Last news in Fakti

2 Юли, 2019 23:31 1 850 9

Румъния продължава да търси петрол и газ в Черно море

  • omv petrom-
  • omv-
  • румъния-
  • петрол-
  • нефт-
  • газ

Целта е да се увеличи производството на петрол и газ от находището „Лебеда Изток“, което е открито през 1979 година

Румъния продължава да търси петрол и газ в Черно море - 1

Най-голямата румънска енергийна компания OMV Petrom започна нови сондажи в плитките води на блок „Истрия“ в Черно море. До края на годината се планират два сондажа, които изискват инвестиции от над 30 милиона евро, съобщи БГНЕС.

„Ние сме ангажирани с Румъния и инвестираме значителни суми за обезпечаване на енергийните доставки в страната. В блок „Истрия“, намиращ се в плитките води на Черно море, се добива петрол и газ от повече от 30 години. Въпреки че находищата се експлоатират отдавна и са достигнали своя пик на добив преди години, устойчивите инвестиции и адекватните инженерни решения ни позволяват да извлечем допълнителни ресурси“, заяви Петер Цайлингер, член на борда на директорите OMV Petrom, който отговаря за офшорния добив.

Двете сонди ще бъдат пробити на над 2000 метра под морското дъно в район, където дълбочината на водата е приблизително 50 метра. Целта е да се увеличи производството на петрол и газ от находището „Лебеда Изток“, което е открито през 1979 г.

Новите сондажи са продължение на инвестиционните проекти за офшорен добив в плитките води на Черно море, като в периода между 2014 и 2018 г. в тази дейност вече бяха инвестирани над 350 милиона евро. Това включва пробиването на десет нови сонди и модернизирането на системата за транспортиране и производство на въглеводороди.

В момента OMV Petrom извършва проучвания и производство в плитките води на Черно море в блока „Истрия“ и в дълбоките води „Нептун дийп“. Последното се осъществява съвместно с американския петролен и газов гигант „ЕксонМобил“.

Добивът на петрол и газ в блок „Истрия“ възлиза на около 25 000 барела дневно. Това представлява около 17% от производството на групата в Румъния. През 2018 г. добивът на петрол и газ в Черно море е бил достатъчен, за да задоволи нуждите от енергия на 1 милион домакинства за една година или за горивото на 3,5 милиона леки коли.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Как така румънците

    5 0 Отговор
    Сондират без да са се уговорили с нас за границите на ИИЗ, м?

    Коментиран от #2

  • 2 Хасан

    2 20 Отговор

    До коментар #1 от "Как така румънците":

    Така или иначе, ако нещо се открие, или в Румъния, или в България, то ще принадлежи на Турция. Турция има исторически права в Черно море и на балканските страни .. Освен това тя има малцинства и трябва да се погрижи за техните права.

    Коментиран от #3, #8, #9

  • 3 Дфъй

    16 0 Отговор

    До коментар #2 от "Хасан":

    Ей ахмак, турция няма нищо историческо тук. Турция по международния надлежен ред се е дистанцирала от османската империя. Ако се припознае като наследник, ще трябва да плаща толкова репарации, че свят ще ви се извие на теб и твоя бог.
  • 4 Кирил

    8 6 Отговор
    Търси,намира,произвежда,вдига стандарта,защото нямат руски подлоги които да пречат.

    Коментиран от #5

  • 5 хпррр

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Кирил":

    това е Истина..на нас Русия не ни дава нищо да търсим за да купуваме от тях...купуваме ли?купуваме...факт...минусите са безсмислени и жалки
  • 6 Дориан

    1 0 Отговор
    А едно време прежалихме Добруджа заради прости макета. Язък!
  • 7 Балканец

    1 0 Отговор
    Където и да го намерят, ние пак ще сме с най-скапаните горива, които ще ни чупят колите. Единствената държава в ЕС, която няма европейски горива тип Брент, а кара с петрол сорт Урал.
  • 8 Балканец

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Хасан":

    Ама иначе викаш, обичаш България и не дразниш хората, а?...... Нагъл до безбожие си ти. Подстрекател най-долен! Българите са тук от 1300г, а славяните отпреди хилядолетия. Имаш право само да се изнесеш отатък Босфора. Там трябва да е границата ни с Турция.
  • 9 Балканец

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Хасан":

    Предлагам на Турция, да освободи поробените, български земи на север от Босфора. В замяна, ще й върнем турците, живеещи в България.