Last news in Fakti

14 Август, 2019 10:37 5 327 23

Швейцарска банка „ограбва” клиенти милионери

  • ubs-
  • банка-
  • клиенти-
  • такса-
  • милионери

Въвеждането на отрицателни лихви принуждава банките да предлагат нови услуги

Швейцарска банка „ограбва” клиенти милионери - 1
Снимка: Shutterstock

Швейцарските банки ще събират от своите най-богати клиенти допълнителна такса, за да се „грижат” за тяхното благосъстояние. От 6 август 2019 г. най-голямата банка в конфедерацията – UBS, обяви, че депозити на стойност над 500 000 EUR вече ще подлежат на облагане с годишен данък в размер на 0.6%, а тези над 1.8 млн. EUR – с 0.75% от въпросната сума. При това минималната такса за обслужване на UBS ще е в размер на 3000 EUR. Банката, която има 157-годишна история и която съхранява в трезорите си 2.05 трилиона EUR заявява, че нововъведението идва като компенсация от въведените от Централната банка на Швейцария и Европейската централна банка отрицателна лихва.

„Ситуацията на капиталовите пазари остава относително рискована. Лихвените нива са под очакваните и поради това остават отрицателни. Предполагаме, че този период ще продължи по-дълго от планираното, поради това на банките ще им се наложи да възстановяват тези загуби от спестяванията на клиентите си” се казва в изявление на UBS.

Друга голяма швейцарска банка – Credit Suisse, заяви, че от началото на септември т.г ще взема от своите клиенти, чийто депозити са на стойност над 1 млн. EUR 0.4% такса, за да се „грижат” за тяхното финансово благосъстояние.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Въпрос

    21 0 Отговор
    Банките в добри години дават ли някой лев над договореното?
  • 2 БНБ

    11 4 Отговор
    А в България кога отрицателни лихви да тръгне малко икономиката, за 30 г лихвите за бизнеса за кредит или заем са били между 8-9 % до 25-30%, е там в Швейцария какви хора живеят с отрицателни лихви.
  • 3 хахо

    2 0 Отговор
    Бълха ги ухапала
  • 4 Джони

    4 2 Отговор
    Когато имаш икономика отрицателните лихви не са проблем . Тази банка преди години даваше 12 % интерес на влог над 1 милион сто иран за 5 години ...
  • 5 Боко вложителя

    14 0 Отговор
    Малка цена за мълчанието касаещо собствениците на сметки и произхода на парите !
  • 6 Еврика!

    8 4 Отговор
    Банкерите толкова ли са прости, че чак сега се сещат? Разбира се, че всеки, който държи суми над 100-200 000 лева трябва да плаща такса за съхранението им! Който не го устройва да си държи парите под дюшека!
  • 7 Еврика!

    6 9 Отговор
    Банките трябва да взимат прогресивна такса от 1% до 2% от съхраняваната сума, а не под 1%, както сега! Аз още 2005 година се чудих защо банките не взимат пари от богатите, а обратното - те им плащаха за да си държат парите в банката - Това е ВЪРХА НА ПРОСТОТИЯТА! Дано се променят нещата и богатите да почнат да си плащат! Не е справедливо банките да плащат милиарди долари годишно за да съхраняват нечие богатство, а онзи да има притенции ако му изчезни някой лев, след като дори не си е плащал такса съхранение (опазване)

    Коментиран от #8, #16

  • 8 Тъп

    11 3 Отговор

    До коментар #7 от "Еврика!":

    Това са банки не е трезор бе.

    Коментиран от #9

  • 9 До 8

    7 6 Отговор

    До коментар #8 от "Тъп":

    Абе, умник, всяка банка си има трезор! Няма как да имаш банка без трезор, бе! Това че в някой банков офис има само каси не означава, че банката не разполага с централен трезор

    Коментиран от #10

  • 10 CL500

    14 2 Отговор

    До коментар #9 от "До 8":

    Не знам, кой е тъпия, но човекът ти го каза - това е банка, не е обикновен трезор. Обикновеният трезор е просто един сейф, в който си държиш кеш-а на съхранение и разполагаш с него по всяко време. Един вид плащаш за охрана на парите си в кеш и да не ги държиш вкъщи.
    Банката има трезор, ама той е само за определени минимални наличности в кеш. Ти си даваш кеш-а на банката на ВЛОГ и тя разполага с парите ти и ги работи - дава ги за кредити и финансирания на трети лица и т.н.. От там банката печели - на теб ти дава малка лихва, а от другия взема по-голяма. Като включиш и таксите и прочие и ето ти как печели тя. Затова и влога ти е срочен, иначе лихви - тц. А трезора на банката - там има изискуемия минимум. Как се фалира една банка - дезинформация и слухове сред клиентите и - всички теглят влоговете си и готово. Банката НЯМА наличности да върне наведнъж всички взети влогове и хоп - ФАЛИТ. А ми кажи сега, като си дам парите на банката и тя ги използва да печели, дали не трябва да ми даде лихва и сподели тази си печалба. Ако не иска - отивам в друга банка, която не е толкова алчна за макс печалба и дава лихва ;-)

    Коментиран от #13

  • 11 АНЕНЕРБЕ

    9 2 Отговор
    Такси , отрицателни лихви ......

    Никой не си задава въпроса : ЗАЩО НЕ САМО ДЕПОЗИТИТЕ , НО И КРЕДИТИТЕ СА С ОТРИЦАТЕЛНА ЛИХВА ???

    Банките отдавна са престанали да бъдат това което познаваме.

    ТЕ НЕ СА В СЪСТОЯНИЕ ДА ПОЕМАТ РИСКОВЕТЕ ОТ КРЕДИТИРАНЕТО, ЗАЩОТО РЕАЛНА ИСТИНСКА ИКОНОМИКА НЯМА!!!

    Китай с дънпинговите си цени на изнасяните стоки, унищожи икономиката на ЗАПАДА превръщайки държавите в едни КОНСУМАТОРИ, А НЕ ПРОИЗВОДИТЕЛИ.

    Програмата на Юнкер свързана с изсипването на пазара на МИЛИАРДИ ЕВРА , които да съживят европейската икономика се оказаха мана небесна не само за такива като ДЕБЕЛЯН и ДОМУЗА , но и за "честните" европейци които освен да надуват строителни балони и да правят ДЕПОЗИТИ нищо друго не се опитаха да създадат.

    РЕЗУЛТАТА Е ВИДЕН - скапана не само европейска , но и американска икономика.

    ОПИТА НА ТРЪМП ДА ОБЪРНЕ ПАЛАЧИНКАТА ЗАСЕГА Е НАПЪЛНО БЕЗ УСПЕШЕН.

    Съчувствам на чичо Дончо, но ситуацията е толкова без надеждна, че единствено ВОЕНЕН СБЛЪСЪК С КИТАЙ би решил проблема с тази страна.

    Как ще стане това и кой ще е победителя в един такъв сблъсък е твърде неясно, особенно като се вземе предвид колко е МОТИВИРАНА КИТАЙСКАТА АРМИЯ И НАРОД , и колко се е СКАПАЛА АМЕРИКА.
  • 12 Един

    3 0 Отговор
    ... че то това е основната функция на банките!!!
  • 13 До 10

    2 7 Отговор

    До коментар #10 от "CL500":

    Ами влоговете пак отиват в ТРЕЗОР!!! Парите не стоят на витрината!! Това че банката борави с парите няма нищо общо с трезорите! Банката има право да борави с парите, защото тя гарантира, че парите ти пак ще си ги получиш! Банката не е като инвестиционен фонд, в който влагаш пари и не знаеш дали няма да ги изгубиш! В банка пари не се губят! В частните малки каси (дето им викаш трезори) хората държат предимно документи, бижута, и кешови пари за бъро ползване и дори съмнително ползване! Така че разликите са големи от това дето вие казвате!

    Коментиран от #14, #21

  • 14 CL500

    6 0 Отговор

    До коментар #13 от "До 10":

    Хах, те парите като ги вложиш в банката, че не стоят на витрината, не стоят. Пробират ги в техния трезор. ОК! Ами следващият клиент, който е дошъл да тегли в кеш примерно, какво става... служителката не отива до витрината да вземе парите, нали! Касата вътре откъде се захранва... Ами я ни обясни, защо за по-големи суми се иска заявка от предния ден, нали всичкия кеш е наличен и имат неограничен трезор :-) Или примерно купуваш апаратмент и отиваш за голям ипотечен кредит...ала-бала, документи, продавача си иска парите и е друга банка. Ти теглиш кредита и му превеждаш цялата сума по банков път в другата банка, която в крайна сметка трябва да ги вземе от твоята банка. Отношенията м/у двете банки и прехвърлянето на парите трябва да се случи, първо документално, но в крайна сметка и физически. А и не знам, защо си толкова сигурен, че от банката винаги и на 100% ще си получиш парите... Хората и фирмите от КТБ си ги получиха ли на 100% или аз нещо не съм разбрал :-) Световната криза като стана - пак едни милиарди поизчезнаха, хах. И пак казвам - ти даваш на банката възможност да съществува и печели мноого добре, без твоите, моите, нашите пари, тя няма да съществува въобще. Е, като и даваш това да я има и печели, дали не трябва да ти плаща за това ;-)

    Коментиран от #15

  • 15 Do 14

    3 2 Отговор

    До коментар #14 от "CL500":

    Ако не са банките милионери и милиардери нямаше да има, защото всички щяха да да ограбени МИНИМУМ, а най-вероятно и утрепани!!! Така че е нормално те да плащат за да им съхраняват парите. Банката дава кредити с лихва ТОЧНО ПОРАДИ ПРИЧИНАТА, ЧЕ ТРЯБВА ДА ПЛАЩА МИЛИАРДИ ДОЛАРИ ЗА ДА ОПАЗВА ПАРИТЕ НА БОГАТИТЕ - физически и виртуално! Кредити се дават и от кредитни къщи, които нямат нищо общо с банкиране, защото банкиране означава също така ОПАЗВАНЕ НА ПАРИ И ТЯХНОТО ДВИЖЕНИЕ ОТ ЕДИН КЪМ ДРУГ ЧОВЕК! Истината е, че банките бяха създадени в услуга на богатите и вреда на бедните, защото бедните с ЛИХВИ и високи такси плащаха за да могат богатите да си държат парите на сигурно! А КТБ е друга историяи там опарени останаха само дребните граждани! Никога банка не е ощетявала богати, винаги бедните са гърмяли! Може да има единични случаи, но те са капка в морето
  • 16 James

    6 1 Отговор

    До коментар #7 от "Еврика!":

    Банките не ти пазят парите и не ти гарантират, че ще можеш да си ги вземеш незабавно при поискване. Затова и трябва да плащат, че си държиш парите при тях.

    Коментиран от #17

  • 17 До 16

    4 0 Отговор

    До коментар #16 от "James":

    Вие льохмани ли сте? Нали точно тия богаташите на 90% от тях са взимали лредити от банката за да си развиват бизнеса. Другите 10% са от дрога, проституция, органи, контрабанда, наследства, кражби от държава и прочие. Банката ако не борави с парите в трезора тогава тия милионерите нямаше да съществуват, защото нямаше откъде да си финансират бизнеса! Стига сте говорили врели-некипели! Над 2 века банките бачкат в услуга на богатите/забогатяващите

    Коментиран от #18

  • 18 CL500

    4 2 Отговор

    До коментар #17 от "До 16":

    Не, не сме! А ти? Ти като искаш вземай кредити от кредитни къщи, ако искаш и залагай в заложни къщи, всички те работят на ръба на закона, особено със събираемостта на вземанията... Банките съществуват, никой не те кара насила да теглиш кредит или да правиш влог. Какво са ти виновни банките на теб?!? Но има друго - имаш акъл и идеи, вземаш кредит и развиваш бизнес, печелиш, връщаш кредита и продължаваш да растеш. Банката ти дава възможност, която иначе няма да имаш и ще работиш за богатите, както ги определяш. Същото е и за собствено жилище и т.н.. Кредитна къща - хаха, само сравни лихвените %, а и размера на сумите, които отпускат. А банката, като финансира бизнеса на богатите, нали после си иска парите, че и с лихва, да не ги подарява... А забележи и моментното състояние на банките ни - от много години вече имат свръхликвидност, т.е. хората събират пари и внасят на влог на лихва, а вземанията на кредити намаляват. Забележи, че депозитите постоянно се увеличават, вече хората държат над 50 милиарда лева в банките. Така те не печелят, защото трябва да дават лихви и намалят лихвите по влоговете и намалят лихвите по кредитите, за да стимулират хората да вземат кредити. За какво ББ примерно преди време приказваше, как хората трябва да са по-инициативни и развиват бизнеси и т.н., а не да си оставят парите на влог за минимална лихва и да живуркат еваш-еваш, че е по-лесно. Затова и колкото повече пари се събират в банките, толкова те ще правят по-неизгодно да влаг

    Коментиран от #19

  • 19 До 18

    2 1 Отговор

    До коментар #18 от "CL500":

    Ти сам го каза, че богатите искат да държат парите си без да ги влагат. Така че ако им се взима % от сумата за обслужване и съхранение, тогава богатите ще искат да влагат повече, за да не държат мн пари в сметките си. А и като цяло 2% банков данък на 1 милион лева са ти 20 000 лева - бълха охапала богаташа!
  • 20 Пламен

    2 0 Отговор
    Нормално е да иска лихва,все пак най-лесно се "перат пари" през банката.Сигурно забелязахте,че сумите обложени с такива лихви са сравнително големи.
  • 21 Порно

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "До 10":

    Не се карайте. Принципа е , че когато внесеш парите си в банка , тези пари стават собственост на банката , а ти имаш облигационно право да получиш парите с лихвите минус таксите. Когато наемеш банкова касета , получаваш правото на оставиш там ценности твоя собственосн. Не е вярно , че всички банки имат трезори , има банки които дори не оперират с банкноти.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Уеуе майко

    1 0 Отговор
    Тук е пъуно с банкови ЕКСперти!!! Би биуо добре да не коментирате неща, които неразбирате