4 Декември, 2019 16:28 1 731 16

Няма да има увеличение на майчинските през 2020 г.

  • майчински-
  • заплащане-
  • пари

Не бе прието предложението на БСП за 650 лв. обезщетение между първата и втората година

Няма да има увеличение на майчинските през 2020 г. - 1
Снимка: БГНЕС

Паричното обезщетение за отглеждане на дете до 2-годишна възраст и догодина остава 380 лв. Това решиха депутатите след като приеха текстове от Закона за бюджета на ДОО за следващата година.

Предложението беше гласувано със 117 гласа "за", 77 "против" и 7 "въздържали се". През 2019 г. размерът на майчинските също бяха 380 лв., пише novini.bg

Не бе прието предложението на БСП за 650 лв. обезщетение между първата и втората година. Именно 650 лв. е и искането на социалистите за минимална работна заплата през 2020 г. Необходимите средства за това ще са около 75 млн.лв. допълнително, което не натоварва бюджета, обоснова се Георги Гьоков. Как 380 лв. могат да заместят доходите от труд, които майка получава, попита той.

"Демографският проблем в България е налице, как тогава виждате да се отглежда дете с 380 лв. когато 363 лв. е границата на бедност у нас. Предложете атрактивни бонуси като по-кратък работен ден и повече детски градини", посъветва Гьоков.

Отхвърлено беше и предложението на ПГ "Воля" обезщетението да е равно на минималната работна заплата за 2020 г.

Бюджетът на ДОО е насочен към стимулиране на хората да се връщат по-бързо на работа и да не зависят много от социалните плащания, защити разписаните пари от правителството новият министър на труда Деница Сачева.

Тя припомни, че правителството вече е обявило, че всяка година ще бъдат заделяни във фонд 70 млн. лв. за строеж на детски градини. От тях 22 млн. лв. плюс още други 10 млн. лв. допълнително ще има за покриване от държавата на такси за детски градини за социално слаби семейства. Към малките населени места ще бъдат осигурени и възможности за мобилни услуги. В този бюджет трябва да има баланс между всички интереси, между приходи и разходи, подчерта министърът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 боцмана

    24 0 Отговор
    Не разбрахте ли най после , че целта на ГЕРБ е затриване на нацията.
  • 3 Макарон

    17 1 Отговор
    А минималната се вдига, защото държавата иска осигуровки и данък общ доход, а не иска да дава пари за майчинство и пенсии. Абсолютна подигравка с майките, пенсионерите и инвалидите.

    Коментиран от #5

  • 4 Ковчежника

    10 0 Отговор
    Бюджeтът нa ДOO e нacoчeн към cтимулирaнe нa хoрaтa дa ce връщaт пo-бързo нa рaбoтa и дa нe зaвиcят мнoгo oт coциaлнитe плaщaния, зaщити рaзпиcaнитe пaри oт прaвитeлcтвoтo нoвият миниcтър нa трудa Дeницa Caчeвa.
    Да, ама всъщност трябва да е точно обратното, майките трябва да бъдат стимулирани да си гледат децата до 2 г. възраст, както и това да имат повече от 2 деца (специално българките).
  • 5 Макрон е бабофил

    1 17 Отговор

    До коментар #3 от "Макарон":

    Ало, ние работим и произвеждаме. Пенсионерите навремето работеха в едни измислени предприятия, измислени професии, плащаха се измислиени заплати в не пазарна, а измислена икономика. Който иска да опонира да се замисли защо фалираха тези предприятия днес? Или защо не се запълниха нишите осободени от фалиралите предприятия? Ето затова не заслужават пари.

    Коментиран от #8, #9

  • 6 Гост

    9 0 Отговор
    Майките, раждането на децата, отглеждането и тяхното здравеопазване никога не са били в приоритетите на ГЕРБ, така че нищо ново. Там няма поръчки за милиарди, наши фирми, далавери под масата. Tрябва да си много напредничав, далновиден ръководител за да гледаш по-напред от носа си, от бюджета за тази година. Друго си е едни милиарди за некачествено саниране, примерно, или ремонти....
  • 7 criminal

    6 0 Отговор
    Нека стане 650 но за майки с до 3 деца, които си плащат осигуровките, пълнолетни са и имат средно образование......иначе е поредната стимулация за размножаване на мургавите ни братя.........
  • 8 criminal

    7 1 Отговор

    До коментар #5 от "Макрон е бабофил":

    Тук не си много прав....произвеждахме машини и какво ли не на които няма кой да работи днес.....пример.....стругове и фрези които работят перфектно и до днес ама всеки иска да е началник или писар пред компа цял ден вместо да работи за парите си......
  • 9 Последния софиянец

    8 1 Отговор

    До коментар #5 от "Макрон е бабофил":

    Какво произвеждат? Едни клечки за зъби и тоалетна хартия не можете да произведете. И те са внос. Половин България работят охранители, а другата половина лапат мухи по така наречените офиси.

    Коментиран от #11

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Спиридон

    0 2 Отговор

    До коментар #9 от "Последния софиянец":

    Каквото е останало да се произвежда,се изнася за чужбина ! А и охранител също е професия, да не мислиш че не е отговорна работа,и няма рискове ? Много е лесно да се коментира ! НХайде лека вечер от мене !
  • 12 Вуте

    3 0 Отговор
    Затова има демографска криза и народа "изчезва !
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 соросоидни кърлежи

    1 0 Отговор
    Бюджетът има приоритети, и на последно място майки и деца, може би прав е Горанов и правителството, вече никакви пари не могат да спасят България от демографска катастрофа.Те го знаят най добре, понеже последни 10години бягство от този скотски живот стана навик на все повече българи.Останаха цигани ,пенсионери,500 000хл.държавни служители и гладни работещи, но скоро и това ще приключи.Всичко върви по план- България е заличена и никакво чудо не може да ни спаси.Това да не би свинска чума, при свинете по лесно, вкарваш ги здрави от други държави и готово,при хората пак може примерно цигани раждат като на световно, идват и имигранти-талибанска сган,желаещи много да завладеят земя на Балканите.
  • 15 А..... ?

    3 0 Отговор
    Ами 16 милиона отидоха двигатели на старите самолети, пари нема. Явно децата и майките не са важни!? А, господа управляващи???
  • 16 Един

    6 0 Отговор
    Помияри! Затриха държавата за 10 години!!!!