Last news in Fakti

10 Октомври, 2019 23:29 1 124 2

€17 млрд. ще е бюджетът на Еврозоната

  • еврозона-
  • бюджет-
  • валутен съюз

Брекзит продължава да създава главоболия на Валутния съюз

€17 млрд. ще е бюджетът на Еврозоната - 1

Португалският финансов министър Марио Сентено обяви, че финансовите министри на страните членки на Eврозоната са постигнали съгласие бюджетът на валутния съюз да бъде от 17 милиарда евро, съобщи "Ройтерс".

"Имаме нов стълб в подкрепа на еврото", обяви той на пресконференция. Бюджетът на еврозоната ще е 17 милиарда евро - дялът на валутния съюз от 25-те милиарда евро, които Европейската комисия предложи за подпомагане реформирането на ЕС. Но държавите - членки във валутния съюз също постигнаха съгласие, че може да бъде увеличен бюджетът чрез междуправителствено споразумение, като подробностите ще бъдат съгласувани преди новия бюджет да заработи след 2 г.

Държавите ще си върнат във формата на финансиране от бюджета най-малко 70% от това, което са платили, уточнява news.bg.

Бюджетният инструмент за конвергенция и конкурентоспособност се очаква да бъде финализиран през следващата година и да започне да действа от 2021 г., допълни министърът и поясни, че малкият бюджет на Eврозоната ще бъде за инвестиции и реформи.

Сентено също предупреди, че има рискове пред икономиката, предимно свързани с Брекзит. Той подчерта, че не трябва да има затягане на коланите, ако има допълнителен икономически спад.

Министрите се съгласиха 80% от парите от бюджета да бъдат разпределяни на базата на два критерия - население и БВП на глава от населението, докато 20% могат да бъдат използвани при определени предизвикателства пред страна с поддържането на пакет от реформи и инвестиции.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кмета на Северен

    1 0 Отговор
    Венци, намали го това пиене докато си на работа бе пич, не ги виждаш числата, нулите, излагаш се ! Това е бюджета за вазелин за хора като тебе!
  • 2 onq s konq

    5 0 Отговор
    Евробюджетът за 2018г е 160 МЛР.Евро .Германия внася най-много в Него- 21,6%,следва Англия- 15,6%,Франция - 15,2,Италия- 11,1% ....България- 0,3%.СЛЕД Брекзита на Англия дупката в Бюджета следва да се покрие от по-големи вноски,като конкретно БГ ще дава със 100млн повече,или общо 1,13 млр лв,като респективно ще получи срещу тях 4,24 млр лв.ИЗВОД:В статията пише Глупости.