ФАКТИ.БГ

Майстор-готвачи разкриват магията на висшата кулинария на GastronomiX 2020

Кулинарният директор на Le Cordon Bleu Лондон, собственикът на най-старата пицария в света и още известни имена пленяват съзнанието ни днес

Публикувана: 30 Януари, 2020 15:10
4 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 3995
Майстор-готвачи разкриват магията на висшата кулинария на GastronomiX 2020
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.

30 януари, е денят, в който кулинарните „магьосници“ продължават да ни очароват с уменията си по време на кулинарното събитие GastronomiX. Мястото е международното хорека изложение СИХРЕ, което се провежда от 28 до 31-и януари в Интер Експо Център.

С лекция „Професия шеф-готвач“ в зона „GastronomiX“ в изложбена зала 1 денят открива шеф Емил Минев. Кулинарният директор на Le Cordon Bleu Лондон ще бъде сред основните действащи лица и в петък, 31-и януари, когато ще ни дава идеи за креативни ястия от скромни продукти; ще предаде и уменията си за работа с нулев отпадък.

Традиционна кухня с био съставки

GastronomiX ще продължи с лекция за Османско-турската кулинарна традиция в модерната балканска кухня. За нея специално у нас пристига доц. Д-р Йозге Саманджъ, завеждащ катедра по Гастрономия и кулинарно изкуство в Университет Йозйеин, Истанбул. След това шеф Нихад Мамеледжия от Босна и Херцеговина ще отговори на въпроса как може да се възпроизведе традиционна кухня с био съставки в стил Finger Food.

В ранния следобед ще се насладим на уменията на шеф Алтин Пренга от Албания. Собственикът на легендарния ресторант Mrizi I Zanave във Фища разкрива от 14.30 до 16.00 часа как местните традиции и знания могат да се превърнат в основа на успешен модел за Slow Food агротуризъм и ресторант.

Собственикът на най-старата пицария в света Antica Pizzeria Port’Alba, Дженаро Лучано, от първо лице ще разкаже за историята на обичаната пица Наполетана. Незабравимата среща е с начален час 16.30 часа.

На основната сцена в зала 1 METRO шеф Юри Велев ще разкрие тайната на италианските сирена и ястията от млечно телешко. Очакват ни и много фирмени презентаци за фитнеса в хотелиерството, перални от последно поколение със смърт управление, как да направим въздуха по-чист, историята на коктейлите и др.

Младите таланти

Денят ще бъде изпъстрен и със съревнования между младите таланти. След като през вчерашния ден бяха излъчени най-добрите измежду най-добрите в националната квалификация на Bocuse d’Or, днес в зона Bocuse d’Or в зала 1, сили ще премерят младите кулинари от Софийската професионална гимназия по туризъм (ТОХ) в категориите „Най-добър млад готвач“ и „Най-добър барман“.

Актуалните новини за шеф-готвачите и кулинарните предизвикателства на GastronomiX 2020, които от 28 до 31 – и януари завладяват Интер Експо Център, ще откриете и в сайта www.sihre.bg.

София / България

Поставете оценка на статията:
Оценка 3 от 2 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
1
Този коментар е премахнат от модератор
Един ....
2 Отговор
Селските баби в България са най-големите майстор-готвачи ! Другото е лигавщини!

Оценка:
-0 +12

Гого
3 Отговор
Модерната кухня се състои в това да сложиш мостра от нещо в средата на колкото се може по голяма чиния и да я омажеш с неща от дълбокия изток, които не стават за ядене и за прелест отгоре малко прорасъл ечемик и щипка листа от люцерна и воала.

Оценка:
-1 +5

4
Този коментар е премахнат от модератор
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Сергей Станишев
Изказване на лидера на БСП Сергей Станишев по време на разглеждането на първо четене на бюджета за 2013 година в пленарна зала.
Сеирът хора не храни"

Още бисери
ТОП 5