Last news in Fakti

13 Ноември, 2019 23:29 2 344 7

Euler Hermes: 10% ръст на фалитите в България

  • euler hermes-
  • фалит-
  • българия

Ръстът на българската икономика - 3,5% за 2019 и 2,5% за 2020, показва анализ на компанията

Euler Hermes: 10% ръст на фалитите в България - 1

Забавяне на ръста на българската икономика от очакваните 3,5% за 2019 година към 2,5% за 2020 година, предвижда глобалната компания Euler Hermеs, която се занимава със застраховане на търговски кредити, в актуализраната си прогноза за развитието на страната. След анализ на резултатите от първото полугодие международните експерти подобриха прогнозата си за 2019 година с 0,5 пункта, но остават с известни резерви.

„Ръстът на БВП за периода е 4,2%, но ако се разгледат двете последователни тримесечия се вижда спад на темповете – от 4,5% на 3,8% и това е тенденция, която много вероятно ще продължи. Реалният двигател на икономиката в този период е вътрешното потребление, което беше моментно стимулирано с ръст на заплатите и намаляване на безработицата. Но в същото време износът ще отслабва с намаляването на търсенето в Еврозоната и на глобално ниво, което ще има своето отражение”, прогнозира Манфред Щамер, Главен анализатор Икономически проучвания и оценка на риска на Euler Hermes.

Макар че на пръв поглед данните за второто тримесечие индикират значителен принос на нетния износ към развитието на икономиката, според експертите това е само моментна снимка, която всъщност показва, че вносът намалява значително по-бързо от износа. Те обръщат внимание и на нарастването на излишъка по текущата сметка, което за август се оценява на 7% от БВП при 5,4% за 2018 година. Негативна тенденция, върху която се фокусира анализът, е осезателното забавяне на темпа на ръст на индустриалното производство – от 3,5% в първото тримесечие на -0,1% за второто и очаквани -1,7% за периода юли-август.

Анализаторите актуализират и прогнозата си за броя процедури по обявяване в несъстоятелност в България за 2019 година. Според наличните данни, които компанията генерира по своя методика, от януари до август 2019 година те са се увеличили с 10% спрямо същия период на миналата година. Според експертите такъв ще е и ръстът на годишна база за 2019 година, а в последствие и за 2020 година.

„Според официалната категоризация на Euler Hermes с прогноза за 10% ръст за 2019 година България формално попада в „червената“ група на държавите с най-съществено увеличение на фалитите. Там са също Словакия, Китай, Чили, Дания, и Турция. За пореден път обаче обръщаме внимание на специфичната ситуация у нас – в България има множество административни усложнения и тежка процедура за обявяването на несъстоятелност. Затова трябва да имаме предвид, че този ръст не е водещ индикатор за увеличаване на бизнес риска и по наши очаквания ще засегне традиционно за България малки и средни предприятия, а не знаково големи организации“, обяснява Камелия Попова, Управител на Euler Hermes за България и уточнява, че далеч по-важен индикатор са измененията в междуфирмената задлъжнялост.

Според експертите има други тревожни тенденции за бизнеса у нас. Последните анализи на глобално ниво показват, че икономиката забавя темповете си и се очаква това да продължи и през следващата година. Международната търговия също „замръзва“ с повишаване на напрежението между САЩ и Китай. Всичко това няма как да не се отрази и на бизнеса в България със забавяне на ръста на икономиката и у нас и повишаване на рисковите фактори.

„Предупреждението, което отправяме през последната година, за повишено внимание при сделки със съседните Турция и Румъния остава валидно. Също така бихме препоръчали предпазливост при сделки с Русия, защото прогнозата за забавяне на ръста на икономиката там е особено валидна. При традиционните експортни партньори на България – страните от ЕС, също се очаква забавяне, а обръщаме внимание и на натрупването на сериозно количество стокови наличности при западноевропейските компании, което може да има директно отражение върху търговските отношения с българските партньори, пропадане на сделки и трудност при разплащанията“, обобщава Попова.

По отношение на индустриите от Euler Hermes предвиждат най-сериозно напрежение в Европа в секторите търговия на дребно, метали, строителство и автомобилостроене.

„Това има отношение към българската икономика и производство, затова е добре да следим с повишено внимание. Бихме добавили и още два сектора, които ще наблюдаваме отблизо - Транспорт заради предстоящите промени в нормативната уредба и т. нар. пакет „Мобилност“ и Туризма заради фалита на „Томас Кук“, обяснява Камелия Попова и припомня, че именно заради това застраховането на търговския кредитен риск е особено смислено за фирмите, които имат отношения с партньори в тези държави или оперират в тези сектори.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ате

    10 6 Отговор
    Ох на бате кризичката как те чакъм за 2021

    Коментиран от #2

  • 2 Eee

    4 5 Отговор

    До коментар #1 от "Ате":

    И аз,да си купя ефтинко апартаменче😁
  • 3 Иванова

    9 1 Отговор
    Ще им се на някои да се набълбукат с евтини пари, ама нема. Кой евал - евал, промоцията свърши. Няма вече маймуни да се ловят със трици.
  • 4 Абе

    17 1 Отговор
    Как стават тия работи!??Във възход е държавата, няма безработица, брутният вътрешен продукт е по висок от германския а 10 % повече предприятия и фирми в несъстоятелност, т.е фалирали!??Обясненията са няколко, но в първом две са най-вероятни!1) Всички изнесени данни за състоянието на икономиката ни са пълна лъжа и стъкмистика. 2)Всеки печеливш бизнес в държавата ни се фалира и в последствие приватизира за жълти стотинки от силови мутренски структури !А може и да е мешано!

    Коментиран от #5

  • 5 Миризлив пор

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "Абе":

    Пропускаш един фактор дето му викат ДДС - прави се "куха" фирма на името на някой "малоимотен" поддържа се 2-3 години с някаква измислена дейност и след това ударно натрупва куп задължения към бюджета и към доставчици и изведнъж "амиии собственика няма абсолютно нищо". Друга вариация - пак се прави фирма на някой такъв, "наема" ресторант за сезона започва да работи и изведнъж в края се оказва че доставчици, персонал и държавата няма от кой да си вземат парите.

    Коментиран от #7

  • 6 Един

    6 0 Отговор
    Фалитът - механизъм за узаконяване на откраднатите пари или на присвояването им!
  • 7 Грую

    6 1 Отговор

    До коментар #5 от "Миризлив пор":

    Има го и този момент, но това не е всичко. Сърбите масово използват така наречените платежни инструменти, който са описани в нашия Търговски закон, като менителницата например. Фалираш защото си алчен и си викаш "Сега като му дам на този дето е голямата работа стока напред и като я продаде и ми я плати и готова направил съм си горницата доволно и за какво да се набутвам на някакви си там банки да ми гарантирали за него. нали го гледам , че е голямата работа, туй дрехи, туй коли!" И след това разбира се разбираш, че "голямата работа" няма да плати, както вероятно не е платил и на много други, а фирмата му е на някой безимотен, където хал хабер си няма за какво иде реч. За това като сърбите: "Искам стока напред" "Чудесно. Хайде сега да идем до твоята банка да ми гарантира една менителница от теб за стойността на фактурата, която ти издавам и като ми я платиш стоката ще ти върна менителницата и дето се вика и вълкът сит и агнето цяло. И като ти откаже значи няма банка , която да гарантира това му задължение и ти тогава защо ще му даваш стока? Защото си по умен от банкерите ли? Ами давай му тогава и и готви документите за фалит!