Last news in Fakti

12 Февруари, 2019 12:15 5 188 7

2.6 млн. лв. глоба за имитация на кафе "Нова Бразилия"

  • нова бразилия-
  • кафе-
  • кзк-
  • глоба

Това не е първият сблъсък между "Якобс Дау Егбертс БГ" и "Балкам груп"

Комисията за защита на конкуренцията установи извършено нарушение по чл. 35, ал. 1 от ЗЗК (имитация) от страна на „Агро Фуудс България“ ЕООД и „Балкам Груп“ ЕООД. Комисията наложи имуществени санкции на „Агро Фуудс България“ ЕООД в размер на 40 000 лв. и на „Балкам Груп“ ЕООД в размер на 2 574 060 лв. (6 % от общия оборот на дружеството за финансовата 2017 г.)

Производството е образувано по искане на „Якобс Дау Егбертс БГ“ ЕООД, гр. София и „Якобс Дау Егбертс ОПС БГ“ ЕООД.

В хода на проучването по преписката е установено, че в периода от месец декември 2017 г. до настоящия момент „Балкам Груп“ ЕООД произвежда и разпространява на пазара по поръчка на „Агро Фуудс България“ ЕООД продукт кафе „Brazil Selection Gold“, вакуум, мляно, 200 гр. с външен вид имитиращ външния вид на кафе „Nova Brasilia“, произвеждано и предлагано от искателите.

Цялостният външен вид на опаковката на разпространяваното на българския пазар кафе „Brazil Selection Gold“ създава обективна предпоставка за въвеждане в заблуждение на потребителите относно произхода и/или производителя на съответната стока по начин, по който да се повлияе негативно върху конкурентната среда. Предвид обстоятелството, че кафе „Nova Brasilia“ е придобило значителна известност и разпознаваемост на българския пазар, поради дългогодишното си присъствие на него и наложената и непроменяна през целия период на предлагане опаковка, обоснован е изводът, че създадената имитация целѝ по-добра реализация на пуснатия на пазара подобен вид продукт.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БайСашо

    22 1 Отговор
    Бръже ставай партньор с некой циганин и до 2 месеца да си му прхвърлил акциите! Честито на печелившите!
  • 2 ИЗГЪЗИЦИТЕ

    24 9 Отговор
    Струва ми се много 2,6 милиона лв, абсурдна сума, и 10хилки са много, а онеа дет имитират ОК Супертранс !?? Колко хора са излъгани ? Да не говорим че почти сигурно имитиращото кафе е ПО-Добро от Инфарктната Нова Бразилия - най-силното на кофеин кафе

    Коментиран от #6

  • 3 Жоро

    14 14 Отговор
    Има прилика между опаковките но все пак няма нищо дословно копирано. Шрифта е различен също. Сумата ми се вижда твърде високо все пак нова бразилия не е е луксозна марка, кой би искал да имитира нискокачествен продукт.
  • 4 Бат Вал

    16 1 Отговор
    Само вижте кой е собственика (истинския) на нова бразилия, и ще разберете защо глобата е толкова голяма!
  • 5 Спетема обича ДПС

    14 0 Отговор
    Spetema са долнопробни имитатори.Скоро и Лаваца ще ги осъди,защото наглия Мекушин/сол таш на Домуса/ е сложил логото на Лаваца Блу върху капсулите на Спетема,ама тия гнусотии може да вървят с малки фирмички,ама големите ще те разпънат на кръст.
  • 6 993

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "ИЗГЪЗИЦИТЕ":

    И с какво е по добро,от най силното на кофеин кафе,че не мога да се сетя?
  • 7 Именно

    5 0 Отговор
    Те имитират "Нова Бразилия"?! ... Нарочно?! :О