Last news in Fakti

30 Януари, 2020 15:10 6 336 4

Майстор-готвачи разкриват магията на висшата кулинария на GastronomiX 2020

  • иец-
  • изложение-
  • сихре

Кулинарният директор на Le Cordon Bleu Лондон, собственикът на най-старата пицария в света и още известни имена пленяват съзнанието ни днес

Майстор-готвачи разкриват магията на висшата кулинария на GastronomiX 2020 - 1

30 януари, е денят, в който кулинарните „магьосници“ продължават да ни очароват с уменията си по време на кулинарното събитие GastronomiX. Мястото е международното хорека изложение СИХРЕ, което се провежда от 28 до 31-и януари в Интер Експо Център.

С лекция „Професия шеф-готвач“ в зона „GastronomiX“ в изложбена зала 1 денят открива шеф Емил Минев. Кулинарният директор на Le Cordon Bleu Лондон ще бъде сред основните действащи лица и в петък, 31-и януари, когато ще ни дава идеи за креативни ястия от скромни продукти; ще предаде и уменията си за работа с нулев отпадък.

Традиционна кухня с био съставки

GastronomiX ще продължи с лекция за Османско-турската кулинарна традиция в модерната балканска кухня. За нея специално у нас пристига доц. Д-р Йозге Саманджъ, завеждащ катедра по Гастрономия и кулинарно изкуство в Университет Йозйеин, Истанбул. След това шеф Нихад Мамеледжия от Босна и Херцеговина ще отговори на въпроса как може да се възпроизведе традиционна кухня с био съставки в стил Finger Food.

В ранния следобед ще се насладим на уменията на шеф Алтин Пренга от Албания. Собственикът на легендарния ресторант Mrizi I Zanave във Фища разкрива от 14.30 до 16.00 часа как местните традиции и знания могат да се превърнат в основа на успешен модел за Slow Food агротуризъм и ресторант.

Майстор-готвачи разкриват магията на висшата кулинария на GastronomiX 2020

Собственикът на най-старата пицария в света Antica Pizzeria Port’Alba, Дженаро Лучано, от първо лице ще разкаже за историята на обичаната пица Наполетана. Незабравимата среща е с начален час 16.30 часа.

На основната сцена в зала 1 METRO шеф Юри Велев ще разкрие тайната на италианските сирена и ястията от млечно телешко. Очакват ни и много фирмени презентаци за фитнеса в хотелиерството, перални от последно поколение със смърт управление, как да направим въздуха по-чист, историята на коктейлите и др.

Младите таланти

Денят ще бъде изпъстрен и със съревнования между младите таланти. След като през вчерашния ден бяха излъчени най-добрите измежду най-добрите в националната квалификация на Bocuse d’Or, днес в зона Bocuse d’Or в зала 1, сили ще премерят младите кулинари от Софийската професионална гимназия по туризъм (ТОХ) в категориите „Най-добър млад готвач“ и „Най-добър барман“.

Актуалните новини за шеф-готвачите и кулинарните предизвикателства на GastronomiX 2020, които от 28 до 31 – и януари завладяват Интер Експо Център, ще откриете и в сайта www.sihre.bg.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Един ....

    12 0 Отговор
    Селските баби в България са най-големите майстор-готвачи ! Другото е лигавщини!
  • 3 Гого

    5 1 Отговор
    Модерната кухня се състои в това да сложиш мостра от нещо в средата на колкото се може по голяма чиния и да я омажеш с неща от дълбокия изток, които не стават за ядене и за прелест отгоре малко прорасъл ечемик и щипка листа от люцерна и воала.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.