Last news in Fakti

15 Януари, 2020 23:33 2 040 20

НСИ: Европейците спестяват близо два пъти повече от българите

  • българия-
  • ес-
  • спестявания

Шведи, германци и французи са в челната тройка

Европейците спестяват близо два пъти повече от българите, показват данни на НСИ и европейската статистическа служба „Евростат“.

Домакинствата от ЕС спестяват средно 13% от доходите си.

Официална информация в „Евростат“ за спестяванията на българите няма. Но според данни на Националния статистически институт сумите, които българите заделят на влог, са около 7% от всички разходи на домакинствата.

От страните в ЕС най-много спестяват жителите на Швеция – 19,5% от доходите си. На второ място са германците, които спестяват 18,5% от месечните си доходи. А на трето място от наличните в „Евростат“ данни е Франция, където спестяванията са 14,2%.

Европейците не просто спестяват пари на депозит в банките, а инвестират 9% от доходите си в различни финансови инструменти като акции на борсата, пенсионни планове или взаимни фондове, показват данните на „Евростат“. У нас нивото на инвестиции на домакинствата в такива инструменти е изключително малко.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Съгласен.

    10 7 Отговор
    Така е но лапат за сметка на това два пъти повече пишки.
  • 2 Краси Белия

    39 3 Отговор
    Абе, несъстоятелник?! А българите да не би да са азиатци, бе? Запишете си го някъде - няма българите и европейците, защото българите сме европейци!
  • 3 Да, ама

    46 0 Отговор
    Едните имат заплати от 4000-6000 хиляди евро, а другите 400-600, при такива смехотворно заплати. Пестенето е трудно. То не остава много.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 оня с коня

    7 22 Отговор
    Логично е че след като в Зап.Европа/умишлено цитирам Зап.Европа за да е по-ярък контраста/ Заплатите са ПО-ГОЛЕМИ в Пъти от Нашите и Спестяванията на Средния Спестовник да са по-големи.На Практика обаче тоя Факт няма ПОЧТИ НИКАКВО ОТНОШЕНИЕ към СТАНДАРТА НА ЖИВОТ,защото ПОКУПАТЕЛНАТА СТОЙНОСТ НА ЕВРОТО Там и Тук е коренно различна.Затова и ПРЕДВИД 3-4 ПЪТИ ПО-ВИСОКИТЕ ЦЕНИ ТАМ /за Всичко/ в сравнение с Нашите излиза ,че НИЕ спестяваме ПОВЕЧЕ от Тях в РЕАЛНА ПОКУПАТЕЛНА СТОЙНОСТ на Парите.

    Коментиран от #6

  • 6 Стига си

    33 3 Отговор

    До коментар #5 от "оня с коня":

    лъгал. Цените на запад на основните храни често са по-ниски отколкото тук в България. Горивата също не са много по-скъпи, 1л дизел в УК е 1.30 а в БГ 2.30лв. Бебешки храни, памперси и прочее са по-евтини в УК. Единствено жилищата и наемите са по-скъпи, но за една работеща семейна двойка това изобщо не е проблем.

    Коментиран от #7

  • 7 имам предвид

    6 2 Отговор

    До коментар #6 от "Стига си":

    1л дизел е 1.30£, което прави 2.97лв при 2.30лв в БГ.

    Коментиран от #10, #11, #12

  • 8 Обикновен човек

    24 0 Отговор
    Когато Бойко бил при чичо Дони станало въпрос за жизнения стандарт ,заплати и т.н ...Тръмп казал :у нас в САЩ средната заплата е четири хиляди долара ,за да си посрещне човек нуждите за месеца са му нужни хиляда долара ,къде ги харчат другите три хиляди хората нас не ни интересува! В България казал Борисов хората взимат средно по 600 лева ,за да не умре човек в България са му нужни 1600 ,откъде ги взимат другите хиляда българите нас не ни интересува!!!
  • 9 Никой

    6 1 Отговор
    Аз спестявам за ББ и за мен не остава. Но е важно партията да има и шефа. Надявам се с тоя ръст на икономиката да започна да заделям и за мен
  • 10 Усмивката

    7 0 Отговор

    До коментар #7 от "имам предвид":

    А колко километра ще изминеш с тоя нашия боклук не казваш. А ремонти на двигателя. И пак толкова излиза. То е като обувките менте. Като си всемеш десет чифта и ги скъсаш са една година ти излиза същото. Ами крушките със два човешки живота дето горят на втория месец?
  • 11 kvy

    16 0 Отговор

    До коментар #7 от "имам предвид":

    Ама англичанина не го превръща в Бг лев. Сметни 1.30 лири, колко са процентно от заплатата на англичанина и сметни 2.30 лв. колко процента са от нашата заплата. И тогава виж на кой му е по-скъпо.
  • 12 Сметка

    7 1 Отговор

    До коментар #7 от "имам предвид":

    Ама те получават заплатите си в паундове. Тоест
    1.30 лв < 2.30 лв.... Мога и по-подробно ама пия кафе сега.
  • 13 Рошко

    8 0 Отговор
    И живеят в пъти по добре
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Обикновен Бг

    11 0 Отговор
    Е това е гееениялна статия. Защо ли спестяват повечен, направо ниииикой се не сеща.
    НАПРАВЕТЕ ОЩЕ ЕДНА СТАТИЯ С ГЕЕЕЕНИЯЛНО ЗАКЛЮЧЕНИЕ, че наще пенсионери спестяват още по-малко.
    Идиот.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Гост 2

    11 0 Отговор
    Чудя се дали нормален човек наистина може да напише подобна "статия " ???
  • 18 касичка

    4 1 Отговор
    Европейците спестяват за пенсия, като одъртеят да имат с какво да плащат на афганите да им сменят памперса. За това е целия квич.
  • 19 yorval

    2 0 Отговор
    Най-важното и съществено в случая е, че трябва така да спестяваш и разумно инвестираш, че инфлацията да не изяжда докрай и намалява драстично отделените от теб целеви средства след преустановяване на трудовия ти стаж...тогава вече наистина не си ощетен в стандарта си.
  • 20 Лъжежурналист

    1 0 Отговор
    А заплатите им колко пъти са по - високи от нашите а ?