Last news in Fakti

24 Февруари, 2019 19:10 2 849 16

Редица храни поскъпват

  • цени-
  • стоки-
  • продукти-
  • поскъпване

Сред тях са кравето сирене, бананите, маслото

Редица храни поскъпват - 1
Снимка: Shutterstock

Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява цените на хранителните стоки на едро, тази седмица се повиши с 1,82 на сто до 1,560 пункта, съобщава Държавната комисия по стоковите борси и тържищата /ДКСБТ/. От началото на годината ИТЦ се повиши с 8,03 на сто. Миналата година ИТЦ достига най-високото си ниво през април - 1,534 пункта. Базовото ниво на индекса - 1,000, е от 2005 година.

Доматите от внос поевтиняват тази седмица с 3.4 на сто, до 2,30 лева за килограм, а краставиците от внос се търгуват без промяна по 2,77 лева за килограм. Картофите поскъпват с 1,1 на сто и се продават по 0,93 лева за килограм на едро. Морковите се търгуват по 1,03 лева за килограм. Зелето поскъпва с 3.8 процента, до 1,09 лева за килограм.

Ябълките поевтиняват с 7,8 на сто, до 0,95 лв./кг. Цената на портокалите се повишава с 3,4 на сто, до 1,22 лева за килограм. Мандарините поевтиняват с 1,3 на сто и се търгуват по 1,53 лева за килограм. Бананите поскъпват с 0,9 на сто, до 2,13 лева за килограм. Лимоните се продават по 1,73 лева за килограм.

Кравето сирене поскъпва с 0,3 на сто и се търгува по 5,98 лв./кг; кашкавалът, тип "Витоша" се купува по 10,03 лв./кг, а олиото поскъпва с 1,6 на сто и се купува по 1,91 лева за литър.

Каймата се търгува по 4,60 лева за килограм. Пакетче краве масло от 125 грама поскъпва с 4,6 на сто и се продава по 2,28 лева. Пилешкото замразено месо поскъпва с 2,4 на сто и и се продава по 3,85 лева за килограм на едро в края на седмицата. Захарта се търгува по 1,16 лв./кг, а брашното, тип "500" поскъпва с 6,8 на сто и се продава по 0,94 лева. Яйцата се продават по 0,19 лева за брой.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кълвач

    42 1 Отговор
    ГЕРБ-ШАЙКА ежедневно вдигат цените за да уморят българите и ги прогонят в чужбина!
  • 2 ю бре

    30 1 Отговор
    Бат Бойко грешка няма!!! Само така напред към светлото бъдеще или към белият тунел .
  • 3 Jeep

    29 0 Отговор
    2.05лв за връзка зелен лук. То бива, бива ама това на нищо не прилича.

    Коментиран от #8

  • 4 Borislav Popov

    31 0 Отговор
    А оня ден соросоидите се подиграваха на руснаците че обеднявали с 1,3 на сто ?!!! Я кажете как ви се вижда обедняването тук ? Вдигнаха пенсиите с десет лева а цените с 50 лева ! Всяка седмица стоките с нови цени ! Я само лекарствата колко поскъпнаха !
  • 5 Borislav Popov

    33 1 Отговор
    На тържищата доматите 2,30 краставиците 2,77лв. На магазините по 4,40 лв. Що не протестирате бе хора ? За бензина протестирате - защо не протестирате и за другите стоки където надценката е двойна ?

    Коментиран от #6, #13

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 боцмана

    5 6 Отговор
    Драга госпожо или госпожице , казвам ги и двете защото не знам точно каква си , както не знам и от къде точно си вземала тези цени (навярно от миналата или по миналата година) , но най отгoворно ти заявявам , че в момента такива цени НЯМА !!!
  • 8 Защо купувате?

    19 1 Отговор

    До коментар #3 от "Jeep":

    Домати напръскани с химия и почервенели за една нощ, краставици отгледани в химия и пораснали за една нощ, мандарини и портокали окъпани в боя, масло ,на 50% с палма и още и още... Мързеливите българи не искат да си произвеждат , а големите Вериги това искат "ОЩЕ И ОЩЕ"- давайте, ДАВАЙТЕ...
  • 9 Така де

    13 0 Отговор
    Ще поскъпват , защото нито има качествено организирано производство и доставки, нито има контрол над спекулациите!!! Половината плод и зеленчук се хвърля защото са АЛЧНИ!!!! Освен това политиците имат интерес да са високи цените на храни и ток, за да държат масово населението в робско подчинение!!! Няма никакво основание постоянно да се вдигат цените. Трябва да си много тъп за да вярваш на оправданията им!!! Храната не е изчерпаем ресурс, но въпреки това един домат, не едно кило, а само един домат е на цената на една тухла четворка!!! Един килограм телешко месо е на цената на едни обувки!!! Тия земеделците и търговците на храни като ги видиш кви супер коли имат ти става ясно що за далавера е всичко и как ни цакат като най-големите балъци!!!
  • 10 Sultan Selim

    13 0 Отговор
    Учете се от Ердоган и там правиха номера със зеленчуците и плодовете, ама като отвори в големите градове пунктове директно от производителя от 50 до 80 процента по евтино, народа се радва. Ама тука кой мисли за народа, а мислят ама как да ни прецакат повече!
  • 11 Цени в Италия

    14 0 Отговор
    Прясно мляко литър кутия 0.60 цента
    Сирене Моцарела 1 кг. 4 евро
    Банани 1кг 1,2 евео
    Захар 1 кг. 0.60. Цента
    Зехтин екстра 1 л 4 евро
    Олио слънчогледово или царевица 1 л 1- 1.2 евро
    Дизел 1 л 1.4 - 1.5
    Горивата и цигарите са скъпи , всичко останало е по евтино от БГ при средна заплата 1200 евро
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 До 13

    5 0 Отговор

    До коментар #13 от "Завеждащ 2 хирургия д-р. Т.о.ш.и.б.и.я.н":

    Ппц никой не те принуждава да ходиш в кръчма, но човек няма как да не отиде в магазина и да си напазари за ядене, защото без ядене няма живот!!! В Китай и Индия са над милиард жители, но храната им е 3-4 пъти по-евтина от нашата. В Молдова са почти колкото нас по население, но на тройно по-малка територия и с двойно по-лоши климатични условия, но въпреки това там храната е 2 пъти по-евтина!!! Освен това в Молдова храната е по-качествена!!! Истината е, че в хранителния бизнес в БГ има ужасни наддценки, дори лъжат, че купуват скъпо фулажи и прочие, КАТО ТОВА Е ЕДНА ПОЛИТИЧЕСКА СХЕМА ДЮ СЕ ДЪРЖИ НАРОДА ГЛАДЕН И ПОДЧИНЕН!!! Разбирам бананите да са 3 лева, но БГ производството да е на по-висока цена е ИЗМАМА!!!! Инфлацията в земеделието и енергетиката е 100% ФАЛШ!!! Инфлация в земеделие може да има само при превършване на почвата, а в БГ има десекти хиляде декари пустеещи земи!!! Всичко е една измама, а народа си спинка!!!
  • 15 Еднокнижния

    1 1 Отговор
    Пълни глупости
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.