Last news in Fakti

2 Май, 2019 23:31 3 397 30

Банско отчита спад на туристите през зимния сезон

  • банско-
  • ски-
  • туристи-
  • зима

В края на сезона хотелиери отчитат бум на израелски туристи, които идват за минимум 4 нощувки

Банско отчита спад на туристите през зимния сезон - 1

В Банско отчитат спад на туристите през изминалия зимен сезон, което е довело до по-малки печалби за хотелиерите и ресторантьорите, съобщи БНТ. Заради по-малкото посетители много от хотелите свалят цените на нощувките през летните месеци.

От бранша отчитат спад на посещаемостта между 17-20%, а най-много отлив на туристи има от Турция, Великобритания и Русия.

„По официални данни има един спад от 15-20%. Най-вече това се чувства при заведенията. Основните проблеми са два - втората кабинка и чакането на опашки, както и нелоялната конкуренция“, коментира Георги Доманов, управител на хотел в Банско. По негови думи ако се вдигнат цените в курорта, той ще бъде неконкурентноспособен, защото „кой турист ще чака два чаша на опашка за лифт“.

Очакванията на хотелиерите са през летния сезон да няма толкова голям спад. „Банско има голям капацитет да докара повече туристи през лятото“, смятат от бранша. По Великден най-много туристи е имало от България, Гърция и Македония.

В края на сезона хотелиери отчитат бум на израелски туристи, които идват за минимум 4 нощувки.

„През летните месеци повече от половината от хотелите затварят. Работят повече от големите хотели с басейни“, коментира Доманов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Амско

    28 0 Отговор
    Черешите узряха.
  • 2 ТИМ Варна ви праща ПОздрави

    48 0 Отговор
    Направете още повече хотели и заведения ако искате повече туристи! Ние на плажа им казваме, че водата е минерална и затова мирише ама откак се омазаха с минерали, вече не ни вярват...
  • 3 Младен

    29 2 Отговор
    Тези курорти като Банско са само за чужденци.
    С тези цени българина не може дори да мине покрай Банско, намалете поне малко цените де.
    Разбра се че българина не го цените, но поне малко по разумни цени....
  • 4 българин

    35 3 Отговор
    Няма по-голяма вързалка от това да прекараш в Банско на ски.Един път отидох преди 10 години и повече не съм повторил.Има много по-добри зимни курорти от Банско.Направиха им просто много реклама по европа и затова.За същите пари вместо за 10 дена в Банско,по-добре седмица в австрийските алпи.Дори в Румъния е по-добре стига да си резервира о време.
  • 5 Йозеф

    28 5 Отговор
    Със същите пари се отива на ски в Италия или Австрия, но банскалее там няма и чалгария няма. Нямам против да плащам, но искам качество. Банско го презастроихте и от лакомия го превърнахте на клоака за надрусани бритиши и пияни руснаци. В Банско природа няма! Има кръчми и механи, в сезона е свинщина. За лифт и влек се редиш, по пистите джендър лапета се учат от пияни банскалее да карат ски, няма нито логистика, нито обслужване. И повече ще избягат, над 50% спад ще има, и евреите няма да се върнат като видят "мъртвия град" от изоставени в строеж хотели.
  • 6 Реално

    22 3 Отговор
    Еми мутро-бизнесмените да си оправят цените-че Банско е по скьпо вече и от Аспен...-а за качество и услуги да не говорим....
  • 7 Пиер Лоти

    25 2 Отговор
    Дрън, дрън, втора кабинка ! Голяма лакомия ,голямо чудо невиждано ,ниско обслужване, ниско качество на храната.Несъответствие между предлаганото и нереалното надуване цената на продукта!Не може да те хранят с долнопробен измислен кренвирш и да си доволен !А той кренвирша е в основното меню по хотелите!Идете бе, вижте и се поучете от Австрия , Италия ...!Боже, а Пирина е ненадмината красота, Боже ти ни дари с такава прелест и величие...!В какво го превърнахте това Банско?....Надувайте балона, Надувайте и той ще се спука !
  • 8 Ицо

    15 1 Отговор
    Алчноста, корупцията и простотията на българина нямат край, и това ще ни пречи.
  • 9 Фен

    3 10 Отговор
    Еко - терористите ще получат бонус от спонсорчетата си....А тъпият материал има още един повод да злобее.
  • 10 Иван

    21 2 Отговор
    Банскалии са много лакоми хора,и беше редно това да се случи.Аз карам ски и като отида там се изумявам на алчноста и простотията на местните.
  • 11 гост

    18 2 Отговор
    Всеки български курорт вече е много скъп. Нито морето, нито планината са евтини, защото за мен 120лв за нощувка са ми много, за тях работя два дена, това е все едно американец да плати 300долара за нощувка, та това е на нивото на висок клас хотели и курорти, все едно отиваш в приказна хижа в Аспен, а си в мизерията на Банско. Това не харесвам. На всичкото отгоре плащат много малко на персонала, което още повече не харесвам. Излиза някой тумбак, налива един милион лева, вдига хотел и започва да иска по 120лв за нощувка, ама дали разбира от обсулжване, храна, хигиена, поддръжка на сградата, обноски, няма значение, важното е да си прибере парата, защото така или иначе не я изработил. Просто у нас няма обяснение за цените освен алчност, отиваш в Гърция и там цените по-ниски, а в същото време разходите им много по-високи, базата много по-добра, не сравнявам дори море, плаж, храна, там няма място за сравнение.
  • 12 Виктор

    7 9 Отговор
    Лоша шега ни изиграха разните му организации, които уж защитават природата, а всъщност заблуждават населението, ако продължим с опашките , ще продължи и отливът..толкова е просто
  • 13 Karin

    11 1 Отговор
    Проверете капацитета на кабинката и ще разберете дали има нужда от втора такава!
  • 14 Наблюдаващ

    14 0 Отговор
    Евреите идват в България само за да играят комар , за нищо друго !
  • 15 Вержи

    4 9 Отговор
    Ми как няма да има спад?! На хората им писна да висят на опашка, за да карат ски и отиват някъде, където не се виси, а се кара.
  • 16 реалист

    14 0 Отговор
    Зайди, зайди... химна на банскалии... язък за рекламата... парата в свирката... агонията тепърва предстои...
  • 17 Токин

    4 8 Отговор
    След като правителството на Борисов не позволява да се изгради един елементарен втори лифт, който да прекъсне опашките на Банско, България ще започне да губи туристи и да получава по-малко пари от зимен туризъм!
  • 18 Расов

    1 0 Отговор
    Защо Банско не прилича на Копривщица? Отговорете си сами!
  • 19 Калодко

    6 0 Отговор
    С пътя до Шилигарника отвориха такава люта рана в снагата на планината, унищожиха Вапцаровата чешма и малинажите с декор Ели тепе, че аз повече няма да ходя там,!
  • 20 Гръка

    1 0 Отговор
    Е нали при комунизма имаше опашки и нямаше банани и затова го бутнааме! Сега при т. нар. демокрация защо пак се редим на опашки?
  • 21 Цицерон

    0 4 Отговор
    Боко докато не заколи всички соросоидни и вредни еко-организации, Банско и скиорите хаир няма да видят...Но той е страхлив и вреден рептил. ..
  • 22 Мичмана

    5 1 Отговор
    Пирин и Банско можеха да бъдат емблемата на България.... Жалко за пропуснатите възможности.
  • 23 Гарга

    3 2 Отговор
    Не ви трябва втори лифт на Банско. И без това доста скиори и сноубордисти ги затрупват лавини.
  • 24 Планинар

    2 0 Отговор
    Банскалии като говорят неразбираемо за другите на техния си местен диалект, кой им е крив?
  • 25 Бричен

    3 0 Отговор
    У Банско оти не горят въглища зимно време, а само дърва и то в индустриални количества? Оти планината им е под носа и банскалии са айдуци. Не заслужават втори лифт, а да се валят като копърки в собствен сос.
  • 26 Аллах

    4 0 Отговор
    В кръчмите на Банско е безбожно скъпо всичко, и храна, и алкохол.
  • 27 Близанчо

    3 0 Отговор
    Няма ли кой да му стапи на врато на тоа Жирардели?
  • 28 Булгур

    2 0 Отговор
    А Цеко Минев случайно да не е икона?
  • 29 Коментара

    0 0 Отговор
    Със сигурност втората кабинка и чакането имат значение. Също така има значение и високата цена за карта (нищо че чакаш по два часа на кабинката), ниското ниво на обслужване ... като цяло цени надхвърлящи цени на курорти в Италия и Австрия и още много други... С три думи - не си заслужава!
  • 30 Аз обичам Банско

    1 0 Отговор
    Че са глупави банскалии, глупави са../ да попитам колко от работодателите инвестираха в обучение на местното население/. Нищо от построеното там , не е на банскалии, разни- празни от София, Пловдив, Варна и Бургас / напр/ са окупирали всичко и те колят ,и бесят. Ако не се вземат мерки губим и природа, и туристи!!!