Last news in Fakti

22 Ноември, 2019 22:59 6 652 44

България – Силициева долина на ЕС?

  • българия-
  • силициева долина-
  • ес

С работеща икономика и добро заплащане може да върнем младите обратно в България

България – Силициева долина на ЕС? - 1
Снимка: Shutterstock

Българското правителство се е заело да “изчисти” имиджа на страната ни, представяна често като “най-бедната и корумпирана” в ЕС. Мерките включват програми за подпомагане на бизнеса, привличане на инвестиции, създаване на благоприятна икономическа и инвестиционна среда.

Българската икономика има балансиран ръст, и в последните години го запазваме. Но по отношение на доходите все още имаме много да догонваме, каза министърът на икономиката Емил Караниколов в интервю за „Радио България“.

По неофициални данни за последните 30 години близо 3 милиона български граждани са напуснали страната. Икономическата миграция взе застрашителни размери особено след 2007 година, когато България стана пълноправен член на ЕС. Сега правителството обсъжда мерки за привличане на българските граждани обратно в страната. Както Радио България вече писа, държавата е готова още от началото на следващата година да финансира с до 1200 лева на месец за една година сънародници, които се завърнат да работят в родината.

Възможен ли е този процес?

Нашата работа е да създадем икономически модел, който ще връща хората обратно. Той работи бавно, но резултати има– категоричен е министърът на икономиката Емил Караниколов и посочи като пример ИТ сектора, където не само, че българи се връщат, а се забелязва тенденция и чужденци да идват да работят в България, коментира БНР в анализ.

Емил Караниколов припомни и грешките в миналото, като причина за днешното състояние на икономиката: България тръгна от много ниски нива, с фалити на банковата система, с грешни решения при процесите на раздържавяване, което съсипа българската икономика. В последните години тя стъпи на крака. Произвеждаме и предлагаме все повече стоки и услуги с по-голяма добавена стойност. Но нямаме магическа пръчка и това не може да се случи толкова бързо.

Как правителството ще обори статистиките, които представят страната като “най-бедната държава, с най- ниските заплати в ЕС“? – С работеща икономика – лаконичен е министърът на икономиката:

Това е единственият начин, защото служебното увеличаване на заплатите води до ефект, в който заплатите ще изпреварят производителността. Това не бива да се допуска. Икономиката трябва да тласка вдигането на заплатите. В последните две-три години в България, най- вече в частния сектор, заплатите се повишават всяка година с 8 - 10 %. Ние сме на второ място по ръст на заплатите, след Румъния. Ако ме питате защо в Румъния е по-добре, ще кажа, че там има три пъти по-голям вътрешен пазар. Много често инвеститорите харесват България, но заради вътрешния пазар от 18- 20 милиона души те предпочитат Румъния.

Безработицата в България е под 4%, но голяма част от работещите в страната мислят, че не получават достойно заплащане. Данните на Министерството на труда и социалната политика от проведени кариерни форуми в страни от ЕС, където има големи български общности и студенти, сочат, че 70% от участвалите в трудовите борси сънародници биха се върнали да работят у нас, ако имат условия за това. Какво може да накара тези млади и образовани хора да вземат еднопосочен билет за родината си?

За да се връщат младите в България, те трябва да виждат икономическа светлина.

За мен е важна инвестицията в образованието. Колкото по-образован е човек, толкова по-добра заплата ще получава. Ние сме в ЕС и пазарът е необятен. Допреди 15 години в българската икономика дори инженери с две висши образования не можеха да си намерят работа. Трябва да създадем конкурентна среда, заплатите да се вдигнат. Мисля, че България е чудесно място за живеене, стига да има добри условия.

Директорът на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев подкрепи твърдението на Емил Караниколов, че страната ни е чудесно място за живеене с допълнението, че България е добра страна за инвестиции. И това е факт, поради няколко причини:

В България имаме добра политическа и икономическа стабилност, страната е в Топ 3 на ЕС с най-ниското съотношение между БВП и вътрешен дълг. Това показва, че можем да генерираме сериозна финансова стабилност, което е фактор за привличане на инвеститори. В България имаме талантливи хора, които при разумни нива на заплащане ще бъдат добри, лоялни служители на големите компании.

Как ще запазим талантливите хора в България?

Това са млади хора, които получават добро образование, често в чужбина и идват да намерят предизвикателна работа в България – казва Стамен Янев. – Предизвикателна, защото за младия човек е важно да има предизвикателство в работата. Работа, в която се развиваш и същевременно имаш възможност за достъп до различни култури, различно ноу-хау. Факт е, че правителството в последните години работи за подобряване на бизнес средата и да се инвестира все повече в образование. Няма силна държава без добро образование.

Що се отнася до перспективните сектори в икономиката ни, Стамен Янев изтъква:

В България много силно се развиват няколко сектора – машиностроене, автомобилостроене и ИТ. Имено ИТ секторът отчита у нас средно годишен ръст от 25 до 30%, нещо което не се наблюдава в други държави.

Считаме, че добре създадената инфраструктура за дигитализация, много бърз достъп до интернет, а вече и 5G мрежата, ни дават повод да претендираме за сериозно място във високите технологии и да бъдем Силициева долина на ЕС. България може да използва гео-стратегическото си положение между Европа и Азия и да произвежда интелектуален продукт, който да се продава на глобалните пазари.

Не е тайна, че България разполага с едни от най-добрите ИТ таланти, регистрирането на фирма не отнема много време и разходите са по-ниски – фактори, които привличат инвестиции в сектора. Данните на Националния статистически институт показват, че ИТ и телекомуникациите са и сектора с най-високи средни възнаграждения – 2930 лв., което е повече от двойно, в сравнение със средната работна заплата в България, която е 1208 лв.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЗА ДА СЕ ИЗЧИСТИ БГ

    37 5 Отговор
    ТРЯБВА ДА ИЗХВЪРЛИМ БОКЛУКА /И "РАБОТОДАТЕЛИТЕ"/

    Коментиран от #5

  • 2 ЗАВОЙ

    46 8 Отговор
    НА 180 ГРАДУСА ЗНАЧИ ! ОТ ГЕНОЦИД ДО ПОМАГАНЕ НА БЪЛГАРИТЕ ? НЕ ВИ ВЯРВАМ УБИЙЦИ МРЪСНИ !
  • 3 СЕТИХА СЕ

    35 7 Отговор
    АМА ВЕЧЕ Е КЪСНО-И НЕ ПИШЕТЕ МИНУСИ ЩОТО СТЕ ОТ ТЯХ И ВИЕ
  • 4 Хаха

    72 10 Отговор
    След дъжд качулка. "Силициевата долина на балканите". Смешка. Ние един качествен ремонт не можем да направим, един завод нямаме. Сетиха се мафиотите, че ако всички избягат няма от кого да крадат. Ама е късно. Тези, които си отидоха няма да се върнат. Не и в тази мафиотска държава.
  • 5 Друг е проблема

    24 4 Отговор

    До коментар #1 от "ЗА ДА СЕ ИЗЧИСТИ БГ":

    То проблема е, че ние сме овце и нищо не правим. Защото ако чакаме някой да дойде няма да стане. Почти всеки ще се корумпира ако му се даде. Ама ние не показваме на управляващите, че има последици от действията им, от това крадене и бездействие. Те не си мислят, че има кой да ги спре. И затова си крадат и безчинстват безнаказано. Така, че ако не им покажем, че има последствия нищо няма да стане.
  • 6 ИМПЕРИАЛИСТ

    11 11 Отговор
    Coциaлни дeйнocти мoжe дa прoвeждa caмo бoгaтaтa държaвa, a бoгaтa държaвa ce прaви oт бoгaти грaждaни, a нe oт тeзи рaзчитaщи нa coциaлнитe мeрoприятия. Aкo бoгaтитe грaждaни нe ce гoрдeят c държaвaтa cи, тe щe ce cтрeмят дa нe дaвaт cвoятa лeптa...Бългaритe нямaмe пoвoд зa гoрдocт c ТOТAЛНO OПOРOЧEНAТA НИ ИCТOРИЯ зa хaнoвe, тaнгризъм, рoбcки нaрoд, брaтя ocвoбoдитeли и прeкрacния coциaлизъм....
  • 7 Отегчен

    34 1 Отговор
    Щяхме да сме Швейцария на балканите , сега пък Силициева долина , а утре какво бе управляващи негодници ?!
  • 8 стар пръч

    31 4 Отговор
    Тази статия ми напомня силно на Тезисите на БКП за "развития" социализъм.
  • 9 Електронен

    23 1 Отговор
    И като се събудих, краката ми в контакта, а тъкмо се намирах в силиконовата долина в София. ВЪЙ, ВЪЙ..... Въййййй.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 випуск 1985

    4 3 Отговор

    До коментар #10 от "KAK LI 6TEC SE P4ISTIM OT BUKLUKA":

    https://www.mvr.bg/docs/librariesprovider18/%D0%B4%D0%BE%D0%BA%D1%83%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B8-%D0%BE%D1%82-%D0%B0%D0%B4%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%BD%D0%B8-%D1%83%D1%81%D0%BB%D1%83%D0%B3%D0%B8/2d9468e3-tab_tr-pdf056ccaf5378b4d8fbd600a1220d58857.pdf
  • 13 Трици

    25 3 Отговор
    Докато начело са Борисов, Гешев, Цветанов, Гергов, Пеевски, Доган и т.н. няма шанс да се изчисти доброто име на страната. Иначе покрай река Вит и магистралата се видя че имаме силициева долина, но не е за хвалене, а за бой и затвор
  • 14 Хубаво

    27 3 Отговор
    има работа за всеки. Но какво ще направите с ромската престъпност, която вече се усеща и в големите градове. Как ще се справите с хилядите роми готови да грабят, убиват и изнасилват?
  • 15 Усмивката

    18 2 Отговор
    Сетих се какво представлява България свга.Празни папки с гръмки имена в домашния компютър.Само прости и неосведомени гамени са в числото на оставащите ,,оптимисти” за бъдещето на страната ни.Това е и наличното ни ,,младо” поколение с посредствени възгледи.За съжаление и тези попълват оределите редици по постовете на държавата ни.Това прилича на круизен кораб,управляван от бармани и сервитьори, в опит да навлезе в пристанището на Ню Йорк.Пази Бо....
  • 16 999

    18 2 Отговор
    роби дет немогат да плятят квартира вода ток и храна с възнаграждението дет взимат 600 кинта и да ги спукват от работа и тормоз тва ще е за младите. да се прибират насам
  • 17 Бай Ганьо

    23 1 Отговор
    Долината на мрака, абсурдите и политическото лицемерие!

    Коментиран от #20

  • 18 Робус

    21 1 Отговор
    Васил Левски : "Дела трябват, а не думи".След като много приказвате, това значи, че нищо няма да направите .Вие действайте, те хората сами ще се връщат, не е нужно да ги викате. Като за начало можете да давате на пенсионерите, достойни пенсии, за децата, нормални детски надбавки, за трудещото население реални заплати. Оправете пътищата, от десетилетия само събирате пари. Държавния служител да се държи нормално, БДЖ, Градски транспорт... Май никой няма да се връща.
  • 19 Big bulgarian boss

    5 3 Отговор
    Венци много е хубаво да се пишат положитекни статии ! просължавай в същия дух .
  • 20 Зоро

    15 1 Отговор

    До коментар #17 от "Бай Ганьо":

    Мерките няма да помогнат. Хората им писна от врагове политици, магистрати, комисари и други. И докато не са в затвора доживотно, те няма да си дойдат. А враговете са навред на постове в държавни служби. И новите простотии наредби само увеличават бегълците. България си отива, заради продажни ченгета, магистрати и чиновници. Те трябваше да пазят българите от вредни политици и битови и други врагове, те са си присвоили правото със закони за това, а не го правят 33 години.
  • 21 Ротшилд с бастуна

    18 1 Отговор
    България е клоаката на Европа,точно беше ни обрисувал оня чешки склуптор-с макет на кенеф
  • 22 Васил

    16 2 Отговор
    Силициева долина по скоро поле с празни тикви. Силициева долина има в Израел а тука е нещо кат базар Илиенци
  • 23 В България

    18 2 Отговор
    най-добре се развиват гробищните паркове и погребалните агенции. Който може да се спасява в чужбина. На тази територия живеят добре само олигарсите - новите робовладелци. Бедният българин има едно изконно право само да работи срещу ниско заплащане. И да умре. Патриотзма се определя от една коричка хляб. Добре, че Ботев и Левски ги няма, за да видят и осъзнаят колко е било по-хубаво турското робство от управлението на мафията. Щяха да целуват ръка на падшаха и да са му благодарни.

    Коментиран от #28

  • 24 Учуден

    6 0 Отговор
    Бг и силициева долина ! Има нещо сбъркано
  • 25 Някой не разсъждава трезво

    15 1 Отговор
    Много ми е интересно, как ще се превърнем в Силициева долина на Балканите и дори Европа. За тази цел ИТ технологиите трябва да имат превес над конвенционалната икономика, т.е. хиляди фирми и фирмички да се занимават с програмиране и създаване на софтуер, с възможно най-точна и съвременна медицинска апаратура, с нанотехнологии, разработка на нови материали, молекулярна биология и интердисциплинарни науки... Да видим сега защо това не става в Бг - за нас е изключително трудно да подготвим едно 100 хил програмиста, за да можем да поканим ИТ-инвеститори само да отворят фирми за разработка на софтуер, а това е най-ниското стъпало... Второ, кой ще подготви 100 хил програмисти, когато цялото ни съвкупно образование за година дава максимално 5 хил?! Нали до втората година завършилите през първата масово ще отидат в Холандия и Германия да програмират там?! Трето, добре, да кажем, че държавата включи всякакви индивиди и екземпляри в някакви масови курсове, вероятно платени от държавата, за да подготви 100 хил програмиста, но пак остават 2 милиона работещи с обикновена работа. КОЕ точно ще им даде право да наричат тази дупка и европейско гето Силициева долина?! Че тези 100 хил програмисти няма да имат работа за 90 хил от тях и ще забегнат към чужбина, откъдето ще кажат едно мазно "Благодаря за безплатната подготовка от вашия държавен бюджет"...

    Коментиран от #42, #44

  • 26 Behemoth

    6 0 Отговор
    Хихихииииии добре,че скоро ги избраха та да почнат тая икономика...
  • 27 Правец 86

    10 0 Отговор
    Заглавието на статията да не е от рубриката "виц на деня"?
  • 28 Многознайко

    3 1 Отговор

    До коментар #23 от "В България":

    Много точно определение
  • 29 Алотропия Йончева

    9 3 Отговор
    Каква Силициева долина - ЕС ни превърна в Менделева таблица - кой луд ще дойде да живее в това сметище
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Гого

    13 0 Отговор
    Така ме върнаха че след 10 годишен гурбет в чужбина парички здравеопазване...се прибрах за 10 години в България.....е корупция ,убийства ,мутрогени,стари номенклатурчициили децата им държат целия бизнес....И пак заминах с семейството,не издържахме.
  • 32 ТРОШАЧА

    8 0 Отговор
    Смешници... Процеса е необратим и никой не иска да се връща!!! Защо да се връща? Да ви пълни гушите и да ви работи за 300 € ??? Все повече ще се махат от тази опорочена,, държава''. Така че се подгответе да живеете с цигани и последните оцелял пенсионери!
  • 33 боцмана

    7 0 Отговор
    Може би имат предвид не силициева долина а силиконова държава.
  • 34 Димитър

    10 1 Отговор
    Висшист докторант работи за 700 лева в БАН. Бай Иван с основно работи за 600 в завод. Сульо със средно образование взема по 2 000 в игрална зала като крупие.
  • 35 Иван

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "KAK LI 6E SE iS4ISTIM OT BUKLUKA":

    А бе няма ли да се научите да пишете на български език и стига с тая маймуница
  • 36 чичо рук

    7 1 Отговор
    СТРАНДЖА-САКАР република на младостта! Тъпаци, тридесет години полагахте кански усилия да разкарате 3 милиона българи от Родината ни, а сега върнете се! Тук останаха само дебили, племенници и уйчовци /министри по роднинска линия/, асансьри и пр. пасмина!
  • 37 Турлак

    4 2 Отговор
    Тези не се разбраха , че работата не опира до пари. ,, ОБРАЗОВАНИЕ, ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ И СИГУРНОСТ ! ,, Другите неща сами ще се наредят. Германия за това е добре, не че заплатите са големи, а социалните функционират. ,, СОЦИАЛНА СРЕДА ,, . МАСКАРИ ТАКИВА.
  • 38 Чета депутатски глупости

    7 1 Отговор
    Голяма грешка е да се дават пари на държава, която като ти се разболее детето те оставя да правиш фейсбук-кампании, за да се спасяваш. С аргумента "ЗНАЕШ КАК Е, ПАРИ НЯМА". Да живееш в държава, пропита на всички нива с уродлива шуробаджанашка корупция и прости некадърници на всички нива, липса на елементарна правна сигурност, в която произволът на институции, полиция, министерства, общини е ежедневие. Държава с мръсни водоеми, мърлява и неподдържана природа, изключително мръсен въздух, некачествени имитации на храни по магазините, нитратни зеленчуци по пазарите (без контрол). Държава, в която като се разболееш, почваш да се влачиш по мръсни и допотопни "болници", а в интензивните отделения се развъждат хлебарки и мултирезистентни бактерии. Държава, в която като остарееш и просто осъзнаваш, че за нея си един човешки отпадък, който проси 30 лева (16 Евро!!!!) увеличение и това е колосален товар за "невероятната" й икономика. Държава, в която банда малоумници (министри!!) се разпореждат със съдбата ти и те съсипват с дебилните си решения. Държава, в която като стъпя и чувствам безпомощност от мизерията пред всеки дом, блок и автобусна спирка, та до карикатурното поведение на нелепите й и фрапиращо прости политици. Държава, в която пошлите, наглите, селските тарикати, простаците, егоистите и крадците се чувстват великолепно в грозната си кочина. А глуповатите хорица се оплакват във фейсбук, като са си вменили, че сайт с реклами, ще им оправи проблемите. Гледах
  • 39 Чета депутатски глупости

    6 3 Отговор
    Глeдaх кaк хoрa, зaлъгвaни прeз цeлия cи живoтeц c пaтриoтични клишeтa грoхвaхa пoкрaй мeн, cъcипaни oт рaбoтa и cтaрocт и нaй-нaкрaя ocъзнaвaхa кaквa зaблудa и измaмa e вcичкo. Държaвa, в кoятo нe иcкaм дa учacтвaм, щacтлив cъм, чe oт дълги гoдини нe учacтвaм и ce рaдвaм, чe и дeцaтa ми НЯМA ДA учacтвaт. Тe рacтaт, учaт и ce рaзвивaт в eднa здрaвa и cигурнa cрeдa, къдeтo чoвeк мoжe нaиcтинa дa ce нacлaждaвa нa живoтa cи, нa cвoбoднoтo cи врeмe, млaдocттa cи и имa бъдeщe. Нaй-плaчeщитe зa милитe бългaри, дeтo ги нямa ca пoлитицитe и кръчмaритe. Aми глeдaйтe cи рaбoтaтa. A нa вcички, кoитo имaт 2 ръцe и 2 крaкa - измитaйтe ce пo-бързo oт тaя крaдливa и бeзcмиcлeнa държaвa, рaбoтeтe нa мяcтo, къдeтo щe имaтe нoрмaлнo eжeднeвиe, cигурнocт, къдeтo щe ce нacлaждaвaтe нa oтпуcкитe cи, нa млaдocттa и дeцaтa cи, къдeтo щe имaтe дocтoйни cтaрини! Кухият пaтриoтизъм e зa нaивници и e eднa измaмнa зaблудa!
  • 40 Labas

    5 0 Отговор
    Интересно от 39 коментарии нито един не вярва на министъра ,няма нито един положителен, защо ли ???
  • 41 Селянин

    5 2 Отговор
    Силициева долина с 1500 000 неграмотни цигани, 2500 000 едва оцеляващи пенсионери, 2500 000 работещи бедни и700 000 некомпетентни държавни служители. Голям смях.
  • 42 Тео

    0 1 Отговор

    До коментар #25 от "Някой не разсъждава трезво":

    Много точно!!!
  • 43 бай ви знаете кой

    0 1 Отговор
    Силициева или тиквена? Преди две години бяхме на първо място в света по производство на тикви /по точно по усвояване на кинти за производство на тикви/
  • 44 Лабас

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "Някой не разсъждава трезво":

    Те тези които смятат да го правят, ако можеха да разсъждават нямаше да сме на това дередже.