Last news in Fakti

8 Юни, 2019 21:30 3 349 11

Българите изкараха 635 млн. лева от наеми

  • наеми-
  • заплати-
  • доходи-
  • нап

Внушителна е и сумата на обявените доходи от прехвърляне на права и имущество - 438,9 млн. лв.

Доходи от наеми в размер над 635 млн. лв. са получили българите през 2018 г. Това става ясно от подадените в Националната агенция за приходи (НАП) годишни данъчни декларации. Оказва се, че парите от наеми имат много голям дял в доходите на домакинствата, като все повече хора съвестно ги обявяват пред НАП и плащат дължимите данъци. Обявените доходи от наеми са с 9,4% повече от предходната година, пресмята в. „Труд“.

Внушителна е и сумата на обявените доходи от прехвърляне на права и имущество -438,9 млн. лв. Тук влизат доходи от продажба на акции и дялове от компании, както и на жилища, ниви и автомобили. Но повечето доходи от продажба на жилища и коли са необлагаеми и не влизат в тази сума, а се обявяват само по желание в годишните данъчни декларации. Необлагаеми са доходите от продажба на едно жилище, ако между придобиването и продажбата са минали над 3 години, както и на два имота, ако са притежавани над 5 години. Не се облагат и доходите от продажба на кола, ако е притежавана над година. Оказва се, че общите доходи от наеми и продажба на имоти и дялове от фирми са над 1 млрд. лв.

Официално дадените заплати през 2018 г. са в размер на 6,491 млрд. лв. Тук влизат не само заплатите по трудов договор, но и възнагражденията на шефовете на фирми, които работят на договор за управление и контрол, както и парите, които получават собствениците на дружества за полагането на личен труд. Общата сума на раздадените заплати нараства с близо 25% спрямо предходната година. Това се дължи както на увеличението на заплатите така и на по-високата заетост.

Общата печалба на едноличните търговци от развивания от тях бизнес и на земеделските производители, които са избрали да плащат данък върху реализирания от тях финансов резултат, нараства със 7,7% до 708 млн. лв.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българите под наем

    21 2 Отговор
    Българите похарчиха/загубиха 635 млн за наеми.
  • 2 Сега

    11 8 Отговор
    Сега това ли ще ни пробутват, че всички българи имат по няколко апартамента и ги дават под наем. Аз не познавам, никой с втори апартамент, има но това са олигарси или политици, като Цветанов и са предписани на техните роднини.

    Коментиран от #7

  • 3 Бай Шиле

    7 6 Отговор
    Да са ни живи и здрави реститутите.Те са най ценната прослойка на демокрацията.
  • 4 fermera

    8 0 Отговор
    Понеже доходите от наем на земеделска земя не се облагат не се и декларират.Сумата е около 1.2 милиарда лева,но понеже основни собственици са фондове и лобират,не се плащат данъци.

    Коментиран от #5

  • 5 onq s konq

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "fermera":

    При РАВНИ УСЛОВИЯ/обща стойност и локация/ на жилище отдавано под наем и земя отдавана под аренда НЕЩАТА БЕЗАПЕЛАЦИОННО СА В ПОЛЗА НА ЗЕМЯТА,първо-няма данъци на рентата и второ-едно жилище неминуемо се нуждае от редовна поддръжка,а след известен период - и от Основен ремонт.При Земята няма такива проблеми и колкото повече се ползва-толкова по-добре!
  • 6 .Д.Кънев

    4 2 Отговор
    Хайде стига тъпотии и идиотщини. Това е същото като безработицата на комунистът Бойко Борисов. Какво са на двата милиона а можеби и три дето бачкат като волове в братският запад.Те не са ли безработни.А какво става с милион и половина младежи дето не са регистрирани и никога не са работили и не търсят работа а живеят на гърба на мама,тате,баба и дядо и даже и не учат.Тук не влизат циганите.Те по право и заслуги са безработни.Нима смятате крадците и проститутки те за работещи.
  • 7 .Д.Кънев

    0 2 Отговор

    До коментар #2 от "Сега":

    Хайде стига тъпотии и идиотщини. Това е същото като безработицата на комунистът Бойко Борисов. Какво са на двата милиона а можеби и три дето бачкат като волове в братският запад.Те не са ли безработни.А какво става с милион и половина младежи дето не са регистрирани и никога не са работили и не търсят работа а живеят на гърба на мама,тате,баба и дядо и даже и не учат.Тук не влизат циганите.Те по право и заслуги са безработни.Нима смятате крадлите и проститутките за работещи.
  • 8 .Д.Кънев

    4 2 Отговор
    Е какво да се прави.Не всички сме като милиционерът комунист Цветан Цветанов да си знаем бройката на апартаментите.Тази статистика важи за такива като Цецо който краде при соца.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Итина

    1 4 Отговор
    След като се казва -българите ,значи се пада по около лев на глава от населението! Защото ние сме почти толкова! Е,много сме забогатели?!?
  • 11 капиталиста

    2 0 Отговор
    Същите манипулативни статии както и за депозитите на "българите" в банките, които надвишавали 50 000 000 000 лева . Същите глупости , че панелките вече трябвало да ги гръмнат щото били с изтекъл срок. Сощите дебилизми , че 90+ % от българите били собственици на къщи и жилища и това не е хубаво. *******************