Last news in Fakti

9 Юли, 2019 09:41 6 877

Как се справя Гебрюдер Вайс с намирането на кадри?

  • работа-
  • подбор-
  • персонал-
  • компания-
  • очаквания-
  • възнаграждение-
  • придобивки
Как се справя Гебрюдер Вайс с намирането на кадри? - 1

Кризата с намирането на качествени служители се задълбочава. Безспорен е и факта, че за по-голяма част от тях, е важен и специфичния набор от умения, които потенциалния кандидат трябва да притежава (начин на мислене, начин на изразяване, какви са неговите занимания и интереси). По какви начини се справят с трудностите работодателите при намирането на служители, попитахме HR- и и мениджъри на водещи компании.

Гебрюдер Вайс се нарежда сред водещите транспортни и логистични компании в Европа, а вече четвърт век компанията се налага успешно и на българския пазар. С множество екологични, икономически и социални мерки, днес фамилната фирма с над 550-годишна история в транспортното дело се счита за пионер по отношение на устойчивото предприемачество.

Галина Бонева- Специалист подбор на персонал в Гебрюдер Вайс ЕООД

Как се справя Гебрюдер Вайс с намирането на кадри?

Къде намирате трудности при наемането и намирането на качествени служители?

В момента ситуацията на пазара на труда е такава, че намирането на качествени служители става „мисията невъзможна“. Традиционните канали намаляват своят принос и по-ефективен остава начинът, чрез препоръка от познат или близък.

Каква част от хората, които кандидатстват по Ваши обяви стигат до интервю?

Изключително малка част от кандидатстващите стигат до реално очи в очи интервю. Това се дължи на факта, че много голяма част от тях механично си пускат автобиографиите по свободните позиции. Дори не прочитат обявата докрай и да се запознаят с типа работа, както и изискванията на компанията, след това като се свържем с тях, най-малкото те не знаят къде са кандидатствали и за каква позиция.

С какви нереалистични очаквания се сблъсквате по време на интервю?

В момента най-нереалистични са очакванията относно социалните придобивки и още повече в заплащането. Всички придобивки са за сметка на работодателите и като че ли, те са длъжни да ги включат в придобивките, за да успее кандидатът да се „съгласи“ и да приеме неговото предложение за работа. Изключително завишени са и очакванията за заплащането. Много от тях дори не отговарят изцяло и на посочените от компанията критерии.

Каква е Вашата прогноза за ситуацията на пазара на труда в България?

И в момента се наблюдава все по-голямо търсене на ИТ специалисти, кандидати говорещи поне два чужди езика, кандидати със специфични умения и това след себе си води до стесняване на пазара на труда.

Какво според Вас ще са принудени да направят компаниите, за да привлекат служители?

Безспорно ключово остава финансовото възнаграждение. След това се нареждат и придобивките, локация, модерни технологии, среда на работа, гъвкаво работно време и възможност за работа от вкъщи. Компаниите сериозно трябва да инвестират и в обучения и кариерно развитие на своите служители.

Вижте актуалните предложения за работа от Гебрюдер Вайс ЕООД



Свързани новини