5 Февруари, 2019 23:21 1 937 16

Проверявайте с какво се съгласявате при онлайн покупки

  • покупка-
  • онлайн-
  • опасност-
  • данни-
  • младежи

Най-уязвими са младите потребители

Проверявайте с какво се съгласявате при онлайн покупки - 1

Преди да позволим достъп до информацията за потребителския ни профил в социалните мрежи, трябва да знаем с какво точно се съгласяваме. Дори след въведеното в закона изискване за изрично разрешение от страна на потребителя за съхраняване и обработване на личните му данни, рискове все пак има, най-вече за т.нар. уязвими групи. Затова за децата до 18 години е задължително не само тяхното потвърждение, но и това на упражняващите родителските права лица. Този коментар направи Константин Райков, член на Комисията за защита на потребителите (КЗП) по повод актуалния въпрос за опасностите при допускането на онлайн платформи до данните за потребителското ни поведение. Особено след като стана ясно, че най-голямата социална мрежа плаща по 20 USD на месец на младежи на възраст от 13 до 35 години срещу инсталирането на специално приложение за достъп до цялата активност на телекомуникационните им устройства.

Потребителите в тази възрастова група ползват социалните мрежи преди всичко за комуникация, да научават новините по алтернативни канали и да удовлетворяват своите интереси. „Те обаче не осъзнават, че – давайки личните си данни, трафик, снимки, интереси, нагласи и т.н., предоставят в ръцете на икономическите оператори в социалната мрежа богат набор от инструменти, чрез който те могат да бъдат атакувани от рекламодателите, ако става въпрос за покупки. В един момент ефектът от позволението за събиране на информация, включително за това какъв вид стоки харесват, от какъв ценови порядък и т.н., ще се върне лавинообразно към тях и те няма да могат да вземат адекватни решения“, каза Райков, цитиран от телевизия „Европа”.

Възможно е социалните мрежи да рекламират сайтове от друг регион, където правовият ред за защита на потребителите да е съвсем различен. „Потребителите в Европейския съюз са защитени в най-висока степен, но в другите държави икономическите оператори не са длъжни да изпълняват същите задължения и съответно – няма такъв контрол от страна на институциите“, отбеляза той.

Понякога с цел чиста измама се регистрират сайтове с разширения от типа на .eu и .uk, за да се създаде заблудата, че са европейски, а всъщност са базирани в Близкия или Далечния Изток, или в Южна Америка. Предлага се стока на много ниска цена, събират се парите от плащане с карти и нищо не се доставя. Престои обаче онлайн търговията да бъде урегулирана не само на регионално ниво в ЕС, но и по-обширно. Например, Световната търговска организация и Европейският съюз преговарят за създаването на общ регламент, въз основа на европейското законодателство. „Може да ни радва това, че по-развитите в областта на онлайн търговията страни ще възприемат правилата в ЕС. Към момента се говори за 47 от по-големите страни. Щом бъдат обхванати повечето производители, ще се надяваме, че онлайн търговията ще бъде по-добре регулирана“, коментира Райков.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русенец

    4 6 Отговор
    Просто не се занимавайте със софийски сайтове. Амазон ви дава и сигурност и защита. Пропускам факта, че и цените са в ПЪТИ по-ниски от софийските.......

    Коментиран от #2, #4, #16

  • 2 Д-р Уеб

    7 3 Отговор

    До коментар #1 от "Русенец":

    Имаш някакъв "софийски" комплекс ли !?

    Коментиран от #3

  • 3 Русенец

    5 3 Отговор

    До коментар #2 от "Д-р Уеб":

    Никакъв! Винаги сме си били аграрна страна, нормално е столицата да е еманация на аграрността.
  • 4 Bubbles

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "Русенец":

    Амазон и по-ниски цени?
    Ти сериозно ли?

    Коментиран от #5, #8

  • 5 русенец

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "Bubbles":

    Абсолютно. Можеш да провериш! Сигурен съм, че и сам ще се сетиш, но мога да подскажа - избери стока, без значение дали телевизор, маратонки, сенокосачка и провери цената и в български сайт/магазин и в Амазон.

    Коментиран от #6

  • 6 Бай Шиле

    3 4 Отговор

    До коментар #5 от "русенец":

    Дъските за обора на овцете от там ли си ги поръчваш ? Печено селско момче си ти, отракано! Бравос!

    Коментиран от #7

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 67йк

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "Bubbles":

    Потвърждавам - чуждите сайтове имат МНОГО по-добри цени, въпроса е дали искаш да чакаш 3-4 дена отгоре, а ако пазаруваш от Алиекспрес и по месец може да чакаш, но ако не ти е належащо, цената е в ПЪТИ по-ниска от "нашянските", дето като автоджамбазите искат да са забогатели от ВЧЕРА!!! Все пак си има уловка - стоки над 30лв. (с доставката) се облагат с ДДС от 20%, а ако са над 300лв. и с МИТО! Това е направено, за да могат МИТНИЧАРИТЕ да си строят вили и хотели. НО винаги можете да си поръчате, чрез приятел в друга държава - в Русия например прага, който НЕ СЕ ОБЛАГА Е СТОЙНОСТТА НА 1000€ (ЕВРО) - няма ДДС, няма мито, няма изнудване! Аз всяка електроника и компоненти за кола, компютър, телефон си поръчвам през Русия и понеже повечето електроника е производство в Азия, доставката е от 7 до 12дена, после просто приятелите ми, които живеят там ми ги носят )) Все пак ако сте мазохисти и обичате да ви стрижат, никой не може да Ви спре да си поръчате през БГ платформа - как ще им купуваме бентлитата иначе, че да могат да ни газят??!...

    Коментиран от #11

  • 9 Bubbles

    3 2 Отговор
    Интернет отдавна не е това което беше.
    Някога просто влизахме в интернет, намирахме си музика, някой филм или игра, чатехме в mIRC, всичко беше достъпно, нямаше една камара институции които да налагат контрол и ограничения, но нямаше и нужда.
    А сега интернет е една КОЧИНА, където и да влезеш те заливат с тонове реклами, банери нацвъкани навсякъде, отгоре, отдолу, отстрани, в текстовете върху някои думи, вместо бекгроунда на страницата, отделно 15 нахални прозореца се надпреварват да изскочат и няколко фрейма в същото време закриват закриват страницата за да ти покажат поредната поредната порция простотии.
    После понеже горното не стига, трябва да щракаш и по някоя капча УЖ за да докажеш че не си бот... ДА ДА, ама са пропуснали да информират потребителя че гугъл са си нямали друга работа и са почнали да плащат на сайтовете сайтовете които ползват тая простотия наречена капча, стотинки за всеки клик в нея.
    като капак на всичко ако имаш инсталиран плъгин за блокиране на реклами в повечето случаи излиза надпис "Имате плъгин за блокиране на реклами, моля спрете го!"
    Е НЕЕЕЕЕЕЕ Е***И, ТОП БЕЗ ТОЯ ПЛЪГИН РЕКЛАМИ ЛИ ДА ГЛЕДАМ САЙТ ЛИ!!!???

    Отделно от това фейсбуци, гугъли и знайни и незнайни платфори се надпреварват да предлагат облаци, дъждове, ветрове, изискват достъп до местоположението на потребителя, гугъл дори си позволява автоматично чрез така нареченото приложение "Гугъл снимки" да качва всичко заснето от потребителя уж в неговия личен акоунт без да

    Коментиран от #10, #12

  • 10 Bubbles

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "Bubbles":

    ...дава публичен достъп до съдържанието, но бас ловя че команията гугъл има достъп до това съдържание, така че аз лично тая "услуга" съм я спрял.

    Накратко - Интернета днес е НЯМА ТАКАВА КОЧИНА!
  • 11 Bubbles

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "67йк":

    Знам че е така, аз от години пазарувам от интернет, НО Амазон е сравнително скъп магазин и то при положение че тук имат представителство и доставките им са предимно безплатни.
    Искате евтино?
    Пазарувайте от японските магазини, сега и с новото споразумение с ЕС което влезе в сила от вчера, падат и проблемите с митниците за по-скъпите стоки тъй че ще е още по-лесно. :)

    Коментиран от #14

  • 12 67йк

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "Bubbles":

    Прочети малко за блокаторите на реклами и обърни специално внимание на Яндекс Браузер - този браузер в съчетание с една стара версия на Адгард, която НЕ БИВА да обновяваш блокира всичко, което изскача и те дразни ( и нямаш нужда от АдБлок, който се засича навсякъде, включително и в този сайт)! Има си форуми с видеота как поетапно да се отървеш от рекламите. Дано съм ти помогнал да си сърфираш и купуваш всичко, което ти е нужно без да се нервираш. Поздрави!
  • 13 преварка

    1 0 Отговор
    Не е нужно да го купувам.Наздраве!
  • 14 67йк

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "Bubbles":

    Значи да се уточним за "евтиното" - готов съм да плащам цена с 10-15% отгоре, за да получа някаква стока по-бързо и да я ползвам, ОБАЧЕ в България балканските хитреци надуват цените нагло и безочлливо!!! Тяхната идея не е като на повечето нормални магазини - "купи си го с малко отгоре", а е: "Вие сте прости и ще плащате като царе!" . Визирам един от НАЙ-ОЧЕВАДНИТЕ ПРИМЕРИ - течност за електронни цигари и парогенератори, които се продават в България с 500-800% отгоре (5-8 ПЪТИ ПО-СКЪПО)!!! Всеки пасажер в самолета има право да пренесе 1 литър течности разпределени във флакони с максимален обем ДО 100мл. - пренасям по 4 литра с жената и децата и ги продавам в Бг с надценка от 50% - тръшкам магазините в цял град (ако не броим София) с едно пътуване за цял месец! Не може нещо което струва 2-3 евро за 20-30мл. да му искаш 10-15€ в БЪлгария! Да не говорим, че всеки производител си има отстъпки за количества и се предлагат на цени на едро - както ги купувам и аз. Та идеята не е винаги за по-евтиното, а че те правят на глупак! Ако цените бяха адекватни, нямаше да си пълним багажа, толкова, че да си платим билетите за самолета 2 пъти от разликата в цената. Идеята за евтиното е да не си купиш кило картофи от магазина до вас за 1,60, а да запалиш колата и да отидеш до борсата да ги купиш по 1,40лв., ОБАЧЕ ако на борсата са по 0,40ст., тогава евтин ли си или прост???

    Коментиран от #15

  • 15 Bubbles

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "67йк":

    Мдааа това е абсолютен факт.
    Последния път като бях в България ми се прецака кабела за ареждане на телефона, и явно понеже е новия стандарт 1,5м. кабел се продаваше за 15лв а имаше и по-скъпи.
    После си намерих в ebay 3 метров кабел за $1,5.
    И като цяло всичко в България е в пъти по-скъпо.
    Няма да се оправи скоро нашата родина за съжаление.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.