22 Януари, 2020 23:28 5 341 5

Променят правилата за фирми за бутилки с газ

  • бутилки-
  • газ

Законът за горивата беше изменян няколко пъти преди реално да влезе в сила

Променят правилата за фирми за бутилки с газ - 1
Снимка: Shutterstock

Фирмите, които осъществяват дистрибуция на бутилки с газ за бита, ще трябва да притежават поне 1000 бутилки за пропан-бутан, а не 10 хиляди, както беше прието в предходните изменения на закона за горивата.

Това предвиждат новите изисквания за фирмите за дистрибуция на бутилки с газ, записани в промени в закона за горивата, които бяха приети на второ четене от Комисията за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата.

Законът за горивата беше променян няколко пъти преди реално да влезе в сила. Той окончателно ще бъде гласуван в пленарната зала на парламента до дни, а наредбата към него ще бъде готова до два месеца, решиха депутатите.

Заради приетите преди година текстове в закона много фирми за дистрибуция на бутилки с газ са купили по 10 хил. бутилки на обща стойност 250 хил. евро. Те са похарчили значителни суми и за преоформяне на складовете си. А сега изискванията за дейността на тези фирми значително се облекчават.

Депутати от левицата предложиха да се засилят изискванията за безопасност на пунктовете за зареждане на бутилки с пропан-бутан, но предложението беше отхвърлено от мнозинството депутати.

Спрямо бензиностанциите и складовете за горива, бяха приети промени, според които те ще бъдат запечатвани за две години, а цистерните с нелегална нафта или бензин спирани от движение, ако продават или превозват контрабандни нефтени продукти. Промяната се прави, защото актовете с глоби за фирмите не са достатъчно ефективни, за да спрат сивия сектор в горивата, уточниха експертите.

Банкови гаранции за новорегистрирани фирми без оборот за предходната година ще има, но те няма да са под формата на пари в брой, а за обезпечение на евентуални задължения към държавната хазна ще служат активите, с които фирмата разполага. Като има изискване стойността на тези активи да е поне 20 хил. лв.

Бензиностанциите имат почти 4-месечен срок за регистрация, тъй като след приемане на наредбата към закона, те ще имат на разположение още два месеца за регистрация.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Alankoulu

    1 4 Отговор
    Печели,от вкъщиhttps://bysmoney.xyz/9278515423129/
  • 2 ПръдлЮ

    15 3 Отговор
    Или Терминал 1/2, или хранилка за: Вальо Златев(олигарсите), Домусчиев(тъпанарите), Велев(чорбаджиите), Радосвет Радев(бордовете), Черепа(хазарта), Арабаджиеви(хотелите), Трейс(строителите), ШкембеВоевода(веригите магазини), 240-те(търтеите) и подлогата им Винету(Тиквата).

    Коментиран от #4

  • 3 Alankoulu

    1 2 Отговор
    Ако сте балък. Това е за вас: https://bysmoney.xyz/
  • 4 Достоен Българин

    10 1 Отговор

    До коментар #2 от "ПръдлЮ":

    30г. все си бием камшика навънка ... Видяхме, че това НЕ работи! Нито за България е добре, нито за българите останали в Родината си е добре. От тук нататък само масова чистка му е майката и никакво предаване без бой. А тези дришльовци, където пропагандират само за напускане на България - да се махат. Никой няма да жали за тях, пък и никой не иска предатели !!!
  • 5 Край

    3 1 Отговор
    До достоен българин - благодаря ти че така добре го каза.
    Родината на българите си е България - който е решил че тук вече не издържа и че това е т.н. земен ад, да си събира парапатките и да заминава - желаем му щастие.
    От себе си обаче не може да избяга.