Новини

Заплатите нараснаха с 12% за година

5000 лв. заплата за опитен хакер

Публикувана: 13 Август, 2019 23:03
40 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1755
Заплатите нараснаха с 12% за година
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 1.9 от 13 гласа.

Заплатите в страната нараснаха с 12% за година. През юни средното възнаграждение е 1253 лв., обявиха от НСИ. Най-голям ръст от близо 19% има на заплатите в сектора

„Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения”, където попадат и програмистите. Средната заплата в сектора през юни е 3274 лв.

Като се има предвид, че и в този бранш новите кадри взимат доста по-малки суми от колегите си, за да се получи средна заплата за бранша от над 3200 лв. се оказва, че опитните програмисти взимат по 4-5 хил. лв.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 1.9 от 13 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Мухахххххххаааа
(гост)

Неутрално
1 Отговор
Мухахахахахафххх......мухааааааааааахфхххххххх

Коментиран от #22


Оценка:
-3 +38

РЗС
(гост)

Неутрално
2 Отговор
а цените са нараснали с 40%. не съм видял увеличението на заплатите да е равно на увеличението на цените. А опитните хакери дори не се нуждаят от работодател, правилно е опитни IT специалисти

Оценка:
-3 +38

Яжо Секвоев
(гост)

Неутрално
3 Отговор
Кое? Това, че трябва Комисионка ли?

Оценка:
-2 +8

7466
(гост)

Неутрално
4 Отговор
Ей два дни се опитват да ни мажат очите с показатели, за които знаем, че истината е съвсем друга. Целта е явно поредното потушаване на скандали с Борисов и ГЕРБ. Струва ми се, че накрая ще има гражданска война. Чиновнците начело с Борисов крадат като за последно и са я ударили през просото за абсолютно всичко. Като гледам как се е изнервил народа, жълтите павета струва ми се скоро ще станат червени.

Оценка:
-7 +32

Бай Топ
(гост)

Неутрално
5 Отговор
Брао върнахте гурбетчиите ще стават хакери

Оценка:
-2 +17

Киро
(гост)

Неутрално
6 Отговор
За това ли има над 2 000 000 икономически имигранти?

Коментиран от #36


Оценка:
-3 +37

9284
(гост)

Неутрално
7 Отговор
Да бяхме взели още 5 самолета тогава!

Оценка:
-1 +22

Фатар бабаи
(гост)

Неутрално
8 Отговор
ТОВА Е НАГЛА ЛЪЖА

Оценка:
-3 +28

Приятел
(гост)

Неутрално
9 Отговор
Винаги съм карАл А6,даже преди новата ера.

Оценка:
-0 +5

GTi
(гост)

Неутрално
10 Отговор
Ураааа , къде , кога бе , верно ли , супер сме

Оценка:
-0 +18

Баси
(гост)

Неутрално
11 Отговор
Тия хакери големи вълшебници,глей как са си вдигнали заплатите. За останалото птостолюдие един вдигнат к,р

Оценка:
-1 +20

Иво
(гост)

Неутрално
12 Отговор
Излезте най-накрая от тая София поне за статистиката. Никакво увелчиение няма.

Оценка:
-2 +19

1337
(гост)

Неутрално
13 Отговор
В България има 276 хакери и заплатите им се били вдигнали с 12%. Както останалите професии в България и в АйТи сектора заплатите са в няколко пъти по ниски, просто на фона на останалата мизерия Ви се струват много.

Оценка:
-2 +9

Киро Гела
(гост)

Неутрално
14 Отговор
Аз например карам без заплата и изобщо не ми липсва, съветвам ви и вие да опитате!

Оценка:
-3 +7

Госあ
(гост)

Неутрално
15 Отговор
Отговорът от националния статистически институт, на заден от мен въпрос къде мога да намеря разпределението на данните за средна заплата: "Единицата на наблюдение е предприятие. То подава обобщени данни на НСИ за броя на наетите лица и направените разходи за заплати през наблюдавания период. Средната месечна брутна работна заплата се изчислява като сумата на начислените средства за работна заплата за отчетния месец се раздели на средния списъчен брой на наетите по трудово правоотношение. За изчисляване на медиана е необходимо да имаме индивидуални данни за размера на заплатата на всяко наето лице, но такива данни не се събират с регулярните тримесечно и годишно изследвания. Веднъж на четири години Националният статистически институт провежда Наблюдение на структурата на заплатите, с което събираме индивидуални данни за наетите лица в предприятието, изчисляваме и публикуваме и медиана на работна заплата. Относно Вашият въпрос за Гаусово разпределение, пак въз основа на информацията от това изследване можем да кажем, че разпределението на заплатите е асиметрично с дясно рамо и медианата и модата са със стойности по-ниски от средната."

Коментиран от #16


Оценка:
-1 +8

Госあ
(гост)

Неутрално
16 Отговор

До коментар #15 от "Госあ":


п.п. все пак съм приятно изненадан, че ми отговориха. Та положението е следното : Средната месечна брутна работна заплата се изчислява като сумата на начислените средства за работна заплата за отчетния месец се раздели на средния списъчен брой на наетите по трудово правоотношение. Без оглед на разпределението ! Веднъж на 4 години се прави реална статистика с разпределение и естествено резултата е налице - медианата е мнооого по ниска от тази "средна стойност" която се съобщава,като по голямата част от стойностите са изместени надолу под медианата. При такова неправилно разпределение, което се отклонява от Гаусовото, се говори именно за медиана и квартили около медианата, а не за средна стойност. Но както се вижда, е намерен начин за нещо, което наричат статистика,без оглед на разпределението на индивидуалните стойности.

Коментиран от #31, #40


Оценка:
-1 +5

Пенсионер 200
(гост)

Неутрално
17 Отговор
БЛАГОДАРИМ ТИ БОЧКА, СЛЪНЦЕ НЕНАГЛЕДНО. ЩЕ СИ КУПЯ ВАФЛА И ПРЕОЦЕНЕНО КИСЕЛО МЛЕКЦЕ. ЩЕ ВДИГНА ТОСТ ЗА ТВОЕТО БЛАГОПОЛУЧИЕ.

Оценка:
-3 +11

Пенсионер 200
(гост)

Неутрално
18 Отговор
БОКО, ИСКАМ СИ ПАРИТЕ!

Оценка:
-2 +11

Зайко Байко многознайко
(гост)

Неутрално
19 Отговор
Кражби безмилостни на всички нива, доведоха до просешка тояга, нашата страна. Пенсионери гладни мъждукат през ноща и не знаят, дали ще срещнат сутринта. Болни умират навред, пари за операции няма ,потънали незнайно къде без отчет. Откраднаха живеца на нашата страна скопците в Парламента и на меките бюра! Нямам нищо против Цецо КрадецО да има дом, но да направи така, че ние да не живеем в този облом! На Тиквоций Едно остров пожелавам не само един , но да мисли ( ако има с какво) ний живота тежък, как ще продължим!?! Основно правило на управляващите: " Не ме гледайте какво правя а ме слушайте, какво ви говоря"

Оценка:
-3 +7

Хаххх
(гост)

Неутрално
20 Отговор
За да си вдигнеш заплатата трябва да смениш фирмата.

Коментиран от #23


Оценка:
-0 +5

Чичо АДИ
(гост)

Неутрално
21 Отговор
Tия си правят майтап , "Цирка отново е тук"

Оценка:
-1 +6

Коментар📝
(гост)

Неутрално
22 Отговор

До коментар #1 от "Мухахххххххаааа":


Хахаххахахахахахххахахахахахахахахаахахах🤗
Какъв ВИЦ САМО

Оценка:
-1 +5

23
Този коментар е премахнат от модератор
Чичо АДИ
(гост)

Неутрално
24 Отговор
Има го Белене , лошото е че Адолф го няма !!

Оценка:
-0 +2

Азсъм
(гост)

Неутрално
25 Отговор
говори се, че в София заплатите са високи, но все пак според мен на доста хора са ниски спрямо цените; все пак доста от "хакерите" (както ги наричате), не съм сигурна - не ги познавам, но предполагам от различни приказки на трети лица, чути случайно, работят доста повече от 8 часа, така че нека разделим заплатата им на 2-2,5 и ще получим реалната картина

Оценка:
-1 +2

26
Този коментар е премахнат от модератор
ХХХ
(гост)

Неутрално
27 Отговор
А инфлацията с колко нарастна?! Потребителска кошница ... Цени на тока и услугите ... Заплатите трябва да бъдат увеличени поне с 50%, за да сме адекватни и живеем близко до нормалните условия към момента.

НСИ пак през крив макарано дават информация.

Оценка:
-0 +5

2977
(гост)

Неутрално
28 Отговор
Пак взеха да пишат за неква паралелна държава с име като на нашата, престанете да я споменавате тая държава двойник, един хакер в нашия град в нашата България получава 1000 лв.

Оценка:
-0 +3

Димов
(гост)

Неутрално
29 Отговор
На едно и също заведение, мин год плащах 3.50лв за фреша на детето. Т.г. плащам 4.20лв. С колко % е поскъпването? А месото в магазините? А хляба? ТЕЦ, ток, вода?.... Гражданската за колата?....

Оценка:
-0 +1

Петров
(гост)

Неутрално
30 Отговор
От 5 години работя в една Софийска фирма, последно преди 3години ми коригира с малко заплатата от тогава с 1стотинка не е мръднала. Тази година питах какво става и че мисля да напускам и решиха да ми дадат клас прослужено, който по принцип ми се полага а не са ми го плащали. Демек за 3години ми вдигат уж парите с 3 процента. БОКЛУЦИ.

Оценка:
-0 +2

Пешо
(гост)

Неутрално
31 Отговор

До коментар #16 от "Госあ":


Въпроса ми е такъв. Какво става с хилядите частни фирми, които плащат на минималната заплата. А отдолу се подават бели пликове с пари. Статистиката е доста изкривена. В ИТ сектора почти всички фирми плащат реалните осигуровки и затова е толкова висока.

Коментиран от #33


Оценка:
-0 +1

Живите мъртви на България
(гост)

Неутрално
32 Отговор
"Най-голям ръст от близо 19%" - т.е. в други сектори е 2 %. Имам позната учителка в София. Нейната заплата не се е увиличила с прослувитите 10% и то и на колегите й. Така че средно не знам, но по места е мизерия.

Оценка:
-0 +1

Госあ
(гост)

Неутрално
33 Отговор

До коментар #31 от "Пешо":


Статистиката първо е изкривена от начина на събиране на данните- осреднена стойност подавана от фирмите и те после делят на персонала и второ от корупцията. Но аз ако си подам статия за публикуване в научно списание с такава статистика със сигурност ще ми я отхвърлят и дори могат да ми търсят отговорност за манипулиране на данни. Относно хилядите фирми,не веднъж съм писал - малкият и среден бизнес трябва да бъде унищожен ! Това са перачници на пари, които на всичкото отгоре укриват данъци и са клиенти на офшорките.

Оценка:
-0 +3

Шабан
(гост)

Неутрално
34 Отговор
Не вярвайте хора, това е поредната предизборна лъжа! Примерно, заплата ми не е вдигана от 5 години! А производителността в предприятието нарасна двойно!Само ни превръщат в още по-големи роби!Нищо повече!

Коментиран от #35


Оценка:
-1 +3

иванчо
(гост)

Неутрално
35 Отговор

До коментар #34 от "Шабан":


Въпроса е защо още стоиш в това предприятие тогава?

Оценка:
-1 +2

Димитър Кънев
(гост)

Неутрално
36 Отговор

До коментар #6 от "Киро":


Приятелю не емигранти а аварийно евакуирани от мъдрото ръководството на висшият комунист Бойко Борисов.

Оценка:
-0 +1

.Д.Кънев
(гост)

Неутрално
37 Отговор
Брей какво голямо чудо невиждано.Интересно как ли ги харчат тия пари.Е ще по живеем и ще видим с колко още ще скочат цените.Е на Бойко какво му пука.

Оценка:
-0 +0

Пламен Стоянов Бонджев
(гост)

Неутрално
38 Отговор
Г-н Борисов,2милярда и 500 милиона лева,на година влизат за година в БГ.от Българи работещи в чужбина.Вярно ли е, или греша?Очаквам Ваш отговор.

Оценка:
-0 +0

дрт прч
(гост)

Неутрално
39 Отговор
Е САМО НА ХАКЕРИТЕ ЛИ, НА БАЛЪЦИТЕ КОГА?

Оценка:
-1 +2

Morgoth
(гост)

Неутрално
40 Отговор

До коментар #16 от "Госあ":


Разпределението няма как да е гаусово, защото има минимум и няма максимум. По-скоро ще изглежда като срязана капка. Ако по X са ти броя на хората, а по Y заплатата, ще се изкачи бързо, а след това ще спада бавно. Това ще сложи медианата назад и средния човек ще взема доста под средната заплата. От друга страна обаче е сивата икономика, с която уж се борят, но като нищо "своите хора" са предпазени от "борбата". Най-вероятно особено в ниските зони, хората реално вземат с 30-50% повече. Така че може и медианата да настига средната заплата.
Жалко наистина, че подобни данни няма, при условие, че всеки си плаща данъците и е въпрос на една извадка от базата на НАП, която да направи и графика и разпределени. Но явно за да излязат публично данни от НАП е нужен хакер.

Оценка:
-0 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Димитър Манолов
Това заяви за протестите председателят на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов пред БНТ.
Мислил съм си, че тези неща може да си ги организират и управляващите, за да хвърлят пешкира."

Още бисери