14 Май, 2019 08:33 4 233 25

Над 1100 лв. за почивка на морето

  • море-
  • почивка-
  • българия-
  • цена

Цената е за четиричленно семейство за седмица

Над 1100 лв. за почивка на морето - 1
Снимка: БГНЕС

Почивката на родното Черноморие се оскъпява поне два пъти от търговците на преживявания. Така отпуската на морето за четиричленно семейство реално се продава от хотелиера на половин цена, а останалото е печалба за туристическите агенти.

Ако сте решили да почивате през август на плажната ивица у нас, ще платите за ол инклузив в Созопол 108 лева на нощ или 1152 лева за седмица, поясняват от „Монитор”. В цената ще получите пакет за четирима (двама възрастни и две деца) с настаняване в апартамент, пълно изхранване, басейн, чадъри, шезлонги и други екстри. Половината от сумата е за хотелиера, който ще ви настани, а останалото за прекупвачите, от които ще закупите пакета. Но това не означава, че ако платите сумата директно на хотелиера, ще платите по-малко.

Още преди да сте се сетили, че трябва да прекарате някъде отпуската с любимите хора, туристическите агенти и оператори вече са договорили пакетни цени за почивките, които предлагат на своите клиенти.

Същата схема на печалба се прилага и при останалите видове почивки по света. При круизите една от най-скъпата част от преживяването са разходките, които не са включени в пакетите. Чуждите туристи плащат около 40 евро на човек, за да разгледат слънчева Варна. Половината пари са за местната фирма, която разхожда туристите и показва забележителностите на града. Останалото отива в сметката на корабната компания.

Все пак, за да ни излезе по-евтина почивката, може да ползваме няколко трика. Избягвайте празниците, училищните ваканции и топсезона. Някои вече отдавна са забравили кога са те, но точно в тези периоди цените скачат двойно. Важно е не само да си припомним за датите в собствената си страна, но и в тази, за която пътуваме – възможни са разминавания.

Пътуването може да ни излезе по-леко за джоба ако е през почивните дни. Широко разпространена заблуда е, че тогава цените са по-високи, коментират експерти. Последните тенденции са за по-кратки пътувания, но по-често. Сега с два допълнителни почивни дни в четвъртък и петък и пътуване в сряда може да вземем повече за парите си. По думите на Константин Занков от Института за анализи и прогнози в туризма, резервацията за полет за летния сезон трябва да се прави три месеца преди датата.

Най-доброто време е между 6 и 8 седмици преди датата. Новите маршрути винаги са намалени, ако пътуваме за чужбина - в момента има нискобюджетни предложения до о. Крит.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 SAAB

    48 7 Отговор
    Нядявам се да няма желаещи да се топят в сос от фекалии и да вдигат оборот на аптеки по време на отпуст ! Защото всички лъскави хотели са заустени почти на плажа ! :)

    Коментиран от #4, #23

  • 2 969

    43 9 Отговор
    Скоро не мисля да стъпя на нашето море, колкото и да ми е жалко. Докато мога да си го позволя, ще ходя в чужбина.

    Коментиран от #7, #22

  • 3 NikNay

    28 7 Отговор
    То с тия пари можеш да почиваш в Хургада . . . . .
  • 4 JEEP

    21 5 Отговор

    До коментар #1 от "SAAB":

    Абсолютно вярно. Няколко години ходя на Дюни. Там водата е ок и плажът е със син флаг, но качеството на храната е под всякаква критика. Преди години не можеше да намериш мръсна чиния, сега всяка втора е недомита. Чудя се ако в 5 звезден ресторант е така, какво ли е в по-малките комплекси. Иначе статията бегло споменава най-тънкия момент - ранно записване(-10%), а ако сте редовен клиент на тур агенцията може и още 5% да ви дадат. Така нещата стават по-приемливи, но пак си остава проблемът с простотията, блъсканицата и кофти водата.

    Коментиран от #5

  • 5 NikNay

    8 8 Отговор

    До коментар #4 от "JEEP":

    Ти да не си някакъв рекламен агент ?

    Коментиран от #25

  • 6 Aмии

    17 5 Отговор
    Тенерифе, август 11 дни, 4 човека, топ първа линия, 1060 евро ;-)
  • 7 Х.ой

    22 9 Отговор

    До коментар #2 от "969":

    Никъв шанс да почивам в бг! Даже мисля да заменя и вилата на морето с такава в гърция! Тука и стотинка няма да оставя
  • 8 хhhh

    22 5 Отговор
    Туризма в Бг, е под всякаква критика, преди 2-3 г. всяка година почивахме в Бг, най-вече на планина/живеем на морето/, цените са високи, обслужването е ужасно. Навсякъде по света клиента е цар, само в Бг, собствениците на местата за настаняване, се смятат за царе, а почиващите ги третират като някаква сган, дошла да им развали "рахатлъка". Оборудването по къщите за гости е плачевно, но това не ги спира да искат пари, като за 4 звезден хотел. Така че, последните години, се насочихме към чужбина. Най-вече в съседните балкански страни. Обслужването е на ниво, храната-супер, а на всичкото отгоре и цените са по-ниски...

    Коментиран от #11

  • 9 Валери

    3 11 Отговор
    Какво е "БГ" проститутко начинаеща?
  • 10 Миризлив пор

    20 2 Отговор
    Нашенеца е тарикат и за това печели от всичко - ресторанта, плажа, сладоледа, паркинга и на куп от всичко от заплатите на персонала. Та дори и да се примириш кое колко струва в един момент насреща куп кисели физиономии и всеки протегнал ръката "дай" за какво ли не и работи за колкото му плащат. В един момент започваш да се чудиш на почивка ли си дошъл или на благотворителна мисия. Прословутия "летен грип" който се появява само на нашето море няма да коментирам.
  • 11 Валери

    6 11 Отговор

    До коментар #8 от "хhhh":

    Очевидно ти трябва почивка на тебе на някой трудов лагер, поне да те научат да пишеш правилно особено името на родината си. Нещастник.

    Коментиран от #13

  • 12 Хитър Питър

    10 0 Отговор
    Значи трикчетата са следните, отиваш на море без никакви кърлежи посредници, договаряш се на място с частните къщи и си на 10-15 лв на човек на нощ.
  • 13 Факт

    18 2 Отговор

    До коментар #11 от "Валери":

    Не се заяждай. Прав е човека. Само тук те третират като нищожество. Поредния дошъл на почивка. Нашенците наистина се мислят за големите шефове, големите тарикати. В Гърция като ходя те гледат като човек. Няма надменност. Помня една рецепционистка. Имаше й нещо, някакви проблеми ама с всеки гост на хотела беше лъчезарна. Шефа й и той. Супер отзивчив. Поискахме няколко неща които ги нямаше в стаята. Веднага като стана като тръгна да тича да ги намери. Евала. Ето вече повече от две години ми се случи това, ще го помня още дълго време.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 123

    8 3 Отговор
    Показаната сума от 1152 лева за седмица, ако е истина, е доста малка! Гледам доста коментират тука, ама я някои да каже къде в чужбина, Август, ще изкара една седмица със семейството за 550 Евро? Малко нереално е.....
  • 16 123

    4 3 Отговор

    До коментар #14 от "някой":

    Защо говориш глупости? Почивка на Филипините за 300 лева? На ден, на час? За посочените от теб места почивка за 1, за 10 дена с пътя и застраховките стартира от 5000 лева! Ти сигурен ли се че говориш за Филипините и не се бъркаш със село Крапец, а?
  • 17 БукоБаламата

    7 5 Отговор
    Никакъв шанс да стъпя на черноморието.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Патриот

    5 4 Отговор
    Тая година ще почивам на Гърция, че за Созопол нямам пари.
  • 20 Бай Благой

    9 3 Отговор
    Остров Амулиани - Гърция - Ношувка със закуска за 2-ма човека в двойна стая с малко дете - 100лв. 7 нощувки - 700лв..чадъри и шезлонги безплатни или с поръчка на кафе или бира.
    Вие ходете като щете на по българското мутроМорие..
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Един

    3 0 Отговор
    За 1100лв няма как да стане за 4 човека. Оправете си сметките. Иначе и Северна Гърция е боклук. Никой грък не ходи на север. Островите на юг, Италия или Испания. Халкидики е пълно с българи, румънци и сърби-смятате за каква дестинация говорим.
  • 25 JEEP

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "NikNay":

    И какво според теб рекламирам?