22 Декември, 2019 16:28 1 483 12

Болничните са нараснали от 8 на 18 дни на човек

  • радосвет радев-
  • болнични-
  • инфлация

Работодатели и синдикати с общо споразумение за тока, болничните и трудовата миграция

"Ръстът на БВП тази година достигна 3.7%, безработицата в момента е рекордно ниска от 10 г. насам. Около 180 000 са безработни в цялата страна между 16 и 64 години, а 280 000 са започнали работа".

Това каза председателят на Българска стопанска камара Радосвет Радев пред БНТ.

Той коментира бизнес средата като устойчива и даде пример с факта, че преди 2-3 седмици България е получила увеличение на кредитния си рейтинг от две авторитетни агенции.

"Тези данни се интерпретират по различни начини - едни казват, че сме в застой, други, че е плахо развитие", коментира Радев.

Той добави, че България, бивайки във валутен борд, няма големи възможности да изрежисира "бумова икономика".

Радосвет Радев коментира и вноса на работници у нас: "Пазарът на труда в момента е всеяден и в много бизнеси се появяват чуждестранни работници, взема се всичко де що мърда".

Специалистът смята, че "работодателите са сатанизирани, заедно с парламента".

"Българският предприемач е лимитран и в този пазар на труда, в който пазарът е еднакъв и българската конкурентоспособност се свежда до цената на енергията и заплатите. Наистина има лимити, в които може да се спрем", обясни той.

Радев коментира и проблема с болничните. Той представи данни, според които през 2017 г. са се паднали на един работещ по 8 дни болнични, през 2018 г. са се падали по 18 дни болнични.

Това означава, че работодатели и НОИ са платили половин милиард болнични, а 180 млн.лв. е делът на работодателите.

"Прогнозата за тази година е драматична - очаква се да има 17 млн. човекодни отсъствали от работа. Нищо не се е случило в България през тези години, за да се удвоят болничните", анализира шефът на БСК.

Реформи идната година по-скоро няма да има заради очакваното влизане в чакалнята на еврозоната, каза още Радосвет Радев.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дам

    16 1 Отговор
    Колко доктори са разследвани и осъдени за издаване на фиктивни болнични листове? Благодаря!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Даа

    21 1 Отговор
    Населението застарява съответно работниците застаряват и боледуват повече.Младите и здравите наполовина се изнесоха в чужбина,на ви сега безработица 4%.
  • 7 Чоко и Боко икономистс

    12 1 Отговор
    Утре ще кажете,че пенсионерите са много и трябва да бъдат разчистени.
  • 8 чиче

    8 0 Отговор
    Безрабоните са предимно цигани.При висока смьртност и емиграция
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Driving pleasure

    11 0 Отговор
    Смешници! Ми 71% от болничните са издадени на държавни служител бе! Останалите явно наистина са болни щото при частника няма хъката-мъката докато можеш те действа
  • 12 ссс

    7 1 Отговор
    Мои познати си взимат болничен, за да ходят на почивки и това не е тайна за никого. Просто така, вместо отпуска. А какво става когато някой го разследват? Пускат го в болничен. Защо? Какво става когато искат да уволнят някого? Пак той в болничен, от един в друг. Защо. Плащат се луди пари за подкупи, за изписване на нереални болести, само и само да се получава болничен, а човека инак си кара немския премиум и си е доволен. На Запад при такива случаи ти пускат един частен детектив, който събира доказтелства и по бързата процедура те съдят и уволняват и това го прави НОИ, а не някой друг. Няма почивен ден, няма работно време, имаш телк, увреден ти е кръста, а те снимат как цепиш дърва, сляп си, а те снимат да караш кола, с пневмония си, а си качваш снимки в инстаграм как караш ски ухилен до уши. А тези пари идват от джоба на всеки данъкоплатец.