталните технологии поставят редица предизвикателства не само пред възрастните, но и пред децата. Възможностите, които тези технологии имат, определено не се използват максимално. Една от тях например, е финансово ограмотяване на децата. Колкото по-рано те биват обучени в това как разумно да харчат парите си, толкова по-малки ще са финансовите загуби, които ще претърпят при допуснати грешки отколкото, когато вече са възрастни, коментират специалисти.

Единият от начините за финансово ограмотяване на децата е онлайн разплащането. Преди три години Първа инвестиционна банка въведе продукт, който позволява на деца (разбира се чрез родителски контрол) да се разплащат онлайн. Картите, които те тогава получиха също така даваха възможност на родителите да се информират дали и с колко тяхното дете е закъсняло за училище. „Разбрах, че дъщеря ми е закъсняла с 10 минути за час по английски, защото преди това е била в кафенето отсреща, където е си е купила закуска, която е платила с карта”, казва родител.

Възможностите, които технологиите дава обаче са много по-големи. Доказателство за това е, че ПИБ предлага вече допълнителни продукти за деца. Картите вече са заменени с чип, който се поставя в телефона. Причината е, че често децата си забравят картите, но не и свартфона. ПИБ разширява продукта си „Дебитни карти за тийнейджъри”, като вече им дава възможност да спестяват пари. „Ако дете иска да си купи определена стока, то има възможност да спестява, прехвърляйки пари от картата в спестовна сметка. След това може да следи кога и колко е спестило и каква лихва получава върху въпросната сума. В момента за този продукт тя варира от 0.5% до 0.8%”, казаха от банката за ФАКТИ. Картата е предназначена за деца между 6 и 18 години.

От банката са подготвили и друга новост за клиентите – наръчник за родители. В него стереотипи като това, че децата не могат да боравят с пари и че не са част от семейния бюджет, са оборени, а възрастните могат да намерят полезни съвети за това как по-лесно да ограмотят децата си във финансовата сфера.



Свързани новини