22 Февруари, 2019 23:02 2 794 20

ЕК увеличава помощта de minimis до 25 хил. евро

  • земеделие-
  • земи-
  • de minimis-
  • помощ

Увеличението на таваните влиза в сила на 14 март и може да се прилага със задна дата

ЕК увеличава помощта de minimis до 25 хил. евро - 1
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия (ЕК) прие нови правила за държавната помощ в сектора на селското стопанство (т. нар. минимална помощ или помощ de minimis). С новите правила се увеличава максималният размер на средствата, които националните органи могат да отпуснат за подпомагане на земеделските стопани, без да е необходимо предварително одобрение от Комисията.

В момента максималният размер на помощта, която може да бъде предоставена на едно земеделско стопанство за тригодишен период е 15 000 евро, като ще се увеличи до 20 000 евро. За да се избегне евентуално нарушаване на конкуренцията, всяка държава от ЕС разполага с максимална сума на национално ниво, която не може да надхвърля. Националният таван се определя в размер на 1.25% от годишната селскостопанска продукция на съответната държава през същия тригодишен период (за сравнение сега правилата предвиждат 1%). Това представлява увеличение на националния таван с 25%.

Ако за даден селскостопански сектор съответната държава не изразходва повече от 50% от общия си пакет за национална помощ, тя може допълнително да увеличи размера на минималната помощ за едно стопанство до 25 000 евро, а националният таван – до 1.5% от годишната продукция. Това представлява увеличение тавана за един земеделски стопанин с 66% и увеличение с 50% на националния таван.

От държавите, които изберат този най-висок таван, ще се изисква съгласно новите правила да създадат задължителни централни регистри на национално равнище. По този начин предоставените помощи ще могат да се проследяват с цел да се опрости и подобри на отпускането и мониторинга на т. нар. минимална помощ. Няколко държави членки вече поддържат такива регистри, което ще им даде възможност незабавно да приложат по-високите тавани.

Увеличението на таваните влиза в сила на 14 март и може да се прилага със задна дата по отношение на помощите, които отговарят на всички условия.

Максималният размер на националните помощи за земеделските стопани ще бъде увеличен съществено, осигурявайки по-голяма гъвкавост и ефективност, по-специално в условия на криза и в ситуации, изискващи бърза реакция от публичните органи.

Благодарение на това решение държавите от ЕС ще имат възможност да увеличат подкрепата за земеделските стопани, без да се нарушава функционирането на пазара, като същевременно се намали административната тежест за националните органи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Карл Бенц

    22 3 Отговор
    Айде, зърнарите пак ще сменят бйе-йен-ве-тата.
  • 2 Софиянеца

    14 5 Отговор
    Дайте им на канибалите по пще 50 000 лв. да ровят в почвата и да си консетвират бобец за зимата. Всички знаем как усвояват фондове а резултатите все по високи цени на зарзевата!!!
  • 3 Комуниста

    9 16 Отговор
    Защо им дават пари от фържавата нали вече няма държавни ТКЗС какво ме интересува сельо кал ще преживява? На мен в градът дава ли ми някой помощи за да си купува краставици на 3 лв.? Като не могатжсами да се оправят да фалират ще си вкараме от вън храна и без друго е по вкусна. Мина времето за хуморезките българското е ПО ХУБАВО!

    Коментиран от #6, #20

  • 4 Груйо

    13 1 Отговор
    Картофи по 1,80. Егати. Те станаха като банани. Каква е тая работа???

    Коментиран от #5

  • 5 Софиянеца

    10 1 Отговор

    До коментар #4 от "Груйо":

    Алчна работа е!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Комуниста

    5 8 Отговор

    До коментар #6 от "Scout for funn":

    Какво ме интередруса съседа бе? Нали вече е капитализъм,, всяка коза за свой крак" да си дебелее индивидуално! Вече не е кумуна като преди да ме интересува съседа, сега е борба за кокала а в тая борба няма място за съчувствие!

    Коментиран от #10

  • 8 Scout for funn

    4 5 Отговор
    Защото ако съседа ти е добре може и ти може да си добре ако съседа ти е милионер утре ше каже тука му останали някви неща дет не му трябват щот си купува нови .А ако е беден утре ще влезне и ще те обере .

    Коментиран от #9

  • 9 Комуниста

    3 3 Отговор

    До коментар #8 от "Scout for funn":

    Признай си че се чудиш каква тъпотия да измислиш да напишеш?
  • 10 стоян георгиев

    5 6 Отговор

    До коментар #7 от "Комуниста":

    верно си комунист.акъла ти е точно на човек без акъл!!!!без общ просперитет не е възможен и твоя другарю.пир по време на чума води до нещастия дори и при тия дето не са болни.та моли се съседа ти да е добре ,тва е първия признак че и ти ще се оправиш!

    Коментиран от #11

  • 11 Комуниста

    4 2 Отговор

    До коментар #10 от "стоян георгиев":

    Аааа, като почнах да говоря като капиталист не ти харесва, както разсъждавам като комунист също не ти харесва, а ориентирай се най накрая! Или искате комунизъм ими капитализъм ама комунизъм през капитализма такова нещо няма!

    Коментиран от #12

  • 12 JPower

    5 1 Отговор

    До коментар #11 от "Комуниста":

    Нерасзъждаваш нито , като капиталист нито ,като комунист... изобщо нерасзъждаваш!!! Ти си кокала....
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Валери

    4 3 Отговор
    По-голяма глупост от това държава да налива пари в ЧАСТНИ стопанства и фирми НЯМА. За някой адекватна държава, като Швейцария, Япония или Норвегия, където безнесмен е уважаван член на обществото може и да има смисъл(в определени случаи) това нещо, но за кочина, като нашата това е абсолютно престъпление към народа. Когато един бизнесмен е кадърен ще се справи сам, когато не може да се справи да не се занимава с това нещо! Държавата трябва да налива пари в държавни фирми, чиято печалба и продукти да са за народа, например: имаш АЕЦ и всички ще берем последствията от авария там, тогава това е стратегически обект от национално значение това ще рече, че ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да е държавен и всичкия ток от него трябва да минава през държавни фирми до потребителите! Който иска да си прави частен ТЕЦ да има избор или да си прави енерго мрежа сам купувайки имоти и изграждайки трасета или да плаща наем на държавната мрежа и да си продава тока там! Същото е и за рафинериите строени с държавни пари, както и със селското стопанство! Когато имаме стратегически отрасъл, като земеделието НЯМАМЕ ПРАВО да зависим от мутри иначе това ще е пагубно за народа в случай на бедствие. Не може маймуна дето ѝ превеждат милиони субсидии, а тя да си изнася житото зад граница на борсови цени, като крайния резултат е внесен замразен хляб с химикали от Метро, Била, Кауфланд и Лидл. Да не говорим, че някой хлебопроизводители дето имат мелници си търсят най-евтината суровина и съответно си ку
  • 16 Валери

    7 1 Отговор
    В момента се получава така, че ЕС и държавата дотират дебелото черво на няколко стотин крупни земевладелци и техните семесйтва... всичко сотанало е леш. Рентите са смешни, работниците мизерстват, само единствено шофьорите дето прибират реколтата са добре ама само докато я приберат... абе сбъркана работа от всякъде.

    Коментиран от #18

  • 17 Жоже

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "Scout for funn":

    Ако имаше какпа мозък в главицата си, щеше да видиш че колкото е по-богат някой и нас толкова по-алчен става и не поглежда тоя до него. Ама уви...
  • 18 Пешо

    7 0 Отговор

    До коментар #16 от "Валери":

    Наливането на субсидии е основната причина за обезлюдяване и ликвидация на българските села. Парите ги лапат латифундистите и поминъка на обикновените селяни се унищожава.
  • 19 566

    3 0 Отговор
    Богатите земеделци са шепа хора с много средства усвоени от пограми , под най различна форма . Всички останали , които правят земеделие не получават и стотинка от такива програми . Неравнопоставеноста в селскотопанския бранш е в резултат на държавните институции . Голяма част от собствениците на земя желаят сами да си я обработват, но това не се харесва и пречи на шепата богати земеделци . В Англия отпускат безлихвени заеми , за да не продават тамошните земеделци , земята на чузденците . Не искам да изброявам как е в белите държави , като Франция, Германия и др.
  • 20 Хаджи хаджи Българин

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Комуниста":

    На жълтите павета зарзават не расте! Според мен- забрана на внос на сел. продукция, вкл. месо! Как можа, от държава износител на зеленчуци - Булгар-плод(легенда в бранша), да внасяме такива! Но 140 чифута вземат комисионни, от всичко което се внася! Разпределено по сектори!