Last news in Fakti

7 Декември, 2019 21:30 21 414 65

Приключи изнасянето на полското злато от Англия

  • полша-
  • златен резерв-
  • великобритания

Ценният метал е полска собственост и е бил съхраняван в Лондон

Приключи изнасянето на полското злато от Англия - 1
Снимка: Shutterstock

Завърши серията секретни операции по връщане на полското злато в страната, което дълги години се съхраняваше в Bank of England. Обикновено пренасянето на такова количество злато остава тайна дори и след транспортирането му. От фирмата, охранявала пренасянето обаче решиха да разкрият някои подробности. За превозването му са били необходими 8 полета със самолет Boeing 737.

Една от причините за връщането му в родината се крие в самото име на полската валута – „злота”, което идва от злато. В историята на полската злота днешната операция не е първата такава. На 4 септември 1939 г. Полша организира евакуация на всички свои златни запаси. 80 тона златни кюлчета са били прехвърлени през Румъния, Турция и Сирия във френски колонии в Африка. „Започнаха дискусии какво ще се случи с това злато. Френската национална банка не е искала да ги върне на Полша, като я обявява за несъществуваща държава. Но британците и американците направиха така, че златото да бъде върнато през 1944 г.”, разказва историкът Томаш Бохун.

Тогава необходимостта от преместване е била войната. Днес националната банка се подготвя за ново такова, но не заради военни действия, а поради очаквана икономическа криза в света. Полският сейм работи за осигуряване на голяма финансова независимост на страната. „Виртуалните пари на практика могат мигновено да се изпарят, а финансовите кризи, на които бяхме свидетели през последните 20-30 години, могат да се повторят. Всичко това се дължи на крах на необезпечените парични средства и неоправдания дълг. Именно поради тази причина превръщането на валутата в злато, има оздравителен ефект върху местната икономика”, обяснява депутатът от полския Сейм Робърт Виницкий.

Разбира се, причина за преместване на златото от Великобритания обратно в Полша е и Брекзит, поради който Островът не изглежда най-надеждното място за съхраняване на богатство. Също така Лондон вече нееднократно е отказвал на отделни държави да върне техните златни резерви, които се съхраняват във Великобритания. Най-пресния пример е от 2018 г., когато беше отказано на Венецуела връщане на златни кюлчета. Bank of England поиска застраховка и обяснение защо Николас Мадуро иска да се разпорежда с ценния метал. „Това, което е наше богатство трябва да се съхранява на територията на страната. Полското злато е по-сигурно да бъде в Полша”, казва Виницкий.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Айнщайн

    79 14 Отговор
    Във Венецуела явно имат машина на бъдещето , щом през 2048-ма са си искали златото, а Англия не им го дала. Или пък ние верно сме 30г. назад и дори календара не ни зачита.
  • 2 Бесен Язовец

    115 19 Отговор
    Кой знае какъв позлатен чугун са им върнали ингилизите!
  • 3 ЦЕЦО АПАРТАМЕНТА

    108 11 Отговор
    E ние също изнесохме толкова към Западни трезори ама на наше име.
  • 4 Агент Харолд

    85 98 Отговор
    Бая злато отиде преди падането на комунизма в руския трезор. Открадено, наше злато

    Коментиран от #5, #55

  • 5 Бесен Язовец

    79 71 Отговор

    До коментар #4 от "Агент Харолд":

    Това на кафе ли го видя бе сульооооо?
  • 6 Трънки и Глогинки

    22 10 Отговор
    Тез' червени домати, кой ги мама изяде :)
  • 7 Последния софиянец

    125 13 Отговор
    Нашето злато е на сигурно място в Канада. Дънди Прешъс ни го пазят за 2048 г.
  • 8 Богат беден

    85 9 Отговор
    Луканов изнесе сребърния фонд на България, който е не по-малко ценен. То никога няма да се върне в България.
  • 9 Шменди Капели

    18 4 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Най-пресния пример е от 2048 г. ............. Милена Богданова трябва да се върне към статиите със строителните фантазии. Много ѝ станаха публикациите с измислици.
  • 10 Бай хой

    63 8 Отговор
    Това беше номера. Да пуснат американците ако им върнат златото(суверенитета). И скоро ще станем свидетели на янки гоу хом. Нашето злато също е на албиона. През 1996г. Блокираха плащанията за да свалят Виденов. И сега ако тиквата само мръдне отново ще блокират плащанията. З
    Българското злато го изнесоха по времето на жеби жебев за претопяване и стандартизация в Швейцария и от там директно на острова. Тогава и мангустите продаваха кюлчета. Куфарчетата не бяха с банкноти.
  • 11 Усмивката

    27 3 Отговор
    За миг помислих да не съм в дупка на времето.Но случайно, както винаги по телевизията говореше премиера и давайки интервиу за местните медии ,че сме били най бързо развиваща се иконо.ика в света .И влезнах в реалността.Щом се развиваме може да сме 95, 2000, 2009 , но не и 2048.Тогава по прогнозни данни требе да сме пренаситени та презлели.
  • 12 Рошко

    47 3 Отговор
    Мн държави са си искали златото, ама ингилизите не го връщали, а сега де демек дадеш ли им ли нещо ценно за съхранение, ако искат ще ти го върнат тцтцтц как да не ги о ичс човек
  • 13 Borislav Popov

    43 56 Отговор
    А братушките кога ще ни върнат нашето злато? Русофрениците дали имате информация?

    Коментиран от #14, #15

  • 14 Последния софиянец

    62 14 Отговор

    До коментар #13 от "Borislav Popov":

    Като свърши американската окупация.
  • 15 Тъпо тролче

    56 19 Отговор

    До коментар #13 от "Borislav Popov":

    Интересно, а дали американците ще ти върнат мозъка, защото явно си го оставил на съхранение там! 🤔
  • 16 Мемфис

    34 63 Отговор
    Англичаните върнаха на поляците златото, но ушанките нашето-НЕ!!!
    Най- големите злини на България са докарали крадците-алкохолици!
    А този сайт е окупиран от няколко червени кратуни, които са платени от ушанките и плюят родината ни от сутрин до вечер.
  • 17 Голем смях

    38 52 Отговор
    А БЪЛГАРСКОТО ЗЛАТО КОГА ЩЕ СЕ ВЪРНЕ ОТ МОСКВА?

    Коментиран от #42

  • 18 Голем смях

    41 40 Отговор
    По времето на урода Живков ,46 тона злато са предадени на ..съхранение в СССР .Още го съхраняват ватенките.
  • 19 Кога ще си вземем БГ златото

    55 3 Отговор
    от BANG OF ENGLAND, изнесено от Луканов през 1990г., човекът заедно с П. МЛАДЕНОВ създал днешната МУТРИНСКАТА ДЪРЖАВА
  • 20 Devil

    59 5 Отговор
    Няма смисъл никой за сега да ни връща злато, сребро и други след като народът няма да види и усети нищо,а безполезните управници да го гепят до последна унция!!!!
  • 21 Френската национална банка не е искала

    36 0 Отговор
    Да ги върне......френски номера

    Коментиран от #22

  • 22 Зайко Байко многознайко

    39 3 Отговор

    До коментар #21 от "Френската национална банка не е искала":

    Всички гадорийки идват от франсетата и ингилизите. Който е по стар и помни " Магурата", знае какви е санже, каше и т.н. Франсетата са го измислили преди нас.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Обикновен Бг

    35 7 Отговор
    Странно. Англетаа нищо не връщат. Каво ли са им върнали ?
    Доколкото съм чел от 1904 прибират за "съхранение" златото на държавите до което се докопат.
    Първият случай е бил 1904, руският император предава императорското злато на своята братовчедка английската кралица за съхранение. Но през 1916 когато си иска златото за да изгради Бялата армия тя му отговорила, че по-добре да дойде да си го вземе лично понеже тя не могла да му осигури сигурноста. Знаете какво става с императорското семейство. Странното е, че все по напред излиза версията, че зад убийството им стои ми-6. Най-вече поради загадъчната смърт на всички преки наследници на императора, и то винаги след като си поискат златото от английското крал.семейство. От тогава до сега мисля, че 68 страни са си поискали златото което англетата "съхранявали". Но след такова поискване винаги нещо се случва с това правителство което си е поискало златото. Май имаше само 2 случая в които са го върнали, единият беше с френското злато. Още през 45 Де Гол го поисква в името на Франция като легитимно правителство, странното е в това, че му отказват поради това, че той не бил легитимно избраният президент и правителство. Могли да го дадът само на правителството на Виши, то било легитимното правителство ( а в същият момент англичаните никога не са признали Виши за легитимен презитент).
    Моля вище сегашният случай на Венецуела, Уругвай, и Буркина Фасо.
    Преговорите продължават до 1955 и след поставен ултиматом от Де

    Коментиран от #26, #36

  • 25 Обикновен Бг

    53 3 Отговор
    Преговорите продължават до 1955 и след поставен ултиматом от Де Гол Англия им връща тяхното злато. Вторият случай е със "спсеното" норвежко злато от англетата. Там сагата продължава до 1987 г. но англичаните предават само малка част от норвежкото злато и то след 42 години преговори през 1987.
    ДРУГИ СЛУЧАИ НЯМА НА ВЪРНАТО ЗЛАТО ОТ ТЯХ.
    Та се чудя какво ли са им върнали !?!?!?
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 сърп и чук

    16 21 Отговор
    Kомуниста кръв повръща,но откраднатото не връща!
  • 30 Обикновен Бг

    27 2 Отговор

    До коментар #26 от "Българин":

    Личният полк за охрана на императорското семейство са го наричали Белият полк.
    При разиграващите се събития на фронта през ПСВ императора започва да събира отделна армия за защита на Императорска Русия от метежните партии преди всички анархистите, староверците и набиращата все повече популярност ком. партия.
    Първият корпус който се присъединява към белият полк е женстрият стрелкови батальон. Точно той отбранява Зимният дворец по време на октомврийската революция.
    Емблемата на Белият полк е била черна свастика на левият ръкав на официалната бяла униформа на полка.
    Веднага след октомврийската революция тази армия се разформирова а голяма част от офицерският състав и от самият женски батальон е разстреляна. Армията се разпръсва временно, като различни части от нея, и отделни войници се присъединяват към НОВАТА Бяла армия.
    Затова е и кръстена Бяла армия ( в памет на най-приближените на Императора) , макар, че са няколко различни корпуса на различни места в Русия

    Коментиран от #35

  • 31 проба

    48 4 Отговор
    Що не пишете за златото на България което дънди прешълс изнася незаконно със съдеиствие на правителството ни.
  • 32 Телефончету

    8 0 Отговор
    Каква интересна новина научих...!
  • 33 Бай хой

    43 7 Отговор

    До коментар #28 от "Руските свине":

    Със това злато са платени дълг и репарации на България към Парижкия клуб. Чрез решение на Българското народно събрание и правителство. Значи трябва да поискаш от Парижкия клуб да ти върне златото. А при създаване на Българската държава османската империя иска и плащане на дългове и за строителство на железници. Тогава Русия се намесва и опрощава дълг на османците към Русия за сметка на българските задължения. Бива ли да си толкова нагъл и неблагодарен?

    Коментиран от #38

  • 34 Телефончету

    8 0 Отговор
    Каква интересна новина научих...!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Домакин

    5 12 Отговор

    До коментар #24 от "Обикновен Бг":

    Толкова си убедителен, особено с това "правителството на Виши" и " ... а в същият момент англичаните никога не са признали Виши за легитимен презитент ..." , та ми стана ясно колко са реални глупостите които си написал!

    Коментиран от #37, #53

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Обикновен Бг

    23 2 Отговор

    До коментар #33 от "Бай хой":

    България е дала заем на Франция през 1907 г. 145 милиона златни лева. Вижте оригинална полица от договора на 4 езика. Срок на погасяване 60г.
    .
    Уважаеми съграждани моля, ако обичате проверете какъв е бил номиналът на златният лев по това време, колко американски долара за 1 златен лев. Жалко, че няма да проверите.
    Ето го и самият договор - ДА НЕ КАЖАТ ПАК НЯКОИ, ЧЕ НЕ СА РАЗБРАЛИ :
    https://bultimes.com/wp-content/uploads/2018/12/41836309_2073927649332644_3399637094920880128_o.jpg

    Коментиран от #39

  • 39 Бай хой

    8 3 Отговор

    До коментар #38 от "Обикновен Бг":

    Ти между Франция и парижкия клуб правиш ли разлика? А знаеш ли колко Български войници са умрели от глад и холера? А знаеш ли Фердинанд с колко злато абдикира и живее с него до 1948 година?
  • 40 Вътрешна жина на външната 🚾

    13 0 Отговор
    Поляците са един особен народ, цялата им история е такава, но всяка държава с изключение на нашата, мисли с години напред,така че тези пидробни приказки отново са излишни, а някой отново мисли. за бедния народ, но ако го набара това злато, ще си го прибере в панелката.. малко и на себе отдаването ще даде...! (грешка човешка,)
  • 41 Аве ей

    11 2 Отговор

    До коментар #35 от "Българин":

    Шмульо, дрънчиш на кухо, бе. Тая материя не за теб. Айде оди да доиш кравата, че нема да те чека цел ден
  • 42 факт

    2 4 Отговор

    До коментар #17 от "Голем смях":

    военен трофей не се връща!
  • 43 Жеков

    23 2 Отговор
    Българското злато в Канада е около 100 тона и е подарено на Канада на цената на 5 тоно злато.
  • 44 КУРнинов

    8 23 Отговор
    А нашето е при рашка бумбашка с кагебейската фуражка подарено от Тошко правешки селския тарикат управлявал 30г. България и фалирал 3-три пъти страната си!
  • 45 имам въпрос към русофилите

    8 15 Отговор
    Бай Тошо навремето закара златото на България, мисля около 20 тона, за съхранение в Масква. Дали ще ни го върнат?

    Коментиран от #46, #51

  • 46 Цун Кай Ху

    12 4 Отговор

    До коментар #45 от "имам въпрос към русофилите":

    Ти му помага да го карате с РК1 нали???

    Коментиран от #47

  • 47 ти го цункай

    6 6 Отговор

    До коментар #46 от "Цун Кай Ху":

    това си е факт, провери и тогава се изхождай по въпроса! Не е необходимо лично да си го носил. Имало е кой да го пренесе. С влак е било.
  • 48 Дидо

    9 1 Отговор
    Ми имат хората връщат си го ....наш Ганьо виси цивка !!!!
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Това е демокрацията

    11 0 Отговор
    Възможността , силният да гепи от по слабия.
  • 51 Прометей

    11 4 Отговор

    До коментар #45 от "имам въпрос към русофилите":

    А.... , към дупелизците на говедарите (нарекли се сащ ) или към кръвните им братя, пиратите (нарекли се Англичани, чиито поданник е (СЪР -ФРАНСИС ДРЕЙК- Най признатия пират (на самом мире) - въпроси нямаш ли..... ? Въ.... ? :)

    Коментиран от #60

  • 52 Иван

    3 1 Отговор

    До коментар #35 от "Българин":

    Мишел Обама да ти го отпраска.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 6666

    3 8 Отговор
    На 10.01.1884г.с указ 1144 на княз Батемберг е приета конвенция за изплащане от България на Русия разноските по окупация на княжеството от руските имперски войски на стойност 10680250 миля. рубли-32.5 тона злато.Последната вноска е платена на 13 юли 1896г. Толкова струва свободата на Б-я.Не се радвайте! През 1959г. българския златен резерв натрупан по времето на третото българско царство -26 тона,тайно са откарани в Русия."Сградата на БНБ нямало да издържи на атомна бомбардировка" и разбира се нито грам не се връща обратно в България.

    Коментиран от #56, #63

  • 55 Старото

    6 3 Отговор

    До коментар #4 от "Агент Харолд":

    Златото което са изпратили в бившия СССР е било изпратено за рафиниране, тъй като тогава не сме имали възможност за това. Едва след рафинирането то става ценно за банкови операции. Чети повечко.

    Коментиран от #62

  • 56 Старото

    2 0 Отговор

    До коментар #54 от "6666":

    Пишеш глупости. Колко каратово е било златото? 10 златни рибки или франкове не са равни на 10 гр злато.
  • 57 мани мани

    4 3 Отговор
    руснаците кога ще ни върнат 32т. злато?
  • 58 1234

    6 0 Отговор
    А нашето вече 20 г се изнася през 5 златни концесии, 12 т годишно, срещу 1.4 конц такса и забележете на декларативен принцип! Колко обяви концесионера че е добил върху това плаща.

    Коментиран от #59

  • 59 100

    0 0 Отговор

    До коментар #58 от "1234":

    Не 20, а поне от 60 години, ако не и повече...
  • 60 имам въпрос да

    2 1 Отговор

    До коментар #51 от "Прометей":

    Какво правят вашите дечица златни мамини те, при краварите и при пиратите-англичани? Защо не отидат при товарищ Путина? А? Не ви чувам?
  • 61 po-znaesht

    1 1 Отговор

    До коментар #35 от "Българин":

    Мноого неграмотен си ,нашия!!!А по-лошото е и ,че не искаш да се учиш ОЩЕ!!
  • 62 Мъка,мъка

    1 0 Отговор

    До коментар #55 от "Старото":

    Рафинирано е завинаги на съхранение в Русия...
  • 63 po-znaesht

    2 1 Отговор

    До коментар #54 от "6666":

    Като е тайна изнасянето на златото ни в СССР, ТИ как разбра нашия?? Сигурно си българския милия ми супер Джеймс Бонд??
  • 64 Волен

    4 2 Отговор
    А Б.Б. хариза златните мини на България на разни фирми фантоми за някакви си жалки комисиони в книжни долари....по прости от българите нема-е па нема казва шопът...ГРОБАРИ ВЪРНЕТЕ ЗЛАТНИТЕ МИНИ НА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА!
  • 65 Бай Тошо

    0 0 Отговор
    На Живков,трябва да му целувате задника,че човека толкова много беше направил. Сега след 30 години още се краде от направеното на бай Тошо.