22 Септември, 2019 20:00 4 844 15

Над 10 000 чужденци са работили през лятото у нас

  • работа-
  • чужденци-
  • българско черноморие
Над 10 000 чужденци са работили през лятото у нас - 1
Снимка: Shutterstock

Министъра на туризма Николина Ангелкова информира, че на срещите в петък с контролните органи за обобщаване на сезона по Черноморието са констатирани все по-малко закононарушения в сектора, но има какво още да се желае.

По-високи са очакванията на потребителите за качеството на ол инклузива. Затова стартираме по искане на бранша диалог и дебати дали да има регулация за олинклузива и каква да бъде тя, ще проведем кръгли маси по темата, анонсира министър Ангелкова дитирана от Dariknews.bg. Тя се спря и на проблема с кадрите, който за туризма е по-сериозен. Успяхме да компенсираме недостига им с наемане на сезонни работници от трети страни извън ЕС, главно от Украйна и Молдова.
За изминалия сезон те са над 10 700, но това е временна мярка.

Успоредно работим с Министерството на образованието и науката и Министерството на труда и социалната политика (МТСП) и Междуведомствения съвет за кадрите в туризма в посока дуално образование, квалификация и преквалификация.

Миналата година подписахме споразумение за туризма с МТСП и Германо-българския център за квалификация и преквалификация и по него към момента са обучени над 450 работещи или безработни. В центъра се работи по две програми – националната за образование и заетост и по финансирането на квалификацията и преквалификацията от самия работодател. Само със съвместни усилия можем да постигнем траен успех в тази посока, обобщи министърът на туризма.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ventura

    28 5 Отговор
    И какво спечелихте? Някакви пари отидоха на вън от страната.
  • 2 дядо Тотю пита

    27 4 Отговор
    "Уcпяхмe дa кoмпeнcирaмe нeдocтигa им c нaeмaнe нa ceзoнни рaбoтници oт трeти cтрaни извън EC, глaвнo oт Укрaйнa и Мoлдoвa.
    Зa изминaлия ceзoн тe ca нaд 10 700, нo тoвa e врeмeннa мяркa." - Защо от Украйна и Молдова, г-жо Ангелкова? Защо не от Франция, Германия, Италия? Там имат повече и по-квалифицирана работна ръка!
  • 3 Миризлив пор

    27 2 Отговор
    Голяма хвалба няма що "не се дават свестни заплати и за това няма кадри, та се налага да внасяме отвън". То дано и да са им платили на молдовците и украинците че нашенци по стар обичай горят с последната заплата.
  • 4 666®

    29 3 Отговор
    Кажете и за колко време са били наети. За 2 месеца, щот сезона беше 40 дни. За няколко години унищожихте черноморието, имиджа на което е граден десетилетия. Бравоска.
  • 5 Gorsew

    23 3 Отговор
    Пожелавам ви другото лято да наемате от Индия
  • 6 ресторантьор

    16 4 Отговор
    Аз от украинките съм мнооо доволен,нашенките са мноооо важни бе, не дуат,задния двор пък затворен,айдееее въз...
  • 7 Коя е тази крва

    5 1 Отговор
    Искам да я ебб. Все пак всички жени са крви. Знам знам сега жените ще ми се сърдите че ви обиждам но това не е обида това е факт. Все пак истината боли.
  • 8 Ужас

    20 0 Отговор
    Ехеее ми те повече от туристите бе
  • 9 Кратун Борисов

    19 2 Отговор
    Над 2 500 000 българи напуснаха страната!

    Коментиран от #10

  • 10 Име

    10 1 Отговор

    До коментар #9 от "Кратун Борисов":

    Всяка година България обезлпдява с 85 хил. души. 50 хиляди губят битката с държавните грижи в здравеопазването, безопасността на пътя или работното място, чистия въздух и т.н. И още 35 хил се евакуират от грижите на ГРОБаджиите. От тях, 6 хил са деца.
  • 11 Да се хвалиш с некадърност

    12 1 Отговор
    Да се хвалиш е основна черта на некадърника. С какво се хвалите? Колко малко плащате, че и закъсал българин да не иска да ви работи. А да наемаш чужденци при тази младежка безработица е национално предателство. А лъжата за ниска безработица я виждате с броя напуснали страната, защото броя на регистрирани безработни няма нищо общо с реално безработните.
  • 12 Ангелче

    8 1 Отговор
    От тези 10 000 на колко са платили и колко? Да бе споменала и това, че над 350 000 нашенци избраха да си дадат парите за лятната почивка на чужди икономики и другата година пак ще го направят. Дават по 600-700 лв. , работиш по 14-16 часа без почивен ден, еб.т те безплатно и накрая не ти платят, ми по-добре да мия чинии в Гърция или Германия за 1300 евро.
  • 13 Гост

    10 0 Отговор
    Гадни робовладелци
  • 14 Глъм

    13 0 Отговор
    Над 2 милиона българи пък работиха в чужбина през лятото
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.