10 Декември, 2019 22:28 4 168 19

България с поредна стъпка към Еврозоната

  • евро-
  • еврозона-
  • българия

Създаването на равни условия за частните и държавните предприятия ще насърчи стабилен и конкурентен бизнес сектор

България с поредна стъпка към Еврозоната - 1
Снимка: БГНЕС

България изпълни още един от ангажиментите си, свързани с присъединяването ни към валутно-курсовия механизъм ERM II и банковия съюз, съобщиха от Министерството на финансите.

България се присъедини към насоките за корпоративно управление на държавните предприятия на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Генералният ѝ секретар Анхел Гурия е уведомил министър Владислав Горанов, че страната ни получава статут на прилагаща насоките държава. Насоките помагат за по-доброто и прозрачно управление на държавните предприятия.

Подобряването на управлението на държавните предприятия чрез преразглеждане и привеждане в съответствие на българското законодателството с насоките е част от ангажиментите, които България пое във връзка с намеренията на страната ни да се присъедини към ERM II и банковия съюз. Статутът на прилагаща държава е и значителен напредък към пълноправно членство на страната ни в Организацията за международно сътрудничество и развитие.

Това е важна стъпка по пътя на България към валутно-курсовия механизъм ERM II и банковия съюз, подчертават от финансовото министерство. Според Горанов е напълно реалистично страната ни да се присъедини към механизма, известен като "чакалня за еврозоната", до края на април догодина.

Новите Насоки на ОИСР от 2015 г. за корпоративно управление на държавните предприятия представят набор от добри практики относно правната и регулаторна рамка за държавните предприятия, професионализирането на функцията за държавната собственост и организацията на корпоративното управление на държавните предприятия. Те осигуряват и международно съгласуван показател за сравняване, който да помогне на правителствата при оценката и подобряването на начина, по който упражняват функциите си за собственост в държавните предприятия. Повишената ефективност и по-добрата прозрачност в държавния сектор ще доведат до значителни икономически ползи.

Създаването на равни условия за частните и държавните предприятия ще насърчи стабилен и конкурентен бизнес сектор. Ползотворното сътрудничество с ОИСР в тази област продължава и в момента за изготвяне на подзаконовата нормативна уредба, като впоследствие ОИСР ще окаже и съдействие на Агенцията за публичните предприятия и контрол за повишаване на капацитета ѝ във връзка с възложените ѝ нови функции по отношение на публичните предприятия.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Опа

    19 3 Отговор
    Като гледам автопарка на снимката оставам с впечатлението, че снимката е от 98
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ИМПЕРИАЛИСТ

    6 5 Отговор
    "Когато Българин реши да гони заек, ще го настигне и с волска кола" /Турска поговорка/
  • 5 Усмивката

    11 0 Отговор
    На какъв език е писано това.Ако така ще си говориме след влизането ни в Еврозоната ,по добре да не влизаме.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Тиквун

    15 3 Отговор
    Тук е прекрасно! Няма заводи да ви тровят, месото е пълно с вода, за да не дебелеете и автопарка е на ниво Куба
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Бибиян

    15 3 Отговор
    Нека да влезе България в еврозоната. Тъкмо ще си продам имота вместо за 30к евро за 60+к евро. Както са цените в еврозоната. Смятайте цените на имотите как ще хвръкнат - кеф за собствениците. Щом господарите са решили да набутат България в еврото ще го направят.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 onq s konq

    5 2 Отговор
    Румънците тичат по-бързо от нас към Еврозоната,но накрая ще влезем По Традиция едновременно.
  • 12 мани мани

    5 4 Отговор
    когато минем в евро, как ще умножават по две наще гастербайтерчета и тия дето ходят из европата за малко, за да си наберат евра и да дотърчат туканка, за да умножат по две и да се радват, да са щастливи? :) как? тоз, който си е беден, нищо няма и да усети от разликата в минаване към евро, освен че просто си губим още от суверенитета ... това да имаш своя си парична единица с герои български изографисани на парите е хубаво, но когато няма равенство е лошо! не може да ми ходите из европата да берете евра и да ми идвате тук и да умножавате по две! не може едрият капиталист да продава бг стоки навън и да бере евра, а тук да плаща стинки и да дава заплатки стинки! това изравняване и игра по правилата трябваше да се случи най-късно 2014г. ама на бизнеса не му оттърва, както и на тия, които берат чужда валутка отвън :) минусчета чакам от берачите, сега! :) аз нямам какво да губя :) пари няма, а в евро ще ми е 300 пъти по-добре!

    Коментиран от #18

  • 13 Blackthorn

    3 8 Отговор
    Еврозоната си отива догодина.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 каролев

    3 3 Отговор
    българия е с поредната стъпка към пропаста
  • 16 Прекрасно

    0 1 Отговор
    Прекрасно. Само , че покрай насоките на ОИСР родните крадци предвидиха и възможността да се приватизират/откраднат вече предприятия от забранителния списък за приватизация. И това също е напредък по пътя към ERM ІІ. Без съмнение
  • 17 Ввв

    4 1 Отговор
    Бълхария с поредна стъпка към пропастта...ай честито рая!!!!!!!!
  • 18 Цървулчета всякакви

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "мани мани":

    Къде ще ти е добре ме мишле,в кочинката ли,е пък стой си и пляскай с ръце,аман от завистливи смешни ганьовци!!!
  • 19 Братя Българи

    2 0 Отговор
    Еврозоната означава предаване на финансовата ни независимост на Франция и Германия.
    Лева да се върже за златото, и БНБ да почне да купува злато.