Last news in Fakti

27 Януари, 2020 22:31 2 546 18

Осем от десет рестораньори са в сивия сектор

  • кафене-
  • ресторант-
  • нап

Инициатива на НАП

Осем от десет рестораньори са в сивия сектор - 1
Снимка: Shutterstock

Близо 80 на сто от хранителните и увеселителните заведения избягват да плащат данъци, показват проверките на Националната агенция по приходите (НАП). Други рискови сектори са тези на горивата и на платформите за краткосрочно отдаване под наем на помещения. Това каза говорителят на ведомството Росен Бъчваров пред БНТ.

Той поясни, че рисковете са различни в туризма.

„Не оценяваме рисковете на такъв тип „браншови" - Аirbnb апартаментите имат сравнително ясен данъчен режим в момента, но има и сериозно отклонение от облагане", допълни говорителят на приходната агенция. Това се обяснява с факта, че този пазар на краткосрочно отдаване под наем е дигитализиран и всичко лежи на ангажимента на гражданите да декларират доходите от него. Работодателите, даващи заплата в плик или осигуряващи на по-малко време от изработеното, също създават предпоставки за избягване на облагане.

Бъчваров коментира и наредбата за касовите апарати, която предстои да влезе в сила от 1 февруари. Точно тя бе и причината през последните дни недоволството да достигне своя връх и в над 36 града в страната собствениците и служителите в ресторанти, кафенета, заведения за хранене, хотели да работят, облечени в жълти жилетки. С промените в Наредба Н-18 данъчните ще имат достъп до личните данни на всички от персонала, включително и до рецептурните книжки, които често са фирмена тайна.

Част от исканията на протестиращите са държавата да въведе задължителна регистрация по ДДС на всички обекти в храненето и туризма, въвеждане на лимит за издаване на разрешителни на нови обекти, както и отмяна на наредбата на НАП за запечатване на заведения при открити нередности като крайна мярка.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 BigBulgarianBoss

    7 0 Отговор
    А сервиьорите знаят ли?
  • 2 Философа

    24 6 Отговор
    Затворете и ресторантите и заведенията за бързо хранене и оствете едни 100 000човека без работа, тооо нали тези къде строят магистралите са,, редовни "с данъците!
  • 3 Боярышник

    6 0 Отговор
    Верно ли.?Не може да бъде..И то в България!? :)
  • 4 Проверки -друг път

    7 3 Отговор
    Какво прави така наречената ИНСПЕКЦИЯ ПО ТРУДА , А ,така също НАП и другите институции ??? НИЩО !!!
  • 5 Проверки -друг път

    10 7 Отговор
    Работодателите гледат да плащат по-малки заплати и данъци !!! Ама,ако са на мястото на работниците,дали ще работят за тези пари ??? Като знаем кои станаха РАБОТОДАТЕЛИТЕ през 90-години ,на хотели,ресторанти,заведения....Те и затова няма да имат свестни РАБОТНИЦИ !!! Гледат с ТРИЦИ МАЙМУНИ ДА ЛОВЯТ !!! Ама ловенето свърши !!! ДАНО да са по-малко балъците да се хващат да работят за без пари и на минимална заплата и осигуровки!!!
  • 6 Риба ама цаца

    7 1 Отговор
    В същност СА, 9 от 8 !!!!!!!!!
  • 7 124

    21 2 Отговор
    В България така е направено данъчното законодателство,че ако трябва да си изряден и да плащаш всички видове данъци,си обречен на фалит до два три месеца.Бирниците дебнат малкия и дребен човек който се опитва да свърже двата края, големите акули никой не ги закача , защото си плащат затова.
  • 8 Гост

    9 0 Отговор
    За съжаление НАП за да хванат кръчметата, таковаха момата на целия бизнес.
  • 9 nnn

    22 0 Отговор
    Пълни глупости!Зареждам ХРК обекти и 95% от клиентите са изцяло на светло.Само по селата има нередовни.Изобщо не се приема стока без фактури.Има сектори които НАП изобщо не пипа.Авточасти,автомонтьори,строители,кетъринг,зеленчуко производство,китайски стоки тип 1лв. и много други.По стар обичай родната НАП гони и тормози тези които и са най-подръка....а на Илиенци ако влезе по складовете за дрехи....
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Балкантурист

    11 1 Отговор
    Трябва да се вдигнем всички от дребния бизнес и 3 месеца да не внасяме осигуровки и ДДС.Само да ги забавим.Познай как на втория месец бюджета ще се скъса.И като спрат пенсиите....тогава ще ядат бой от бабичките с бастуните.

    Коментиран от #18

  • 12 Дребен Бизнес

    8 0 Отговор
    80% от администрацията са калинки/начело с тоя плужек Бачваров/ и нищо не вършат,а ние им плащаме заплатите.Това мекотело Бачваров е много полезна личност-взема заплатка за да лъже хората.
  • 13 Истината е

    5 2 Отговор
    Че в 100% от кръчмите в България се правят нарушения , повечето персонал е осигурен на минималната заплата и на половин работен ден.
  • 14 Роси

    4 1 Отговор
    Има ли още луди да внасят осигуровки?
  • 15 боцмана

    3 0 Отговор
    А другите два са направо в черния!
  • 16 без да имам човек

    3 0 Отговор
    дай боже и другите 2 скоро.....
    да станат 10 от 10 дано
  • 17 Сахиб

    5 3 Отговор
    В Бг, няма ресторантьрство. Много сте далеч от това определение, затова и има нарушения, защото всеки хитрец с 4 маси готвещ със залежали и изтичащи от срок продукти се мисли за ресторантьор. Друг е въпроса, че преуспяват, защото българина е комплексар и е готов да се изхвърля с грешни пари за нещо наподобяващо храна. Заведенията са масово забити от народ, цените европейски, заплатите балкански, комплексарщината зверска, печалбата огромна. Как се оставя такъв сладък бизнес??
  • 18 Станчо

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Балкантурист":

    Сам се опровергаваш!!Как ще фалира нещо ,което не се контролира?
    Българина само иска да лапа,а да не дава.Е нема такава държава.Ходи виж как е по света.