Last news in Fakti

30 Ноември, 2019 10:11 2 229 4

Оригинална идея от Нидерландия: бъбренето на касата е желателно

  • нидерландия-
  • каса-
  • супермаркети-
  • разговор-
  • възрастни хора

В Нидерландия имат оригинална идея как да се борят срещу самотата на възрастните хора

Оригинална идея от Нидерландия: бъбренето на касата е желателно - 1
Снимка: Shutterstock

Те отдавна не ходят на работа и не се срещат с колегите си. Децата им са пораснали и вече не живеят при тях, някои са в друг град или друга държава. Сбогували са се и с повечето от старите си приятели. Самотата при възрастните хора не е проблем само в България.

Една нидерландска верига дава малък, но симпатичен пример как може да се помогне на възрастните, за да не се чувстват социално изолирани. Веригата „Джъмбо“ отвори специална „каса за бъбрене" в градчето Влиймен, Нидерландия. В супермаркета решили да променят поне отчасти обичайната култура на пазаруване в Нидерландия: повечето хора минават през магазините след работа и бързат да се приберат вкъщи.

Забързаното ежедневие води до стрес - никой не иска да чака дълго на опашки, хората се оплакват, че отворените каси са твърде малко, а клиентите, които се впускат в разговор с касиерите, обират изнервените погледи на чакащите. Много хора избират онлайн пазаруването, за да пестят време.

Част от посетителите на магазините обаче не участват в тази динамика. И точно за тях са помислили във Влиймен. На „касата за бъбрене" можеш да стоиш дълго. Касиерите охотно разговарят с клиентите по ежедневни теми, задават въпроси и изслушват отговорите. Атмосферата е като в онези малки квартални магазинчета, които стават все по-голяма рядкост - както в Германия, така и в България.

Разговорите могат да продължат и след плащането на касата. В супермаркета е обособен специален ъгъл за пиене на кафе и разговори. Там доброволци от нидерландска неправителствена организация са на разположение, за да продължат комуникацията.

Самотата става все по-голям проблем

Самотата расте сред възрастните, а финансовите проблеми и забързаното ежедневие маргинализират все по-голяма част от тях. По данни на германското Министерство на семейството, възрастните граждани, жените и младежите, 9,1% от хората на възраст между 40 и 89 години редовно изпитват самота. Подобна, а и по тежка, е ситуацията и в другите европейски държави. Все повече са социалните инициативи, които се опитват да се борят с този проблем.

Във Виена функционират над 100 пенсионерски клуба, които предлагат различни социални активности. От 2017 година насам част от тях предлагат и срещи за запознанство. За кулинарите сред по-зрялото население пък се грижи една частна инициатива, която наскоро отвори втората си сладкарница във Виена. Във „Vollpension" възрастни хора готвят, сервират и разказват истории на младите си посетители. „Защото най-вкусният сладкиш винаги е при баба", казват създателите.

В германската провинция Северен Рейн-Вестфалия друга група млади хора подарява торбички с плодове на пенсионери, за да се погрижи за здравословното им хранене и да им подари радост и внимание. Торбичките с продукти на стойност пет евро се раздават веднъж или два пъти в месеца. Средствата за тях се набират от дарения и спонсори. Инициативата „Торбичка с плодове" през 2018 година спечели стипендия от общогермански конкурс за насърчаване на доброволния социален ангажимент. Паричната награда им беше връчена лично от канцлерката Ангела Меркел.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 dynamo

    16 2 Отговор
    А у нас забитите касиерки едвам " добър ден " ти казват и нагло започват да премятат покупките на следващия клиент върху тези на предходния. Все бързат и препират. Често нацупени и недоволни
  • 2 Слънчева Варна

    4 2 Отговор
    Каси за бъбрене - ми как няма да има такива, като в тия дупки Белгия и Холандия са само откаченяци, педофили, третополови, педерасти, психопати, сексуални откачалки и всякаква циганска,турска и арабска сволоч. Пълна депресия и пълен минус.

    Коментиран от #4

  • 3 Ал та фанах Атаопънах

    3 0 Отговор
    Не само желателно но и раздразнително за чичкото зад тебе дето ще те изрита зад колената.
  • 4 Ха-ха-ха

    0 4 Отговор

    До коментар #2 от "Слънчева Варна":

    По-голям депресант от теб надали има:)