Last news in Fakti

30 Април, 2019 20:37 3 432 22

Светът харчи все повече пари за оръжие

  • оръжие-
  • разходи-
  • държави

Русия вече не е в ТОП 5

Светът харчи все повече пари за оръжие - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Държавите, които купуват най-много оръжие в света, са увеличили драстично разходите си за въоръжаване. На първо място е Турция. Тя е сред 15-те най-големи купувачи на оръжие. За година разходите ѝ за въоръжаване са се повишили с 24%, до 19 млрд. USD, сочи анализ на Ѕtосkhоlm Іntеrnаtіоnаl Реасе Rеѕеаrсh Іnѕtіtutе (ЅІРRІ). Причината е конфликтът със Сирия.

Със 65% са се увеличи разходите на държавите за покупка на оръжие за периода 2009-2018 г.

За миналата година в света са дадени 1.8 трилиона долара за покупка на оръжие – най-високото ниво от 1988 г., или от Студената война насам. Най-много са похарчили CAЩ, Kитaй, Cayдитcĸa Аpaбия, Индия и Фpaнция – 60% от въпросната сума. САЩ са похарчили 4.6% повече средства за въоръжаване през миналата година, или 649 млрд. USD. Следва Китай, където покупките на оръжие растат за 24-та поредна година, а през миналата ръстът е бил 5%, до 250 млрд. USD.

Изненадата е Русия, която изпада от ТОП 5 на държавите дали най-много средства за въоръжаване. Това се случва за пръв път от 2006 г. Тя е на шеста позиция с 3.5% по-малко разходи през 2018 г. спрямо 2017-а, или отделени от бюджета 61.4 млрд. USD.

Разглеждайки данните по-общо, то разходите за въоръжаване в Централна и Източна Европа растат през 2018 г. Анализатори обясняват този факт с „притесненията” от Русия. Πoлшa e пoxapчилa c 8.9% пoвeчe, дo 11.6 млрд. USD, Уĸpaйнa c 21%, дo 4.8 млрд. USD.

Що се отнася до България, то през миналата година са похарчени с 23% повече спрямо 2017-а, или 1.09 млн. USD. По темп на растеж заемаме седмо място, според анализа на ЅІРRІ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалист

    3 20 Отговор
    Всички директори във военните заводи и в Кинтекс да си сложат на стената снимка на пути и всеки ден да му се молят да е жив и здрав - заради многото конфликти които създаде света се въоръжава. Особенно в Европа - Полша, Украйна, балтийските републики, Молдова, Грузия. джуджето с ботокса няма нито един съсед който да го харесва.
  • 2 Щайнер

    17 1 Отговор
    това е защото мозъците на тия дето го купуват е още в период на примитивизъм еволюцията продължава
  • 3 Синан

    3 12 Отговор
    На първо място е Турция! 🇹🇷

    Коментиран от #6

  • 4 Госあ

    10 4 Отговор
    С тая анадолска паплач треа се внимава, щото не само на балканите са правили золуми. За к'во им дават оръжие на тея примати. фащ и расия естествено.колко удобно
  • 5 Meganoob BG

    17 0 Отговор
    Много ясно че НАТО се мислят за целият свят. Може да възхваляват човешките права, друг е въпроса дали бедните и мизерстващи хора се считат за хора? А от къде ги правят тези пари? Много просто, дадеш оръжия в някоя чужда държава, стане война, продаваш още оръжия и после се включваш с предлог че ще деескалираш ситуацията и печелиш още парички от репарации. Икономика на САЩ 101...
  • 6 Щайнер

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "Синан":

    а именно ми дайте да ви помогнем с нещо докога така или викаш човек да е с примитивен мозък е по-престижно

    Коментиран от #8

  • 7 соросоид дебил

    17 2 Отговор
    Разходите на краварите, не са 649, а 750 милиарда. Покупките на източно-европейските колонии не са се вдигнали заради "заплахата Русия", която намалява своите разходи, а заради нареждането от краварите да даваме повече от 2%от БВП за въоръжение.Русия е изпаднала от петицата по разходи и в същото време се превърна в най-силната армия. Как стана така бе краварите! Може би много краднете и не остават! Русия с подобен военен бюджет през годините почти завърши модернизацията на армията си, а краварите още не са я започвали и както каза рижавият, ще им трябват над 1.5 ТРИЛИОНА.
  • 8 Синан

    1 3 Отговор

    До коментар #6 от "Щайнер":

    За какво говориш бе българино...
  • 9 Пешо

    17 2 Отговор
    Говедата всеки ден изнудват членовете на НАТО да увеличават военните си разходи купувайки оръжие от ФАЩ. В болшинството случай продаваното оръжие е морално остаряло и неефективно.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Стамат

    8 0 Отговор
    Няма смисъл.24 часа след като започне трета световна войни никой няма да може да използва оръжието си.Хаха Няма да има кой да го използва.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 не син

    10 0 Отговор
    Надпреварата във въоръжаването остана за натовците. Това е подаръка на САЩ за света. Изходите са два. Обичайният използван от САЩ - война! Или тъпите западноевропейци да се опълчат на Империята на злото и да защитят интересите си!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Нормално

    6 1 Отговор
    В предвоенно време сме! Нямаше да дават такива пари за оръжие, ако не са подготвили нещо!
  • 16 дявола

    2 1 Отговор
    А нашите продавачи си купуват за 35 000 000 сиромашия живи да ги ожалиш
  • 17 outlander

    2 6 Отговор

    До коментар #12 от "Оле":

    Къде ги изкара тия оръжия руслямистан, на полето ли? Че и селскостопанската им техника е все западна. 50 години едно тенекиено кубче, наречено лада, не можаха да изкарат като хората, оръжия били изкарали. Добре че е американския софтуер, с който правят някакви мултфилми на супер-мега-безаналогови форми на ракети, да ви ги прожектират, че без тях рисунки на платно с графит и въглен ще зяпате и съвсем ще увесите носове.

    Коментиран от #18

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Да бе

    4 1 Отговор
    Свръхзвукови ракети, Посейдон, СУ57 . Да не продължавам , че ако сметнем и средствата похарчени за тях сравнени с тези на САЩ нещата стават трагични!
  • 20 нико

    1 0 Отговор
    по 270$ на всеки човек на планетата се пада да плати за това оръжие ако приемем че сме 7 милиарда души.
  • 21 българина

    2 0 Отговор
    А ние българите събираме камъни,може да послужат за нещо,щом немами пари.
  • 22 некойси

    1 0 Отговор
    Има логика ... все пак войната и смъртта са най-доходоносния бизнес.