ФАКТИ.БГ

Кулинарни събития и шеф-готвачи завладяват София в началото на 2020 г.

Паоло Касагранде е сред кулинарните магьосници, които пристигат в България за GastronomiX 2020

Публикувана: 6 Януари, 2020 21:07
7 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1279
Кулинарни събития и шеф-готвачи завладяват София в началото на 2020 г.
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.

С нов формат, обогатен тематичен обхват и кулинарно магьосничество. В тази обстановка от 28 до 31 януари 2020 г. столицата ни ще приеме изложение СИХРЕ. Международният форум ще създаде професионална платформа за хорека сектора в Интер Експо Център и за първи път от осем години ще се проведе самостоятелно. Основно място ще заемат кулинарните събития и шеф-готвачите от световна класа.

СИХРЕ 2020 ще бъде арена на GastronomiX – едно от най-чаканите кулинарни събития. Тазгодишното издание акцентира на балканската кухня и еко отговорностите на ресторантите и шеф-готвачите.

В GastronomiX ще се включат световни имена от кулинарния свят. Сред тях е Паоло Касагранде, шеф-готвач на ресторант Lasarte в Барселона, удостоен с три звезди Michelin. В ранните си години работи в ресторанти в Италия и усъвършенства уменията си в Милано, Лондон и Париж. Начело на Ritz-Carlton M. B. в Абама, той печели първа звезда Michelin за ресторанта. Заедно с Мартин Берасатеги създава ресторант Lasarte в Барселона. От 2016 г. е начело на гастрономическия проект на хотел Monument, в който влизат ресторантите Lasarte и Oria – съответно с три и една звезда Michelin. Ще почерпим и от опита на Рикардо Мартинес, впечатляващ с кулинарните си умения в ресторант Espai Sucre в Барселона.

GastronomiX 2020 ще бъде подвластно и на кулинарната магия на шеф-готвач Емил Минев. Дирижирал престижни ресторанти в Англия, Дубай, Япония и Малдивите, днес той е директор на кулинарната академия Le Cordon Bleu в Лондон. Шеф Минев е отговорен за подбора на преподавателите в академиите на Le Cordon Bleu и одобрението на талантите в тях. В кулинарното събитие се впуска и шеф Георги Бойковски. Дипломирал се в каталунския университет за шеф-готвачи Sant Pol de Mar, днес той впечатлява със създаването на ястия, съчетаващи традиционализъм и авангардизъм в ресторант „Багри“.

И още...

Сред шеф-готвачите се очаква да бъде Нихад Мамеледжия от Босна и Херцеговина от ресторант Fusion на Swissotel в Сараево. Той основава Асоциацията на шеф-готвачите в Босна и Херцеговина. Развива таланта си като шеф-готвач за посолството на Италия в своята страна. Изповядва философията на еко гастрономическото движение Slow Food. В GastronomiX ще се включи и шеф Алтин Пренга от Албания, собственик на легендарния ресторант Mrizi I Zanave във Фища. Обявен е в Италия за един от революционерите на храната, заради приноса му за развитието на фермерското производство в района.

Знанията си ще предаде и г-жа Йозге Саманджъ. Професорът по османска кухня е ръководител на катедрата по кулинарно изкуство в универсисет Йозеин, Истанбул.

СИХРЕ 2020, което ще се разположи в четири от изложбените зали на Интер Експо Център на повече от 10 000 кв.м. площ, ще се превърне в арена и на националната квалификация за най-престижното състезание за млади готвачи Bocuse d’Or.

Точно две седмици остават до началото на СИХРЕ 2020. Ценителите на добрите вкусове и магията на кулинарията могат да направят свободната си регистрация на www.sihre.bg.

София / България

Поставете оценка на статията:
Оценка 1 от 1 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
мали мали
1 Отговор
Ии сега пенсионерите че се утепат да ви гледат,мали мали

Коментиран от #6


Оценка:
-3 +1

Потник
2 Отговор
Какви шефове бре...Келемета,наркомани и пиянки...Тук в булгаристан шефове,нема..

Оценка:
-3 +1

Готвачите
3 Отговор
и те шефове станаха. Като плейметки са. Въобще кой им обръща внимание на безвкусното шоу.

Коментиран от #5


Оценка:
-1 +1

Прогледнал
4 Отговор
Ма що така? Саде едни "потури и фесове" в това "кулинарно шоу"?
Малка чинийка с мъъъъничко месце и тук-там зеленчук....... това ли ви е "евроджендъро-мюсюлманската" кухня, дето ни я пробутвате?

Оценка:
-2 +0

кулинар
5 Отговор

До коментар #3 от "Готвачите":


Погледни снимката! Някаква малка чинийка с нещо малко и рошаво в нея! И това трябва да ми привлече вниманието, след като вечерях една хубава пача-чорба и кисело зеле с домашни наденици на фурна?!
Тия хора си ориентира рубриката към НЕОРИЕНТИРАНИТЕ 80%.

Оценка:
-0 +2

Пенсионер пита...
6 Отговор

До коментар #1 от "мали мали":


А колко е входа...?

Оценка:
-0 +2

Експо
7 Отговор
Някой от вас май четат през редовете.Става въпрос за изложение в експоцентър,не за реалити шоу. И има готвач с 3 звезди Мишелин,доколкото гурмето..... може да ви пръсне сетивата от кеф,без значение количеството.

Оценка:
-0 +2

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Кралица Елизабет II
Британската кралица отговаря на първия министър на Северна Ирландия, който я пита как се чувства
Е, все още съм жива"

Още бисери