7 Юни, 2019 13:38 1 764 29

Премиерът горд! България е 5-та в ЕС по растеж

  • бвп-
  • ръст-
  • българия-
  • ес

Хърватия, Унгария, Полша и Румъния са отличниците на Общността

Премиерът горд! България е 5-та в ЕС по растеж - 1

България е на пето място по икономически растеж в ЕС. През първото тримесечие на тази година ръстът на БВП е 1,2%, а на годишна база достига до 3.5%. Страната ни е изпреварена само от Хърватия, чиято икономика за същия период е нараснала с 1,8%, следвана от Унгария и Полша с по 1,5% и Румъния с 1,3%.

Цифрите зарадваха и премиера Бойко Борисов, който цитира официалните данни на профила си във "Фейсбук".

Растежът на БВП на 19-те държави от еврозоната е достигнал през първото тримесечие 0,4% на тримесечна база и 1,2% на годишна, посочват от Евростат.

За сравнение през предишното тримесечие (последното на 2018 г.) растежът на БВП на 19 страни използващи единната валута достигна 0,2% на месечна база и 1,2% на годишна.

Съвкупният растеж на БВП на Евросъюза през първото тримесечие е 0,5% на тримесечна база и 1,5% на годишна, което съвпадна с предишните оценки. През четвъртото тримесечие на 2018 г. растежът на БВП на региона достигна 0,3% спрямо третото тримесечие и 1,5% на годишна основа.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бббббб

    57 6 Отговор
    Растежа в неговите сметки е осезаем
  • 2 гнида

    56 4 Отговор
    Ами тогава защо продължаваме да сме най-бедните в Европа ?

    Коментиран от #14

  • 3 крадци

    54 2 Отговор
    По растеж на цените може и първи да сме!
  • 4 Булгар

    33 2 Отговор
    Голям ръст на сметките значи))
  • 5 Гражданин

    25 2 Отговор
    Вижте им заплатите и после ще говорим'..'..
  • 6 Ивайло

    23 2 Отговор
    Странно, на мен заплатата ми нещо не расте баш, ама ... щом казват, че сме пети по растеж ... сигурно аз не разбирам...
  • 7 харли

    24 3 Отговор
    ПО РАСТЕЖ НА СМЕТКИТЕ ИМ ОТ КРАЖБИТЕ В ШВЕЙЦАРИЯ--НЯМАТ РАВНИ НА СЕБЕСИ-СИГУРНО СА ПЪРВИ !!!!!!!!.
  • 8 Жхх ъх

    23 2 Отговор
    Нищо не казва за доклада от ЕК от оня ден????
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Поглед

    20 2 Отговор
    Ние сме толкова изостанали, че и първи по растеж да сме в Европа,пак ще сме сред последните в класацията.

    Коментиран от #15

  • 11 Петия елемент...

    13 1 Отговор
    Чудно,гледайки графиката Дания е мнооого след нас?Бравооо на България.
  • 12 асддса

    9 1 Отговор
    Това е все едно да кажеш, че нов бизнес има по-голям растеж от 20 годишен конкурент. Естествено, нали започва от нула и гони това което другите вече са постигнали. Какво се очаква, да са по-назад ? Тогава е сериозна работата вече....
  • 13 Б.Б "АЗ ГОВОРЯ..." но не знам какво...

    15 2 Отговор
    "РАЗБИРА " ОТ ВСИЧКО - икономика, образование, медицина, култура, пътища, енергетика, туризъм и т.н.! И НЕ РАЗБИРА КОЛКО Е СМЕШЕН !
  • 14 бедняка милионер

    3 16 Отговор

    До коментар #2 от "гнида":

    Ми щото си тъпа гнида, пък като тебе тук са всички тъпи русороби. Брутния вътрешен продукт отразява "животът" на националната икономика, щом се повишава значи че всички пряко или косвено живеем по-добре. За теб и всички калпави русолизци е само косвено подобряването защото си седите в къщи и тракате на клавиатурата, някой от вас даже не ходят на работа. Та от седене и непрекъснато хейтване по всичко което се случва заплатата и приходите ви няма да се повишат. Иска се бачкане другари! ако не ви се работи за изедници (както вие ги наричате) работете за себе си, но работете!

    Коментиран от #25

  • 15 бедняка милионер

    4 11 Отговор

    До коментар #10 от "Поглед":

    Изостанали сме разбира се, помниш ли че червения барон Андрей Карлович Луканов фалира държавата и трябваше да се почва от нулата? а помниш ли че другия червен комсомолец я фалира за втори път и пак бяхме на дъното? ма не помните бе малчугани, как ще помните, питайте бащите си.
  • 16 Боби свинята

    15 1 Отговор
    в България растат крадците на Европейски пари и купувачите на луксозни апартаменти
  • 17 Усмивката

    8 2 Отговор
    Да уточним че това е след последния конферентен разговор по телефона между Симеон Дянков,Владислав Горанов и Бойко Борисов
  • 18 Усмивката

    5 2 Отговор
    Разстежът ни е толкоз драматичен, че съпоставим с междузвездите величини, ще се срешнем след хиляди светлинни години.Или хич.Освен това вселената се разширява ,което значи галактиките се раздалечават .И то сскорос по висока от нашия разстеш пък .Значи....
  • 19 Иванов

    6 0 Отговор
    Бойчо, това е заради апартамента с псалмите и асансьора, инак щеше да си на първо място!))))
  • 20 бай Даньо

    1 7 Отговор
    Добре е че има ръст някакъв все пак , но трагедията е че вместо да наваксваме изоставането си дори към групата на последните то ние се отдалечаваме и тях дори. Групата на последните е Румъния Унгария и Хърватско разбира се. Хубавото е че настигаме Гърция и някой ден ще сме група заедно с нея и Португалия . Не е толкова зле като се вземе предвид че говорим за Европа. За невярващите че настигаме Гърция е следната задача. Ако в България заплатите растат с по 10% на година (такава е тенденцията последните 5 години) а в Гърция с 1% то след колко години ще се изравнят ако сега гръцките заплати са 2 пъти по-високи. Ако някой червен хмер не го досрамее да попита за отговора ще го дам в следващия коментар
  • 21 Директор

    2 13 Отговор
    Малко статистика:
    След управление на БСП /наскоро прекръстена комунистическа партия/ - за тези, които не са били родени тогава и не знаят, че българските социалисти един ден заспаха комунисти и се събудиха социалисти.
    1997г - 3 $ месечна заплата - това не е измислица, документирано е от МВФ и световната банка, защото те ни дадоха пари да се стабилизира държавата, което пък се случи няколко години след отказа на друг български държавник от комунистически произход /Андрей Карлович/ да спре да плаща държавния дълг - цирк, който малко държави са преживели.


    2019г - 800 $ месечна заплата след 10 годишно управление на ГЕРБ, тук може да се отбележи, че има траен и постоянен ръст всичките години от управлението.

    Да можеше и да е по-добре, но предвид тежкото историческо наследство, направо е чудо това което прави Борисов. Мисля, че трябва хората да му бъдат благодарни, а не да ругаят анонимно за щяло и нещяло.
  • 22 народ

    10 1 Отговор
    БОРИСОВ,БВП НА бЪЛГАРИЯ ПРЕЗ 1985 ГОДИНА Е БИЛ КОЛКОТО ТЕЗИ НА ГЪРЦИЯ И ТУРЦИЯ ВЗЕТИ ЗАЕДНО!КЪДЕ СМЕ СЕГА И С КАКВО ПАК СЕ ОПИТВАШ ДА ШМЕКЕРИШ,НЕЩАСТНИК!
  • 23 патриотъ

    5 1 Отговор
    Мълчете бе!Боко сега като построи още няколко магистрали,БВП ще се вдигне с хиляда процента!
  • 24 Директор

    1 6 Отговор
    Ето такива, като номер 22, трябва да лежат по затворите за назидание. Не може да пишеш и говориш лъжи наляво и надясно безнаказано.
    Като е било толкова хубаво и богато защо фалира държавата след няколко години, управлявана от същите хора? Държавата ни през 1985г много държеше на охраната на границата - пазеше хората да не бягат към прогнилия запад.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 чиче

    6 1 Отговор
    растежа е голем в сметките на айдуците
  • 27 Божкеййййй6767

    4 0 Отговор
    Дека го тоя дзвер Растеж???????
  • 28 бай Даньо

    0 0 Отговор
    Нивото на коментиращите тук е потресаващо! Другари ако смятате че "нищо не произвеждаме сега" а изнасяме 4-5 пъти повече от колкото в края на соца то как се връзват тия факти ? От къде идва тоя износ от кое производство, на извънземните които работят тайно за Бойко да богатее от износа ли !? Инак ако произвеждахме ни нам си колко много по соца защо нищо не изнсяхме а то е ясно че нищо не изнасяхме щото намаше долари за да внасяме банани целогодишно...
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.