23 Април, 2019 23:34 1 061 12

Ангелкова: 8,4 млрд. лв. са приходите от туризъм през 2018 г.

  • туризъм-
  • приходи-
  • николина ангелкова

Правителството продължава да работи за намаляване на административната тежест

Ангелкова: 8,4 млрд. лв. са приходите от туризъм през 2018 г. - 1

През 2018 година приходите от туризъм са 8,4 млрд. лева, което е с 6% повече, в сравнение с предходната година. За последните три години – от 2015 насам, 34% е ръстът на приходите от международен туризъм в страната. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова.

Ангелкова откри Шестата годишна среща на Националния борд по туризъм (НБТ), която се провежда под мотото „2019 г. – година на вътрешния туризъм, инвестициите и иновациите“, провеждаща се в София. Пред участниците на форума Ангелкова отчете, че по различни данни над 9 млн. са чуждестранните туристи, които са дошли у нас през изминалата година. Тя подчерта, че страната ни се стреми да развива всичките си видове туризъм, а целта е да се превърне в утвърдена целогодишна туристическа дестинация, предаде БГНЕС.

„Нашата прекрасна материална база да бъде заета 365 дни в годината. За да можем обаче да постигнем всичко това, са необходими много усилия“, подчерта Ангелкова. Тя прогнозира, че 2019 година също ще бъде динамична за този сектор, а борбата ще бъде „за всеки един турист“.

„Правителството продължава да работи за намаляване на административната тежест. Много е важно да помагаме на бизнеса с намалените административни процедури. Горда съм, че Министерството на туризма е първото, което през ноември месец 2018 г. представи всички услуги електронно достъпни, така че максимално да се пести време и ресурс“, заяви Ангелкова. Тя припомни, че предстои и промяна в наредбата за категоризацията и прекатегоризацията на местата за настаняване и хранене, които отново си поставят за цел да намалят административната тежест и да облекчат бизнеса.

Николина Ангелкова отбеляза и друг важен факт – освен зимния и морския, които са основните видове туризъм у нас, страната ни полага усилия за развитието и на конгресен туризъм, както в София, така и в курортите. На 31 май Министерство на туризма организира и международен инвестиционен форум с участието на много от големите хотелски вериги и туроператори, където ще бъде предложено в „Слънчев бряг“ да бъде изграден конгресен център, който да стане домакин на различни събития.

По време на срещата НБТ поиска бюджетът за реклама на туризма да бъде 1% от приходите, които секторът генерира годишно в икономиката на страната.

Според организацията до момента инвестициите са значително по-малки и това рефлектира върху конкурентоспособността на страната ни. „Заложеният в момента бюджет е крайно недостатъчен за ефективно провеждане на националния туристически маркетинг, непропорционален на приходите и е значително по-малък от този на конкурентните туристически държави“, подчерта Полина Карастоянова, изпълнителен директор на НБТ.

Един от панелите на конференцията е посветен на потенциала на София да се превърне в център на конгресен, културен, младежки и фестивален туризъм, а в подкрепа на това сдружението ще я издигне за Европейска столица на интелигентния туризъм за 2020 година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ужас

    20 3 Отговор
    Представете си без Ангелкова колко щеше да донесе туризма! Вероятно над 10 милиарда.

    Коментиран от #2

  • 2 хахахах

    14 3 Отговор

    До коментар #1 от "ужас":

    Ти сега ще поискаш и да няма толкова бетон по морето и мутрите да се научат да управляват туристически бизнес от гърците и испанците и да идват заможни туристи... ех мечти.
  • 3 Апартаментгейт

    4 3 Отговор
    Ко каза ?!?
  • 4 чичи

    6 3 Отговор
    Кога туристическите обекти ще предложат безплатни тоалетни за туристите? Това елементарно изискване май е "много дребно" за "мащабите" на бранша и министърката... Ама не е така. Стройте безплатни тоалетни за да сте европейци.

    Коментиран от #5

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ГОСТ

    7 3 Отговор
    Конската защо не казва че тези приходи отиват в джобовете на Маджо и Таки?!Маргини,очите и всящакви животински видове и човешки органи?И мъжлето и:"...това ми е жената това ми е колата това мие вилата това ми е къщата това ми е апартамента"-БОКЛУЦИ ХРАНТУТНИЦИ ПРЕСТЪПНИЦИ
  • 7 Приходи ама за кои😂😂😂

    3 3 Отговор
    Само за наши хора е това 😂😂😂
  • 8 Ханко от село Осеня

    5 6 Отговор
    Браво. Поредното направление което ГЕРБ и кадърното управление на поставените хора носи по големи приходи за държавата , който го може си го може. Затова ще вдигат заплати във всички сектори , затова ще строят и магистрали , защото си разбират от работата.Абе докато бсп не скочи пак на спирачките , всичко си се движи по бързо и в правилната посока.
  • 9 Рошко

    5 3 Отговор
    И къде са ,в бетона който изляхте зимата по плажовете ,ше ви стигнат ли ?

    Коментиран от #10

  • 10 Още ше се лее бетон

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Рошко":

    Дорде стигнем до грузия напреко само направо от бургас😂😂😂😂
  • 11 123

    2 0 Отговор
    Такъв туризам няма никъде по света диващшина.
  • 12 mediator37

    1 0 Отговор
    №4 говори за безплатни тоалетни и прав. Бих добавил и безплатни паркинги край плажовете и ски-пистите. Място има, асфалт има, само желание няма. Омръзнало ми е от прашасали подстъпи към плажовете липса на паркоместа или има, обаче 3лв/час- справка Свети Влас; Елените, Слънчев бряг. Собственикът на Албена правел 1,5млн. лева на година само от паркоместа. Баневи на Русалка същата работа- 6,00лв, моля за да влезете с колата си и още 8лв. за да идеш до южния плаж, а достъпът трябва да е безплатен. Толкова недомислици има … После, кога ще ги стигнем румънците, че и неандерталците , дори.