Last news in Fakti

5 Септември, 2019 19:29 2 659 11

Чехия строи нови ядрени блокове

  • чехия-
  • адрени блокове-
  • ток-
  • дуковани

Те трябва да заменят сега съществуващите 4 в „Дуковани”

Чехия строи нови ядрени блокове - 1
Снимка: Shutterstock

Mиниcтepcтвoтo нa oĸoлнaтa cpeдa зa paзвивaнeтo нa ядpeнитe мoщнocти на Чехия даде разрешение на ЧЕЗ за строителството на нови ядрени блокове в ядрената централа „Дуковани”. Плановете са да бъдат построени един или два енергоблока, които с течение на времето да заменят сега действащите четири.

„Дуковани” е открита през 1985 г. и осигурява 20% от потреблението на ток в Чехия. Анализ на министреството на промишлеността на страната показва, че Чехия е близо до изграждането на нoви aтoмни мoщнocти. Това щe спoмoгнe зa пocтигaнe нa цeлитe в oблacттa нa ниcĸoвъглepoднитe eнepгийни изтoчници и пoвишaвaнe нa eнepгийнaтa cигypнocт.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 трола стоян георгиев

    36 6 Отговор
    Ауу, това ще да е руска партенка. Няма такова.нещо, на запад залагат само на ВЕИ-та, ние също трябва да си затапим всички реки, да нацвъкаме по плодородната земя или изсечените гори соларни панели и други такива. Ако ще ползваме конвенционални източници, трябва да продадем всички ТЕЦове на американците и да си купим и платим за монтажа на нови реактори от уестингхаус, за които да търсим американски стратегически инвеститор да върти новата АЕЦ.
  • 2 трола стоян герогиев

    36 1 Отговор
    На нас газ и ток не ни трябват. Промишленост не ни трябва, ще изнасяме само работна ръка, глобалното затопляне ще обезсмисли нуждата от газ за отопление, а за производство ще си купуваме същата руска газ, само че втечнена и демократична от САЩ. На премиум цена! Ток не ни трябва, ще ходим в Гърция да ползваме ток, то и без това 85хил българи всяка година си отиват, а новодошлите джангали могат и без ток.
  • 3 Хаджи хаджи Българин

    8 1 Отговор
    Проблема е в парите за усвояване- не е в централите!
  • 4 лъжливия трол стоян георгиев

    31 2 Отговор
    Опита се лъжливия трол да излъжа че на запад залагат на ВЕИ-та, вика ми „гледай какво правят на запад и повтаряй без да мислиш”. И гледаме на запад: към 2019 г. в САЩ и Франция се строят по един нов ядрен реактор, а англичаните два броя. Словенци, украинци и белоруси също строят нови реактори. Немците си горят въглищата, купуват си руска газ. Сега и чехите ще строят още два нови реактора. Англичани, французи и всички други, имащи нужда, са си направили хранилища за отработеното гориво. Само у нас не ни трябва газ, не ни трбява най-евтиния ток, не ни трябва производство, не ни трябва износ. Обаче много ни трябва 6 бойни и 2 учебни самолета на 6 пъти по-висока цена от тази за Тайван.
  • 5 Краси

    18 0 Отговор
    А нашите ги затвориха... Сега ще внасяме евтин ток от Чехия...
  • 6 Ventura

    16 1 Отговор
    Защо не! Налапаха се от нас, и кой знае от къде. Ние и една вятърна мелница не можем да построим.
  • 7 Jacques Yves Moineau

    17 0 Отговор
    Я виж ти! Докато ние се плюнчим тука има,тука нема, чехите строят! Дали ще е руски реактора им?
  • 8 Брат ми

    22 0 Отговор
    Браво на Чехите,имат си нормални политици.
  • 9 Виктор

    16 2 Отговор
    А ние се мотаем вече 10 години на готов проект и реактори!!!Защо?
  • 10 Бай Киро

    16 1 Отговор
    Нашата АЕЦ трябваше да е готова 90те години. Ако имахме истински държавници, сега щяхме да имаме 6-7 блока. 3 и 4 нямаше да ги закрием, а модернизираме. 3,4,5,6 в Козлодуй и 2-3 в Белене. Скапаните тецове на въглища щяха да са напълно излишни и нямаше да замърсяват страната.
  • 11 незнайко

    0 0 Отговор
    Чехия може а ние не можем ! Защо така ? 30 години АЕЦ Белене стои в небитието !!!