Last news in Fakti

28 Януари, 2020 22:59 1 667 7

Лихвите ще останат ниски и през 2020 година

  • лев-
  • лихви-
  • бнб

2020 г. очакваме да бъде успешна за сектора, посочва Димитър Радев

Лихвите ще останат ниски и през 2020 година - 1
Снимка: Shutterstock

Очакванията за 2020 г. са за задържане на лихвените проценти на необикновено ниски нива. Това посочва председателят на Асоциацията на банките в България Петър Андронов в статия за редовния бюлетин на асоциацията.

Стратегическо отражение върху банковия сектор в България ще има процеса на присъединяване към валутния механизъм ERM II (чакалнята за еврото) и Банковия съюз, част от който бе оценяването на шест български банки от Европейската централна банка (ЕЦБ), посочва в своя статия управителят на БНБ Димитър Радев. В следващите месеците предстои финална фаза в този процес. Изпълнението на поетите от българска страна ангажименти ще бъде последвано от външна оценка, допълва той.

Самото стартиране на процеса на установяване на тясно сътрудничество на БНБ с ЕЦБ вече разшири обхвата на съвместната работа на двете институции, посочва Димитър Радев. Едно фактическо членство в Банковия съюз ще задълбочи партньорството ни с ЕЦБ. Съгласно правилата на ЕЦБ, тя ще надзирава най-големите банки в България, а експерти на БНБ ще участват в съвместните надзорни екипи. Останалите банки у нас ще останат под надзора на БНБ, но за тях постоянно ще обменяме информация с ЕЦБ, пише Димитър Радев.

С влизането в Единния надзорен механизъм България ще се присъедини към Единния механизъм за преструктуриране. В много напреднал етап е изчисляване на вноските на банките в Единния фонд за преструктуриране.

2020 г. очакваме да бъде успешна за сектора, посочва Димитър Радев. Нагласите на предприятията и домакинствата са по-скоро оптимистични, на фона на сравнително висок растеж на българската икономика. Успоредно с това, във външната среда са налице рискове, които могат да засегнат стопанската конюнктура в България, допълва управителят на БНБ.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Горо

    13 17 Отговор
    Е, как банките няма да очакват успешна 2020-та година? Високи лихви по кредитите и ниски лихви по депозитите - голяма ножица за лесни печалби. И всичко това става под благосклонния поглед на Българската народна банка!
  • 2 не разбрал

    7 4 Отговор
    А заплатите?
  • 3 Електрошок

    14 16 Отговор
    Толкова много приказки за да ни кажат,че банките продължават да ни обират!
  • 4 Кредисимо

    1 16 Отговор
    Да бе да!!!!
  • 5 Ротшилд с бастуна

    3 10 Отговор
    Земи една котва,бастун ,и иди се хвърли от Аспаруховия мост три пъти поне
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Света се променя към красиво

    1 0 Отговор
    ...:::::: Превъзпитан чудотворно ::::::...

    А "онова" за което се говори че е неизлечимо болно , това е така заради нечий желания, мечти и може би закодирани заклинания !
    Ванга говорила за висше сила, а тая сила сякаш е като в блокиране и не знае къде да ходи !
    В историята на Българското, всеки човек който иска да оправи "положението" - "преждевременно" умира ! Значи това е закодирано проклятие !
    А това трябва да не е така !
    Човекът който е наредил "някой да не е пипан", значи искат "този някой" да е зле, да е в самота, да няма бъдещо семейство - жена, дете, приятни, свестни и готини хора !
    Фактически се иска " някой да се разболее неизлечимо и никога да не живее смислено, щастливо и позитивно !
    От години и векове наред се знае че "онези", които от българи са създавали български еничъри", те всъщност знаят "зародиша" на "човешката съдба" , но не знаят че за бъдеще ннНЕ трябва да умират повече хора независимо от къде са родом, какви са по род, народ и други естества !
    Иран трябва да гледа "своята паница" и да ннНе иска "чужда главица", защото който ЦЦЦъка е роден за ЦАР на страна или ЦАР на бизнес !